Восьмеро людей на Вінниччині отруїлися грибами: що рекомендують фахівці
За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб починаючи з березня цього грибами отруїлися вісім мешканців Вінниччини, в тому числі одна дитина. На щастя летальних випадів не зареєстровано.
Гриби – це смачний дарунок лісу, традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже дві тисячі видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше грибами урізноманітнюють страви, також гриби вживають у консервованому вигляді. Водночас гриби є небезпечним харчовим продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Серед причин отруєння - вживання сушених грибів, куплених на ринку, вживання грибів без належної термічної обробки, вживання грибів, куплених з рук, - інформує Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Рекомендації для "тихих мисливців"
Щоб не отруїтися грибами варто дотримуватись таких рекомендацій:
- В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється санітарний контроль. Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
- Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як правильно готувати гриби
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
- Не вживайте сирих грибів.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип'ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не понад добу.
Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми отруєння грибами
Симптоми грибного отруєння можуть з'являтися у різний час - від 30 хвилин залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами отруєння можуть бути:
- запаморочення;
- сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів;
- похолодіння рук та галюцинації, розлад або втрата свідомості;
- порушення дихання, серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння - негайно викликайте лікаря або «швидку допомогу»! Не викидайте залишки грибів - їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Нагадаємо, у Вінниці представники Держпродспоживслужби та Муніципальної варти провели спільні посилені "грибні рейди". Проводили такі перевірки на міських ринках. Представники цих служб контролюють продаж грибів у встановлених торговельних точках.