Найтепліші спогади учасників конкурсу "Історії смачної Вінниці"

Найтепліші спогади учасників конкурсу "Історії смачної Вінниці"

17:21 12.12.2022

В перший тиждень зими у Місті ідей відбувся конкурс "Історії смачної Вінниці". Усі охочі могли поділитися теплими і смачними історіями і виграти призи від закладів-учасників проєкту першої міської гастрономічної мапи "Смачна Вінниця".

Таким чином організатори конкурсу хотіли спонукати людей поділитися теплими чи романтичними історіями про рідних, і нагадати про те тепло й атмосферу зимових свят, яке завжди ніс грудень у мирний час. Для участі потрібно було зробити публікацію на своїй сторінці у соцмережі (Інстаграм чи Фейсбук), позначити заклад гостинності, в якому трапилася ця історія, і сторінку туристичного сайту міста Visit Vinnytsia.

Учасники, історії яких найбільше сподобалися адміністраціям закладів гостинності, отримали від них подарунки. Також одна з історій отримала спеціальний приз від Офісу туризму Вінниці. Зі списком переможців можна ознайомитися за посиланням. А у цьому матеріалі, за згодою учасників конкурсу, публікуємо ті "Історії смачної Вінниці", які найбільше вразили нас. Усі вони – про затишок, увагу, тепло, турботу і нові враження, - йдеться на офіційному туристичному сайті Вінниці.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

"Історії смачної Вінниці"

Анастасія Гиренко поділилася романтичною історією про те, як колись наважилася на перший крок у стосунках, і це стало початком чогось дуже особливого. Можливо, когось це теж надихне на подібне.

Наше знайомство відбулось у великому колі людей, під час одного заходу. Але справжні емоції і почуття розкривались, коли ми залишались наодинці: десь у кав’ярні, чи на прогулянці у скверах. Він так не любив свій день народження… У цьому, напевно, наша схожість. Але одного разу я йому написала: "Привіт, давай відсвяткуємо твій день". На що він відповів: "Ахаха. Я не вважаю це святом навіть…". Взявши на себе відповідальність, я обрала особливий заклад, в якому можна спостерігати за красою міста. Заклад, де зупиняється мить, і час ніби йде повз тебе. Ресторація "Нова Провінція" стала знаковою місциною для нас. Ми розмовляли кілька годин не зупиняючись, дивлячись сором’язливо один одному в очі. У прохолодний травневий вечір розуміли, що тепер все буде зовсім по іншому… Дякуємо за теплі спогади, які подарувала та зустріч. Зробивши один крок, ми можемо збудувати великий шлях. Все у наших руках.

Кілька учасників конкурсу поділилися історіями про дружбу і взаємодопомогу.

Наприклад, Вікторія Даценко пригадала, як терміново виготовила для подруги шнурок з китичками для дитячої вишиванки, а на знак вдячності отримала шматок ароматного яблучного штруделя з "Львівської Цукерні", политого ніжним вершково-ванільним кремом.

Тіста зовсім трошки (бо ми ж на дієті). Карамелізована начинка з ледь помітною кислинкою тане в роті і хрумтить. А цей соус… Ммммм… Смакота. Кажу: "Юль, може тобі ще якісь шкарпетки полатати тра’? Дорого не візьму, лише шматок штруделя з Львівської цукерні". До речі, їхній пляцок "Осіння рапсодія" теж дуже смачний.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

А Олександра Вітюк у своїй "смачній історії" пригадала вечір з найкращими подругами, який провели у 2020 році.

Як будь-яким кайфономічним жінкам, нам треба простір. Отой саме, коли заходиш – і ти королева… Феєрична атмосфера, яскравість залу в "Новій Провінції" – саме та необхідна територія. Правда є один мінус – на дієті ти вже бути не зможеш. Качине філе з гарбузовим пюре, салат з ніжно-рожевими креветками та неперевершеним соусом. І тут, всі увага, несуть десерт. Я не їла його 10 хвилин: просто шкода було руйнувати красу…. Биття наших сердець звучали в унісон з фантастичною музикою.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

Атмосфера цього закладу не залишила байдужою і Наталію Заболотну. Для участі в конкурсі "Історії смачної Вінниці" жінка написала вірш.

В "Нову провінцію" я з другом завітала
І панораму Вінниці з вікна спостерігала.
Чудова кухня, рідний краєвид,
Затишне місце, зелень звідусіль.
Улюблене лате, щира розмова,
В солодкий смак життя
Поринемо ми знову!

Один з учасників, Олександр Міронов, описав навіть найщасливіший момент у житті. Це було велике святкування його ювілейного дня народження у ресторані "Churchill-Inn" кілька років тому.

Англійський стиль проглядався не лише в інтер’єрі, а й у манерах офіціантів, які цілий день шанобливо старались виконувати всі гастрономічні забаганки гостей. Починаючи з того, що при подачі кожної страви вони констатували, чи воно пісне, чи скоромне (адже за столом була велика когорта людей, які дотримуються посту), і закінчуючи тим, що, подаючи страву, вони озвучували її назву, тому що в Churchill-Inn готують багато таких страв, які ми їли вперше. Незважаючи на грудневий холодний день мого народження він видався для мене напрочуд теплим. І зігрівали його своїм душевним теплом мої учні, друзі, колеги, рідні, власники і працівники ресторану Churchill-Inn. З того чудового ювілейного для мене дня народження промайнуло вже майже три роки, але і через роки ще й до сьогодні доноситься солодкий його присмак…

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

Про те, як заклади гостинності здатні створити особливу атмосферу, що запам’ятовується надовго, написала також Ганна Асафат. Завдяки їжабару Johnny Raw осінь 2020 року в неї назавжди асоціюється з теплим, наче вершкове масло, освітленням, рідною людиною поруч, порцією смачного морозива на двох, ароматною кавою, атмосферною виставкою картин від талановитої художниці, спокоєм і прекрасним музичним супроводом.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

Були й історії про нові враження і смаки, які вінничани відкривали для себе завдяки закладам гостинності.

Однією з таких поділився Олександр Булейко. Вперше у ресторан грузинської кухні MegoBari чоловік зайшов під час повітряної тривоги, яка застала його на вулиці. Але цей заклад став не тільки укриттям, а й відкриттям, адже саме тоді чоловік познайомився зі стравами грузинської кухні. Згодом це спонукало його більше дізнатися про особливості національних страв Грузії.

Своїми історіями "смачної Вінниці" поділилися й переселенці, для яких наше місто стало прихистком в часи російської агресії. І у цих випадках саме заклади гостинності і їхні працівники допомогли їм відчути себе краще.

Коли тільки ми приїхали до Вінниці з Сєвєродонецька, діткам було дуже-дуже сумно, не було друзів та дуже хотілося хоч маленького свята для Кирила та Мілани. Так воно й сталося. Ми зареєструвалися на майстер-клас до "Улич alt food". Нас познайомили з історією закладу. Сашу "Соуса" (Олександр Горчаков, засновник закладу – ред.) я пам'ятала ще з "МастерШефа". Поки Кирил з іншими дітками готував, Мілана, як найменша, просто їла ковбаску. Потім ми спілкувалися і пили какао з їстівних стаканів. Цей заклад дуже запам’ятався відкритістю та гостинністю, - написала переселенка, яка з сім'єю переїхала у Вінницю.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

Мене мама нікуди не відпускає гуляти… Весь час говорить: Еля, сиди вдома, зараз не час гуляти під ракетними обстрілами, війна… А 27 травня 2022 року каже: "Беріть рукавички і поїхали зі мною". 10 поверх, Вінниця як на долонях, багато відвідувачів. Як тут зелено, світло, гарно, тепло… Рукавиці? Навіщо вони тут? А тому, що ми потрапили на благодійне хімічне шоу "Секрети сухого льоду" для діток-переселенців. Я супроводжувала братика, (який втік до нас із зони бойових дій подалі). Ми робили газовану воду, пінний вулкан, тримали в руках бульбашки в середині з димом, і ще багато всяких цікавинок. Всі діти були веселі та переповнені емоцій. Після шоу мама замовила нам всяких смаколиків. Але особливо порадувало, що не довелося бігти в підвал. І таке відчуття було, що за вікном мирне небо та злагода, в якій ми жили раніше… Дякую "Новій провінції" за те, що подарували нам трішки щастя на висоті, Visit Vinnytsia за огранізацію конкурсу "Смачна Вінниця", і дякую, мама, що ти у мене є. Слава Україні, її героям! Слава ЗСУ, - такою історією поділилась Евеліна.

А вінничанка Антоніна Пастушенко поділилась історією про сумну дату – 14 липня 2022 року, коли РФ вчинила теракт у Вінниці. Того дня під час повітряної тривоги вирішили піти з колегою до річки, подалі від будинків. А по дорозі зайшли до ресторації "Vltava" на каву. Сама ж Антоніна цю історію назвала "Чеський острівець у серці Вінниці або У темну пору видно світлих людей".

Спасибі за каву, мирного дня! П'ять секунд по тому – великий вибух 1. Ще мить – великий вибух 2. Кава розхлюпана по руках. Ще мить стоїмо заклякши, намагаючись збагнути правду, яка все "не налазила на голову". Ще мить – і ми вже в укритті. "Кому води?.. Ось, випийте валер'янки, стане краще. Може, чаю чи кави? Сьогодні безкоштовно, пригощайтесь", – розбавляла паніку і підтримувала наляканих гостей привітна білява пані. Це Віка Столярова, власниця закладу. Все гаразд, він просто не чув твого дзвінка, скоро обов'язково вийде на зв'язок, не плач, попий водички, – заспокоювала вона дівчинку, яка не могла додзвонитись до татка, котрий мав бути в той час у тому районі. На щастя, тато невдовзі так і зробив. Ми ж із колегою, нажахані, як і всі містяни, дочекавшись відбою та подякувавши Вікторії Олексіївні за гостинність, рушили до праці. Та з тих пір на час тривоги (і не тільки) "Влтава" стала надійним прихистком вже для всього нашого відділу. Адже тут завжди відкриті двері. Тут завжди відкриті серця.

Найтепліші спогади учасників конкурсу Історії смачної Вінниці

Ресторація Vltava асоціюється в Антоніни Пастушенко також з увагою до кожного відвідувача, домашнім затишком і, авжеж, смачними стравами.

Чого лише варта картопелька по-селянськи з оселедчиком. Від самого тільки аромату просто дах зриває… А вепрове коліно… Хто бачив той витвір, - каже Антоніна.

Усі ці історії, які написали учасники конкурсу, – про рідних, про затишок, тепло, про турботу, безпеку, увагу і про нові гастрономічні враження, якими можемо ділитися один з одним. Особливо в такий час, як зараз: коли близьких може не бути поруч через повномасштабну війну, і коли кожен з нас як ніколи потребує підтримки, любові й тепла. Описані вище історії доводять, що такі моменти створити дуже просто. А заклади гостинності Вінниці своїми стравами і атмосферою можуть допомогти зробити ці моменти незабутніми. Тож даруйте тепло, нові і смачні враження один одному, адже вони зринатимуть теплими спогадами і грітимуть вас крізь роки.

Нагадаємо, у Вінниці нещодавно презентували концепцію сучасної туристичної навігації міста. Вона передбачає нові вказівники, інформаційні таблички та інформаційні пілони з мапами, які розроблені в різній стилістиці.

Читайте також

Калинівська міська громада закупила 30 квадрокоптерів для військових
Калинівська міська громада закупила 30 квадрокоптерів для військових
Детальніше
400 років історії Домініканський комплекс у Вінниці крізь призму наукових досліджень
400 років історії: Домініканський комплекс у Вінниці крізь призму наукових досліджень
Детальніше
У Вінниці відбувся семінар з безбар’єрності у сферах туризму і гостинності
У Вінниці відбувся семінар з безбар’єрності у сферах туризму і гостинності
Детальніше
Короп по 120, а ікра по 250 прицінюємось до річкової риби на вінницькому ринку
Короп по 120, а ікра по 250 грн/кг: прицінюємось до річкової риби на вінницькому ринку
Детальніше
У Вінниці відбудеться нетворкінг-ярмарок «Вінницький крафт тепло зимових традицій»
У Вінниці відбудеться нетворкінг-ярмарок «Вінницький крафт: тепло зимових традицій»
Детальніше
У Вінниці презентують подорож середмістям «1910-ті»
У Вінниці презентують подорож середмістям «1910-ті»
Детальніше