Де місце Вінниці на кулінарній карті України

Де місце Вінниці на кулінарній карті України

11:41 26.02.2021
117

Українська кухня — гастрономічний тренд чи повсякденна реальність? Насправді українці не знають своєї кухні — такого парадоксального висновку дійшов Євген Клопотенко, вивчаючи місцеві продукти й традиції. досліджуємо джерела українського кулінарного тренду — гастрономічну карту України.

Відповідну карту склало й оприлюднило видання “НВ”.

Національна кухня — більше, ніж їжа. Це те, що допомагає нам ідентифікувати себе, як націю, — розповідає Євген Клопотенко, який своєю основною метою поклав покращення культури харчування в Україні. — Я відкрив ресторан української кухні без стереотипів "100 років тому вперед", де показую людям те, якою була б українська кухня, якби не було Радянського Союзу.

Кожен регіон України має свої особливості в кулінарних традиціях: десь дивують незвичайними інгредієнтами, а інші області віртуозно вправляються з простими продуктами. Однак широке поле для кулінарних пошуків та експериментів є в кожному регіоні. Полтавська, Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська та Черкаська області відмінні тим, що не межують з іншими країнами, а тому кулінарні традиції в них можна вважати найбільш українськими. Вигадувати тут багато не треба, у Центральну Україну їдьте на ідеальні галушки.

Якщо ви не уникаєте борошна, то до галушок у Полтаві додайте ще пундики та лемішки. У Дніпрі та Кропивницькому скуштуйте їхні особливі борщі, а у Вінниці — картоплю по-уланівськи та горохляники, - каже Євген Клопотенко.

Головними ідентифікаторами вінницької кулінарії Євген Клопотенко вважає такі:

Каша з капустою по-тиманівськи. Козацький польовий наїдок, котрому вже понад 400 років. Спочатку страва готувалася козаками на вогні й з меншої кількості продуктів, згодом жінки збагатили страву додатковими інгредієнтами та перенесли у піч. Тепер же це пшоняна каша з квашеною капустою, шкварками, яйцями та молоком.

Горохляники. Котлетки з вареного перетертого гороху, які в залежності від додаткових інгредієнтів можуть бути і пісними, і ні.

Картопля по-уланівськи. Маленька бульба у фрітюрі з часниковим соусом.

Нагадаємо, кулінарне шоу «Знамениті гурмани».

Читайте також
На Вінниччині ранні зернові посіяли на половині прогнозованих площ
Детальніше
Кава корисна, якщо її пити в міру
Детальніше
У Теплицькі школи завезли підозріле солодковершкове масло
Детальніше
Володимир Гройсман у ТОП-3 політиків з найвищою довірою – результати дослідження
Детальніше
Вінниця у ТОП-5 міст України для ІТ-спеціалістів
Детальніше
Вінницька область на другому місці за виробництвом молока в країні
Детальніше