На Вінниччині 14 людей отруїлися грибами - поради, як уникнути небезпеки
Щороку у Вінницькій області реєструють випадки отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. Протягом перших шести місяців цього року в області отруїлися семеро людей.
З липня по жовтень статистика поповнилась ще шістьма випадками:
- у Вінниці – два,
- у Могилів-Подільській громаді - чотири,
- у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській та Хмільницькій громадах – по одному випадку.
З початку року отруїлися грибами 14 осіб, з них - три дитини. Основна причина отруєнь - це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук), - повідомляють у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни, мінеральні речовини. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
Тим, хто все ж полюбляє ласувати грибами необхідно дотримуватися таких правил:
- Не купуйте гриби на стихійних ринках
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Основні симптоми:
- нудота, блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха, судоми;
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов'язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з'ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Нагадаємо, у Вінниці представники Держпродспоживслужби та Муніципальної варти провели спільні посилені "грибні рейди". Проводили такі перевірки на міських ринках. Представники цих служб контролюють продаж грибів у встановлених торговельних точках.