У Вінниці покажуть і розкажуть про племена, які жили тут 1000 років тому

У Вінниці покажуть і розкажуть про племена, які жили тут 1000 років тому

14:07 23.12.2020

В малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 22 грудня відкрито виставку “Слідами уличів через 1000 років”.

Виставка присвячена загадковому племені “уличі”, яке прийшло на Побужжя у кінці 10 ст. н. е. і залишило тут близько 50-ти залишків фортець. Про час їхньої появи науковці знають з літопису, де стверджується, що внаслідок військових конфліктів з київськими князями Олегом та Ігорем, уличі втратили свою столицю – “Пересечен” та пішли й оселилися “по Богу” (сьогодні – р. Південний Буг).

Мета виставки – познайомити з окремими віхами пізнього етапу життя уличів у той час, коли вони прийшли та оселилися на Побужжі (кінець Х–ХІ ст.).

Для цього використані матеріали масштабних археологічних досліджень 1970–1980-х рр., які висвітлюють середньовічний побут мешканців регіону. Також представлені результати сучасних розвідувальних робіт з пошуку, локалізації та вивчення укріплень уличів Х–ХІ ст. Хронологічно виставка охоплює період близько 100–150 років – від появи уличів у Побужжі (кінець Х ст.) до часу запустіння улицьких фортець у ХІІ (?) ст.

Про ранній період історії уличів, час, коли складалися племінні спільноти, ми маємо дуже уривчасті відомості, а радше, здогадки про те, що у 7–8 ст. це були балто-слов’янські племена, які з часом розділилися, і різні спільноти уличів оселилися на Нижньому Дніпрі, Дністрі, Дунаї та  узбережжі Балтики. Матеріальні свідчення про життя уличів ми маємо лише з 10–11 ст. Серед таких свідчень – рештки фортець, збудованих на схилах мисів та на підвищених терасах басейну Південного Бугу. Сьогодні від цих фортець нам лишилися масивні укріплення, що сягають понад 5 метрів у висоту, особливості побудови валів з кам’яною обкладкою, розміщення колодязів всередині укріплень, захист джерел води додатковими валами. Серед особливостей саме улицьких фортець – парні городища, розташовані через яр або на сусідніх мисах до 1 км одне від одного (як, наприклад, городища поблизу сіл Тарасівка або Сосни).

У 1970–1980-х рр. на двох городищах уличів – Сажках та Червоному проводились широкомасштабні археологічні дослідження, керівником яких був Павло Іванович Хавлюк. Результати цих досліджень показали багатогранне життя середньовічних жителів та особливості їхнього побуту й ремесел.

З-поміж унікальних експонатів виставки – особисті речі Павла Івановича Хавлюка, широко представлені типові предмети побуту та елементи озброєння уличів, а також матеріали, виявлені в ході археологічних розвідок улицьких фортець у 2018–2020 рр.

Сьогодні старожитності уличів вивчає Археологічна експедиція “Уличі”, створена у грудні 2018 р. спільно Інститутом археології НАН України (Київ) та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм. Експедиція проводить розвідки у пошуках фортець та поселень уличів, топографічні обміри, археологічні дослідження з метою уточнення датувань укріплень, а також здійснює постійний моніторинг і аерофотозйомку, щоб встановити сучасний стан пам’яток археології. Керівники експедиції – Ольга Манігда, науковий співробітник Інституту археології; Ольга Грабовська, завідувач сектора археології Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Особливістю виставки є демонстрація аерофотозйомки та 3D-моделей обстежених укріплень уличів з використанням QR-кодів для пам'яток. Виставка діятиме до 28 лютого 2021 р.

Нагадаємо, у Вінниці відкрилась виставка в рамках мистецького проєкту "Прилетіла ластівонька".

Читайте також

У Вінниці відкриють фотовиставку загиблого воїна «Краса Бузького Гарду»
У Вінниці відкриють фотовиставку робіт загиблого воїна «Краса Бузького Гарду»
Детальніше
Екоінспеція відповіла на запит облради щодо видобутку вапняку в Буші на Вінниччині
Екоінспеція відповіла на запит облради щодо видобутку вапняку в Буші на Вінниччині
Детальніше
Контрабандні монети та книги на кордоні з Молдовою прикордонники вилучили предмети старовини
Контрабандні монети та книги: на кордоні з Молдовою прикордонники вилучили предмети старовини
Детальніше
Медіаархів Музею Вінниці поповнився рідкісними світлинами садиби Львовича
Медіаархів Музею Вінниці поповнився рідкісними світлинами садиби Львовича
Детальніше
У Вінниці висадили рослину, яка назавжди схвилювала серце Михайла Коцюбинського
У Вінниці висадили рослину, яка назавжди схвилювала серце Михайла Коцюбинського
Детальніше
Картина з вовни своїми руками - у Вінниці проведуть майстер-клас з валяння
Картина з вовни своїми руками - у Вінниці проведуть майстер-клас з валяння
Детальніше