У Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Коцюбинського

У Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Коцюбинського

12:42 10.06.2024

Минулого тижня у Вінниці фінішував перший етап Майстерні міських екскурсій, присвяченої Михайлу Коцюбинському. Впродовж п’яти днів інтенсивного навчання відбулося 13 лекцій і практикумів від 11 провідних фахівців для близько 30 учасників.

У п’ятницю, 7 червня, учасники відвідали заключні лекції цього курсу. Перша з них була від викладачки ВДПУ ім. Коцюбинського Оксани Пойди про поетичні і прозові твори, присвячені Михайлу Коцюбинському, а друга - від мистецтвознавиці Діани Клочко, яка на прикладі повісті "Тіні забутих предків" показала візуальні інтерпретації образів Великого Сонцелюба у живописі та кіно.

Окрім лекцій в рамках Майстерні міських екскурсій відбувся також практикум "Як читати Коцюбинського" (його провів літературознавець Ростистав Семків) і майстерня "Смак життя: туристичний потенціал Коцюбинського" (від директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені), - інформують на офіційному туристичному сайті Вінниці.

У Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Коцюбинського

Вже незабаром між учасниками, які зголосяться продовжити участь у проєкті, розподілять теми і закріплять менторів. Адже основна мета цієї Майстерні - створити нові різноформатні туристичні продукти і формати довкола постаті Михайла Коцюбинського. Це можуть бути екскурсії (оглядова, костюмована/театралізована, дитяча, гастрономічна), квест, виставковий проєкт, відеоблог, інсценізація/постановка тощо. Загалом проєкт розрахований на чотири місяці. Влітку триватиме розробка продуктів, а у вересні відбудеться їх презентація.

Щодо майбутніх проєктів учасники поки що на підготовчому етапі, але кілька з них охоче поділилися своїми враженнями від інтенсиву.

Про те, що буде такий інтенсив, я дізналася з медіа. Мені було цікаво розкрити для себе Коцюбинського по-новому, як живу людину. В мене були шкільні знання, але тепер я побачила, наскільки це глибока особистість, що це насправді геній свого часу. Для мене відкриттям став його кримський період. Також дуже сподобалася любовна історія… Надалі я хотіла би спробувати зробити якийсь проєкт, але ще поки думаю, що це буде і у якій формі, - каже випускниця "Школи гідів та амбасадорів Вінниці" Аліна Коломієць.

У Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Коцюбинського

Михайло Коцюбинський - це та особистість, з якою я вже працюю під час своїх екскурсій. У мене є екскурсія на гондолі, де говоримо про кохання письменника, про його жінок, і там я використовую його листи. Тому для мене це близька тема. Власне, через це і захотілося взяти участь в інтенсиві: щоб відкрити Михайла Коцюбинського ще глибше і створити новий продукт. А під час самого навчання дуже сподобалась лекція Гульнари Абдулаєвої "Яким побачив Крим Коцюбинський". Особливо те, що вона показала це через персоналії - через діячів, з якими Коцюбинський співпрацював і приятелював, - розповідає гідеса Катерина Ружило.

У Вінниці завершився перший етап Майстерні міських екскурсій про Коцюбинського

Цей курс був дуже цікавий. В останній день під час лекції щодо художніх інтерпретацій особливо вразила історія про дитячу книжку "Іванко і Чугайстер" - що, виявляється, це було величезне спрощення. І також мене дуже вразило (не пригадую, щоб про це розповідали в університеті), що екскурсію Криворівнею Коцюбинському проводив Петро Шекерик-Доників - той самий, який написав гуцульський роман "Дідо Иванчік". Взагалі всі ці п’ять днів були дуже цікавими. Я навіть познайомився з кількома лекторами. Щодо можливого проєкту, то я ще думаю. Але мені близька форма блогу з популярним викладом у соцмережах, як це роблять Ірина Побідаш і Богдана Неборак. Я міг би розповісти про деякі твори Коцюбинського, про перевидання, можливо, зробити щось на кшталт "Читанки", як в Тані Микитенко. Загалом планую зробити такий блог, але не обмежуватись суто одним автором, - зазначає студент української філології Юрій Прокопенко.

Проєкт "Майстерня міських екскурсій: Михайло Коцюбинський" організували департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради спільно з департаментом культури і Вінницьким літературно-меморіальним музеєм Михайла Коцюбинського у рамках "Року Коцюбинського" (до 160-річчя з народження письменника).

Нагадаємо, у Вінниці розпочався новий проєкт "Майстерня міських екскурсій", присвячений 160-річчю з народження Михайла Коцюбинського. На перші лекції прийшло близько 30 зареєстрованих учасників: гіди, студенти, викладачі, працівники музеїв, випускники "Школи гідів та амбасадорів Вінниці" й інші зацікавлені.

Читайте також

У Вінниці хочуть створити Український музей сучасного мистецтва
Детальніше
На костелі у Вінниці встановили сонячну мушлю - символ Шляху святого Якова
Детальніше
Відомий скрипаль-захисник Мойсей Бондаренко виступить в Тульчині
Детальніше
Рівненський театр виступить у Вінниці з п'єсою "Каліка з острова Інішмаан"
Детальніше
Танцівниці Вінницької студії "Шахіна" вибороли гран-прі та головні корони турніру на "Кубку України"
Детальніше
Ансамбль з Калинівщини переміг на Міжнародному фестивалі-конкурсі народного хорового співу
Детальніше