На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Чотири елементи внесли до реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

17:29 24.10.2024

У Центрі культури та дозвілля Калинівської міської ради відбулося засідання експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади. Ще чотири елементи поповнили місцевий реєстр «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади».

Про це 24 жовтня повідомили у Калинівській міській раді. 

Цього разу експертна рада розглянула ще чотири елементи: 

  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Представники старостинських округів представили свої елементи, розповіли наскільки вони популярні у їх селах, ознайомили із опитуванням, які провели поміж жителів сіл. Члени комісії та гості мали можливість скуштувати страви, рецепти яких передаються із покоління в покоління. Одноголосним рішенням члени експертної ради внесли до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» усі чотири представлених елементи, – повідомили у міськраді. 

На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Відтепер до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» вже внесли дев'ять елементів:

  • «Технологія виплітання дідухів» у селі Мирному;
  • «Оберегову традицію на Зелені свята» у селі Корделівці;
  • «Павлівська квасоля», «Культура приготування страви пиза» у селі Котюжинцях;
  • «Культура приготування традиційної страви джур» у селі Бережани;
  • «Пісню на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест»;
  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Нагадаємо, пшоняна каша на молоці, з маком маслом та солодкою яєчною заливкою – «Зозуля». Її понад сто років готують у Дашківцях, що на Вінниччині.

Читайте також

На Вінниччині відкрили ще одну Алею Слави загиблим героям
На Вінниччині відкрили ще одну Алею Слави загиблим героям
Детальніше
На фронті загинув 26-річний нацгвардієць з Калинівської громади
На фронті загинув 26-річний нацгвардієць з Калинівської громади
Детальніше
Понад місяць боровся за життя від важких поранень помер нацгвардієць з Калинівської громади
Понад місяць боровся за життя: від важких поранень помер нацгвардієць з Калинівської громади
Детальніше
У ДТП на Вінниччині загинув водій, іншого рятувальникам довелось деблокувати з авто
У ДТП на Вінниччині загинув водій, іншого рятувальникам довелось деблокувати з авто
Детальніше
На Калинівщині відзначили юних спортсменів та їх тренерів
На Калинівщині відзначили юних спортсменів та їх тренерів
Детальніше
На Вінниччині відбулось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування
На Вінниччині відбулось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування
Детальніше