Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024

Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024

16:17 13.05.2024

11 травня у Вінниці відбувся "Пироговський пікнік", який цьогоріч присвятили важливим питанням підтримки ветеранів, поранених військових та їхніх родин. Подію відвідало понад півтори тисячі вінничан і гостей міста, які взяли участь у численних майстеркласах, активностях, відвідали цікаві лекції і виставки лікарень та центрів реабілітації.

Та головною темою "Пироговського пікніка" була реабілітація і відновлення через різні форми і практики. На лекторії, який тривав увесь день, відвідувачі могли послухати фахівців у галузях медицини, психології і фізіотерапії, а також спеціалістів у сферах роботи з ветеранами і пораненими військовими.

Цьогорічний "Пироговський пікнік" ми присвятили захисникам, але розробили програму з цікавими активностями для всіх. Сподіваюсь, "Пікнік" став тим заходом, який показав ширшому колу людей, що ми маємо робити, як ми повинні працювати, як відновлювати і реінтегрувати наших людей, які постраждали через війну, - сказав генеральний директор музею-садиби Пирогова Олександр Турський.

Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024

На "Пікніку" організували виставку протезів і ортезів, які виготовляють і встановлюють у Вінниці. Там можна було ознайомитися із послугами реабілітації та відновлення, які надають різні місцеві організації: реабілітаційний центр для поранених військових "Recovery", центр реабілітації лікарні ім. Ющенка, Veteran Hub, Ветеранський простір та багато інших. На цій виставці діти з цікавістю розглядали протези кінцівок, оздоблені патріотичними малюнками. Заступниця директора Вінницького державного протезно-ортопедичного підприємства Марина Вишневська розповіла, що до їхнього стенду підходити багато людей, які цікавилися не тільки обслуговуванням протезів, а й ортопедичним взуттям та устілками, які потрібні практично кожному.

Ще з мікролекціями про доступність виступили вінницькі гідеси: Оксана Роздорожню розповіла про співпрацю гідів з медичними закладами Вінниці, а Тетяна Рибак - про екскурсії як спосіб психологічної реабілітації поранених військових. Особливо цінно, що серед відвідувачів "Пироговського пікніка" було багато сімей з дітьми, а також ветеранів і військовослужбовців, які перебувають у Вінниці на протезуванні і реабілітації. Серед них - Віталій Симчишин з Харкова.

Моя реабілітація триває вже шостий місяць, тому куди везуть, туди і йду: риболовля, екскурсії, басейн - що завгодно, аби не сидіти в палаті, бо стіни тиснуть. Я також стараюсь підтримувати інших, бо є багато людей, яким дуже тяжко. Наприклад, в мене немає руки, були перебиті ноги, але я живий, і мені є заради кого жити. Потрібно, щоб кожен так старався, щоб в кожного була підтримка, - поділився військовий.

Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024

Виставку гончарних виробів Івана Шостака, який після втрати зору опанував керамічну майстерність, організував простір "Етночари". А на лекторії разом з представницею реабілітаційного центру "Поділля" Юлією Бабаєвою Іван розповів про те, як опановував орієнтування в просторі, щоб бути незалежним. Він жартує, що коли потрапив у шпиталь, в його палаті було чотири ока на дев’ять людей, і всі були змушені ходити разом.

Навіть сходити у вбиральню чи в їдальню це було проблемою. Тому потрібно, щоб військових, які втратили зір, вчили користуватися білою тростиною ще у шпиталях, - поділився Іван Шостак.

Як і минулого року, дітей і дорослих зацікавили майстеркласи з домедичної допомоги від українського Червоного Хреста, різноманітні екологічні ігри, творчі майстеркласи від платформи подарунків "BYVI" та кулінарні майстеркласи з приготування здорових страв за місцевими рецептами. Також вони мали змогу взяти участь в активностях від української скаутської організації "Пласт", а в яблуневомі саду художник Олександр Никитюк влаштував арттерапію з абстрактним живописом.

Також протягом всього дня, з 11:00 до 18:00, на території садиби працював фудкорт і зона відпочинку. Серед іншого там можна було скуштувати й цьогорічну солодку новинку - фірмовий торт "Вінниця".

Ідеальна модель - це ще в госпіталі допомогти людині зрозуміти, як рухатись далі. Спершу забрати на комплексну реабілітацію на кілька місяців, попрацювати з родиною, а в результаті - допомогли визначитися з майбутньою професією, яку можна опанувати. Насправді кожен з нас є частиною реабілітаційної програми для людей, які втратили зір. Тому що від нашої з вами реакції (коли ми зустрічаємося з незрячим в місті, коли ми пояснюємо, як кудись пройти, як ми допомагаємо, як ми комунікуємо) залежить те, як почуватимуться люди, - розповіла Юлія Бабаєва з реабілітаційного центру "Поділля".

Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024

Спадщина Пирогова - це той досвід, який він заклав ще у ХІХ столітті, щоб рятувати військових. І те, про що ми розповідали на цьогорічному "Пироговському пікніку" - це безпосередньо про відновлення, психологічну і фізичну реабілітацію. Ми маємо підтримувати людей, які повертаються з фронту, їхні родини і тих, хто чекає. Це надважливе завдання для нашого тилового регіону. Для цього в першу чергу треба морально зміцнюватися і наповнюватися світлими сенсами один від одного, тож пікнік став якраз простором для такого єднання і зміцнення, - підсумував результати заходу директор департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

У цей день вхід на територію музею-садиби Пирогова був вільний, тож гостей закликали робити благодійні внески. Таким чином вдалося зібрати 14 400 гривень, які скерують на підтримку відновлення військових. Частину цих коштів організатори вирішили передати Івану Шостаку, який поряд з опануванням гончарства планує відкрити масажний кабінет.

Нагадаємо, у Вінниці на фестивалі патріотичної поезії "Єднаймо душі словом Кобзаря" об’єднались у єдиному звучанні голоси тих, хто пропагує спадок Тараса Шевченка у сучасних реаліях. Організували дійство - департамент культури Вінницької міської ради спільно із ЗК "Міський Палац мистецтв" та КЗ "Вінницька централізована клубна система". 

Читайте також

У Вінниці презентували поштові марки, присвячені маршруту Camino Podolico
Детальніше
Культурний маршрут Європи: у Вінниці відкрили атрибут початку Подільського шляху святого Якова
Детальніше
Вінницький ансамбль «Радість» підкорив своїми виступами глядачів Франції та Польщі
Детальніше
У Вінниці презентували виставку ілюстрацій до повісті Коцюбинського «Тіні забутих предків»
Детальніше
Екскурсія підземеллям - у Вінниці відбудеться концерт до Дня святого Якова
Детальніше
Плести з рогози навчались учасники етнічного вікенду у Щітках
Детальніше