На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Чотири елементи внесли до реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

17:29 24.10.2024

У Центрі культури та дозвілля Калинівської міської ради відбулося засідання експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади. Ще чотири елементи поповнили місцевий реєстр «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади».

Про це 24 жовтня повідомили у Калинівській міській раді. 

Цього разу експертна рада розглянула ще чотири елементи: 

  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Представники старостинських округів представили свої елементи, розповіли наскільки вони популярні у їх селах, ознайомили із опитуванням, які провели поміж жителів сіл. Члени комісії та гості мали можливість скуштувати страви, рецепти яких передаються із покоління в покоління. Одноголосним рішенням члени експертної ради внесли до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» усі чотири представлених елементи, – повідомили у міськраді. 

На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Відтепер до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» вже внесли дев'ять елементів:

  • «Технологія виплітання дідухів» у селі Мирному;
  • «Оберегову традицію на Зелені свята» у селі Корделівці;
  • «Павлівська квасоля», «Культура приготування страви пиза» у селі Котюжинцях;
  • «Культура приготування традиційної страви джур» у селі Бережани;
  • «Пісню на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест»;
  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Нагадаємо, пшоняна каша на молоці, з маком маслом та солодкою яєчною заливкою – «Зозуля». Її понад сто років готують у Дашківцях, що на Вінниччині.

Читайте також

На Вінниччині повідомили про підозру працівнику закладу, де отруїлись 29 людей
На Вінниччині повідомили про підозру працівнику закладу, де отруїлись 29 людей
Детальніше
Спалах сальмонельозу на Вінниччині — зі скаргами до медиків вже звернулись 29 мешканців
Спалах сальмонельозу на Вінниччині — зі скаргами до медиків вже звернулись 29 мешканців
Детальніше
На Вінниччині 25 осіб потрапили до лікарні через отруєння шаурмою сумнівної якості
На Вінниччині 25 осіб потрапили до лікарні через отруєння шаурмою сумнівної якості
Детальніше
Калинівська громада зустріне “на щиті” молодого воїна-захисника
Калинівська громада зустріне “на щиті” молодого воїна-захисника
Детальніше
На війні за Україну загинув молодший сержант з Калинівської громади
На війні за Україну загинув молодший сержант з Калинівської громади
Детальніше
На фронті загинув молодший сержант з Калинівської громади
На фронті загинув молодший сержант з Калинівської громади
Детальніше