Досвід вінницьких інвестиційних проєктів презентували на конференції New Food Summit 2023

Досвід вінницьких інвестиційних проєктів презентували на конференції New Food Summit 2023

14:51 22.11.2023

Днями у Києві відбулася конференція New Food Summit 2023, присвячена новим технологіям та бізнесу у харчовій та аграрній галузях. Експерти обговорювали, якими можливостями володіють підприємці у контексті розвитку нових трендів та підходів до ринку їжі. Йшлося і про індустріальні парки як майданчики, де можна розвивати харчову промисловість. 

Про досвід роботи з такими інвестиційними проєктами у Вінницькій громаді та їх перспективу для розвитку національної економіки розповів заступник міського голови Ігор Откидач.

Досвід вінницьких інвестиційних проєктів презентували на конференції New Food Summit 2023

Зокрема він розповів, що Вінниця робить свій внесок у розвиток економіки країни шляхом активної розбудови індустріальних парків. Наразі таких у громаді налічено чотири. Один з них – Вінницький індустріальний парк Volia Agri-Food Park Vinnytsia спеціалізуватиметься на виробництві проміжної та кінцевої продукції харчової промисловості, наданні спеціалізованих послуг, проведенні досліджень та розробок в агрохарчовій сфері. Нині там вже стартувало будівництво.

Досвід вінницьких інвестиційних проєктів презентували на конференції New Food Summit 2023

Ігор Откидач також розповів про комплексний підхід Вінницької міської ради до розвитку промисловості, де важливу роль відіграє і харчова галузь.

Йдеться про перехід на зелену енергетику, забезпечення підприємців дорожньо-інженерною інфраструктурою в індустріальних парках, низку преференцій та пілотний проєкт, який реалізується у Вінниці – створення Малої системи розподілу енергозабезпечення, яка дозволить резидентам ІП користуватися електроенергією за значно нижчою ціною.

Україна годує мільйони людей, десятки країн вважають нас надійним партнером попри війну та втрату логістичних маршрутів. Саме тому вже зараз ми маємо комплексно перейти до перебудови в економіці України, зокрема еволюційним шляхом забезпечити вихід agrifood сфери на якісно новий рівень. Вже зараз потрібно думати про те, що наявні енергетичні ресурси обмежені та дороговартісні і пошук шляхів впровадження у інфраструктурі переробки с/г продукції відновних джерел енергетики дозволять не лише здешевити кінцевий продукт, але й дозволять забезпечити енергетичну безпеку країни, – переконаний Ігор Откидач. – Як і до повномасштабної війни, так і зараз ми дотримуємося проактивного підходу до залучення інвестицій, в т.ч. шляхом популяризації Вінницької міської територіальної громади на будь-яких майданчиках: починаючи від спеціалізованих інвестиційних та економічних форумів та продовжуючи співпрацею з представництвами іноземних країн та міст партнерів. Реалії сьогодення показали, що ми дотримувалися вірного шляху і ті напрямки, які вважали перспективними – тепер є сферами, які забезпечать успіх країни, а саме глибинна переробка с/г продукції, виробництво продукції з високим рівнем доданої вартості, логістика, відновна енергетика.

Засновник та інвестор Volia Agri-Food Park Борис Шестопалов розповів про точки зростання українського сектору Agri-Food.

Країна та майже всі індустрії, зокрема аграрна та харчова, зараз перебувають у складних обставинах. Величезні збитки, порушені логістичні коридори, продовжують руйнуватись ланцюжки постачання та зазнають збитків як національні виробники, так і традиційні покупці на зовнішніх ринках. Але водночас Україна зараз має всі можливості перетворитись на глобальний аграрний хаб та процесинговий центр з виробництва новітніх, високотехнологічних продуктів, продуктів високо маржинальних та конкурентоспроможних, – говорить Борис Шестопалов. – Наразі є декілька точок зростання: інновації в агротехнологіях, створення нових продуктів у фудтеку, експорт та глобалізація, цифрові технології в харчовому виробництві. Запровадження цих стратегій може сприяти сталому зростанню українського агріфуду та фудтеку. Світу потрібні продукти з доданою вартістю. Але виготовити якісні продукти харчування без відповідної сировини неможливо. Тож потрібно об'єднувати агровиробників та виробників харчової продукції у створенні доданої вартості, аби не мати потреби імпортувати сировину для можливості конкурувати на іноземному ринку.

Нагадаємо, днями завершився візит вінницьких агропідприємців до Варшави, куди вони їздили у межах проєкту “Амбасадори Вінниці”. Навчальні інтенсиви, тренінги та знайомства з іноземними експертами реалізували за ініціативи EU4Business, Клубу Успішної Молоді з Business People Club за підтримки Вінницької міської ради.

Читайте також

У Вінниці затвердили Програму розвитку малого та середнього підприємництва на три роки
У Вінниці затвердили Програму розвитку малого та середнього підприємництва на три роки
Детальніше
Щодня виготовляють 30 зарядних станцій: як розробки вінницьких інженерів допомагають на фронті
Щодня виготовляють 30 зарядних станцій: як розробки вінницьких інженерів допомагають на фронті
Детальніше
httpsvinnytsia.cityvinnytsya-otrymala-svij-imennyj-tort-z-unikalnym-smakom
Вінниця отримала свій іменний торт з унікальним смаком
Детальніше
Канадська компанія придбає елеватор у Вінницькій області
Канадська компанія придбає елеватор у Вінницькій області
Детальніше
У Вінниці працівниця харчоблока “потрапила у пастку” міксера
У Вінниці працівниця харчоблока “потрапила у пастку” міксера
Детальніше
Кіберполіція розповідає, як вінничанам захиститися від компʼютерних вірусів
Кіберполіція розповідає, як вінничанам захиститися від компʼютерних вірусів
Детальніше