У Вінниці власників пам’яток ознайомили з діяльністю Бюро охорони культурної спадщини

У Вінниці власників пам’яток ознайомили з діяльністю Бюро охорони культурної спадщини

Вчора 16:52

Мережування «Нова ера спадщини: стратегії для власників пам’яток» – на зустріч із такою гучною назвою департамент архітектури та містобудування міської ради запросив вінничан 18 вересня в межах заходів, присвячених Дням Європейської спадщини. 

Цього разу з діяльністю Бюро охорони культурної спадщини ВМТГ мали можливість ближче познайомитись безпосередньо балансоутримувачі пам’яток як комунальних, так і приватних. У форматі діалогу було визначено головні вектори подальшої тісної взаємодії задля збереження історичного надбання громади.

В умовах війни збереження культурної спадщини набуває стратегічного значення, адже ворог прагне знищити все українське, зазначив модератор зустрічі – головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

Він наголосив, що Вінниця, як історичне місто, має чимало пам’яток мультикультурного значення, що є важливими маркерами її самобутності. На їх збереження спрямовано чимало міських програм, зокрема щодо проведення реставраційних робіт. Проте, ще більше можливостей для цього з’явилося із запровадженням на державному законодавчому рівні таких інституцій як Бюро охорони культурної спадщини.

Окремо законодавець говорить про те, що ми повинні здійснювати й адміністрування всього процесу: від погодження проєктної документації до видачі, у разі порушень, приписів та штрафів, – говорить Євген Совінський. – Але сприймати Бюро як каральний орган – не слід. Адже наша мета – не санкції, а підвищення обізнаності серед жителів громади як правильно поводитися в історичному середовищі та нашими пам’ятками, надавати інформацію про процедури, пов’язані з охороною культурної спадщини. Це означає, що в центральній частині міста ми повинні дотримуватися маркерних об’єктів, які не потрібно змінювати чи забудовувати, але маємо й розвивати місто, тому що міста не є статичними та не є музеями. Тобто ми з вами всі разом маємо дбати про збереження і примноження нашого надбання, що вимагає від кожного з нас відповідального ставлення до пам’яток.

Під час спілкування присутнім запропонували схарактеризувати пам’ятки, власниками чи балансоутримувачами яких вони наразі є. Визначити їх слабкі, сильні сторони та можливості. Як з’ясувалося, переваг усе ж більше. Це і зручна логістика, і унікальне середовище, і можливості для розвитку туризму та проведення локальних культурних подій, залучення бюджетних та позабюджетних коштів тощо.

Сьогодні ми почули дуже багато цікавих ідей. Ми опрацюємо їх і викладемо в окремі візійні напрями, які надалі будуть використані під час оновлення Стратегії 3.0, необхідність якого спричинена війною, – зазначив Євген Совінський. – Пропонуємо окремо провести подібні зустрічі з вашими колективами чи співмешканцями будинкових просторів, на яких розглянемо по кожному з об’єктів, чим вони важливі. Та намагатимемося спільно ініціювати реалізацію точкових проєктів. До прикладу, збереження оригінальної решітки, унікального вікна чи дверей, які можуть репрезентувати туристичну сферу Вінниці.

А вже 19 вересня на вінничан чекає чергова пізнавальна подія – це семінар «Важливість збереження та досвід аналізу культурних нашарувань в реставрації».

Нагадаємо, у Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини громади. Захід влаштували у межах Днів Європейської спадщини – і це не випадково. Адже створення Бюро охорони культурної спадщини – це вимога законодавства, що направлена на імплементацію європейських цінностей зі збереження та примноження історичного надбання, що є невіддільною частиною поступу України до ЄС. 

Читайте також

У Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини громади
Детальніше
У Вінниці презентували поштову марку, присвячену ювілею Михайла Коцюбинського
Детальніше
Спадщину Коцюбинського та майбутнє літературних музеїв обговорили на форумі у Вінниці
Детальніше
Які сюрпризи чекають гостей Днів Європейської спадщини у Вінниці
Детальніше
День народження Вінниці: подорож від минулого до сьогодення
Детальніше
У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді
Детальніше