На Вінниччині відкрилась виставка творчих робіт учнів емальєрної школи

У вінниці відкрилась виставка творчих робіт учнів емальєрної школи

11:25 19.05.2021

18 травня Вінницький обласний художній музей презентував виставку творчих робіт учнів першої і єдиної в Україні дитячо-юнацької емальєрної школи Олександри Барбалат “Майстерня Сонця” в рамках Міжнародного арт-проєкту “Мистецтво, народжене вогнем” (Київ).

В  експозиції представлено 40 робіт у техніці гарячої емалі (перетинчаста,  виїмчаста, графіка в емалі, живописна емаль розміром від 4х5 см до 30х40 см). Вони виконані учнями “Майстерні Сонця”, студентами Інституту мистецтв Київського університету ім.Бориса Грінченка, художньої студії Арт-Креатив під час майстер-класів у “Майстерні Сонця” у 2019-2021 рр. під керівництвом Олександри Барбалат.

Олександра Володимирівна Барбалат  – художник-майстер декоративно-прикладного мистецтва, ювелір-емальєр, член НСХУ,  кавалер Ордена меморіального фонду Карла Фаберже, член Міжнародної організації “BRATERSTWO” (Malopolska Fundacja przyjazni Polsko-Ukrainsko-Slowackiej), куратор художніх проєктів фонду в Україні, автор науково-дослідного проєкту “Золотий Гамаюн”, викладач ювелірного мистецтва Київського університету ім. Бориса Грінченка, учасник та переможець численних міжнародних і всеукраїнських конкурсів, фестивалів, виставок.

“Майстерня Сонця” була заснована у 2014 році. На сьогодні це перша та єдина в Україні дитячо-юнацька емальєрна школа, де навчають таким складним та рідкісним технікам, як візантійська  художня гаряча емаль і ебру.

Дивовижна техніка гарячої емалі відома з далеких часів. Створення робіт у цій техніці – складний та кропіткий процес, що потребує значних творчих і духовних  зусиль, спеціальних знань і навичок. Він передбачає багаторазовий випал виробу у спеціальній муфельній печі за температури від 600–860°C. Тому роботи юних митців вражають своїм високим професіоналізмом, майстерністю,  неповторністю,  різноманітністю фактур та сюжетних композицій.

19 травня в рамках виставки відбудеться ексклюзивний майстер-клас із виготовлення прикрас у техніці художньої гарячої емалі від Олександри Барбалат.
Своєю активною міжнародною виставковою діяльністю “Майстерня Сонця” зміцнює культурні зв'язки між державами, сприяє взаєморозумінню та взаємозбагаченню у галузі мистецтва, виявляє та підтримує обдарованих дітей та юнацтво, популяризує європейські цінності.

Нагадаємо, у підземеллях вінницького монастиря відкривають виставку сучасних ікон "Слово стало тілом".

Читайте також

На міжнародному конкурсі мистецтв юні жмеринчани вибороли десяток нагород
Детальніше
Відлупцювати опудало путіна за донат та відвідати виставку використаної зброї можна у центрі Вінниці
Детальніше
У Вінниці просто неба відкрили традиційну виставку подільських писанок
Детальніше
У Вінниці презентували виставку «Коло Навколо»
Детальніше
У Вінниці презентували фотовиставку «З Україною в серці»
Детальніше
У Вінниці відкрили виставку картин переможців конкурсу «Все буде Україна»
Детальніше