Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

12:03 19.06.2023

Витинанки висотою вище людського зросту створює художниця родом з Вінниччини Дарія Альошкіна. Роботи жінки популяризують українську культуру у всьому світі. Нині її витинанковий проєкт з назвою "Мереживо століть" представлений у незалежній виставці "Ukrainian DNA". Це спільний проєкт Асоціації Design4Ukraine, Національної Спілки Архітекторів України та Roberto Bianconi під час проведення бієнале у Венеції.

Про перші витинанки, особливості техніки та виставку в Італії мисткиня розповіла Суспільному.

Свою першу витинанку Дарія Альошкіна зробила ще у дитинстві. Розповідає, що починалося усе як хобі, а згодом переросло у частину мистецтво.

Ми з мамою часто прикрашали домівку паперовими візерунками, також в школі вивчали цю техніку ширше, ніж вирізання сніжинок - завдяки моїм батькам, які почерпнули знання витинання у народних майстрів Поділля. Не пам‘ятаю свою першу роботу з паперу, але, напевно, то була сніжинка на вікно. Далі до витинанки я повернулася вже під час народження трьох дітей. Кар'єру скульпторки потрібно було призупинити, бо материнство займало багато часу, - розповідає Дарія Альошкіна.

Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

Удома бажання творчо самореалізуватися не покидало і я звернулась до свого дитячого хобі - витинання. Можна сказати, що так витинанка врятувала мою творчість. Не припиняю тим займатись, бо є попит. Маю безперервний потік замовлень та проєктів".

Мисткиня витинає за технікою різання ножем та складання паперу вдвоє, адже вона на разі незмінна. Щодо матеріалів, розповідає Дарія, постійно експериментує.

Був "паперовий період", "період синтетичних матеріалів". Зараз я експериментую з новим матеріалом, про який не буду згадувати, бо, на жаль, плагіат розквітає. Працюю у досить товстих видах паперу - щільністю від 160 грам на квадратний метр. Це дозволяє вільно транспортувати роботи і вони більш довговічні. Хоча за технікою роботи це складніше фізично. Маю вже деякі проблеми зі спиною від такого навантаження витинання, - ділиться мисткиня.

Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

Для створення великої витинанки спочатку роблять маленький ескіз у масштабі, потім переносять його на великий формат - папір, складений вдвоє.

І далі вже досить механічна робота - довге витинання промальованого ескізу. Для виготовлення одного великого полотна (110 см на 350 см) затрачаю від трьох до п'яти днів. Це по сім - десять годин роботи на день, - каже майстриня.

Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

Найменші витинанки, які створює Дарія - мають формат А3, найбільші сягають у висоту від одного до чотирьох метрів.

Відкрию вам секрет, що я не маю ще улюбленої своєї роботи. Я досить критична і тому думаю, що найбільш цінна і улюблена робота ще попереду. Кожного дня, створюючи нову роботу, думаю: от ця буде певно класна. А потім дивлюсь і кажу, що треба було там підправити, там перекрутити, тому починаю знову нову робити. Не рахую своїх робіт, бо це не реально: менших певно більше тисячі, а великих можливо близько 500, - каже Дарія Альошкіна.

Витинанки висотою вище людського зросту створює мисткиня з Вінниччини

Нині мисткиня проживає у Польщі, продовжує займатися творчістю та проводить майстер-класи зі створення витинанок. А також допомагає братові, який боронить Україну. Восени завдяки проданим витинанкам, розповідає Дарія Альошкіна, вдалося долучитися великою сумою йому на авто.

Роботи представлені по всьому світу

З 2010 року Дарія Альошкіна представляє Україну на міжнародних подіях з монументальними витинанками. Її роботи виставлялися у:

  • Польщі,
  • Німеччині,
  • Франції,
  • Південній Кореї,
  • Канаді,
  • США,
  • Бельгії,
  • Австрії,
  • Швейцарії,
  • Італії,
  • Іспанії,
  • Чехії,
  • Данії та ін.

Виставка у Венеції триватиме до 20 червня. Там представлені 12 витинанок, загалом відокремлено дев'ять тем. Усі роботи вистою у три метри.

Нагадаємо, бриляр - це майстер, який виготовляє брили, або солом'яні капелюхи, з використанням сплетеної соломи. Це давнє ремесло, яке має глибокі коріння в українській культурі.

 

Читайте також

Автентичні гаївки, ярмарок та воркшопи: у Вінницьких Хуторах провели благодійний захід
Детальніше
На міжнародному конкурсі мистецтв юні жмеринчани вибороли десяток нагород
Детальніше
У вінницькому ліцеї провели парад пасхальних капелюхів та зібрали великодні пакунки для військових
Детальніше
Колекція вінницького музею поповнилась новими експонатами - традиційними дряпанками
Детальніше
У Вінниці презентували виставку «Коло Навколо»
Детальніше
У Вінниці влаштували дитячий майстерклас з писанкарства
Детальніше