М'ясо дорожчає, гречка дешевшає експерти розповіли, що відбувається з цінами

М'ясо дорожчає, гречка дешевшає: експерти розповіли, що відбувається з цінами

14:01 12.01.2024

За повідомленням Держстату, інфляція в Україні перевершила всі прогнози, і попри велику війну зростання цін сповільнюється. Опитані “Фокусом” експерти оцінили перспективи для споживчого ринку взимку 2024 року.

Річна інфляція в Україні впродовж 2023 року сповільнилася у п'ять разів і становила за підсумками року 5,1%. 

Про це свідчать дані Державної служби статистики України. Базова інфляція в грудні в місячному вираженні була нульовою, а за рік становила 4,9% (у 2022 році було 22,6%). Нагадаємо, у 2022 році інфляція досягла за підсумками року 26,6%.

Значну роль у сповільненні інфляції зіграли глобальні фактори, кажуть опитані “Фокусом” експерти. 

Зокрема, як зазначив директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін, на ціни вплинула динаміка цін на нафту та агропродукцію.

Він розповів, що у річному порівнянні за 2023 рік вартість нафти на міжнародному ринку знизилася на 7,5%, а ціна пшениці взагалі впала на 18%.

Ціни знижуються, але не всюди

Окрім динаміки цін на нафтопродукти, одним з основних факторів уповільнення інфляції в Україні 2023 року експерти називають й інші фактори. 

За словами економіста ЦЕС Максима Самойлюка, логістичні обмеження, які заважали вивезенню продукції за кордон, відобразились і у динаміці цін на продукти. Тобто, всередині України на внутрішньому ринку утворилась достатня кількість продукції, і ціни знижувались через зростання пропозиції на фоні великого врожаю.

В окремі місяці продукти навіть подешевшали, — пояснює економіст.

З ним погоджується експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Порівнюючи врожаї 2023 і 2022 років він зазначив, що минулорічний був набагато кращим. Це і створило достатньо великий обсяг внутрішньої пропозиції, що зумовило здешевлення.

Проте продукти харчування за рік все ж подорожчали. 

За даними Держстату, за січень-грудень 2023 порівняно з таким же періодом 2022 року відбулась така зміна цін:

  • хліб +12,2%
  • макаронні вироби +8,4%
  • м’ясо та м’ясопродукти +19,4%
  • риба та продукти з риби +19,4%
  • молоко +12,1%
  • сир і м’який сир (творог) +13,7%
  • яйця +36,6%
  • масло +14,7%
  • фрукти +19,8%
  • овочі +9,6%
  • безалкогольні напої +20,4%
  • алкогольні напої, тютюнові вироби +14,6%

Якщо ми порівнюємо грудень 2022 і грудень 2023 років, то тільки м’ясо показало 12% росту. Овочі, олія, цукор, яйця показали здешевлення в порівнянні з груднем 2022 року. Чому? Тому що їх дуже багато було вироблено, — зазначив Олег Пендзин.

На внутрішньому ринку України утворилась достатня кількість продукції, і ціни знижувались. Зокрема, подешевшала гречка, також суттєво знизились ціни на деякі групи овочів

У майбутньому, на думку експертів, на ціни будуть суттєво впливати такі чинники, як рівень міжнародної фінансової допомоги Україні, індексація пенсій, запланована урядом на цей рік, вартість енергетичних ресурсів на світових ринках, врожай, який отримають аграрії в 2024 році.

Нагадаємо, тенденція до підвищення цін спостерігається на ринку білоголової капусти в країні через зростання попиту на тлі скорочення пропозиції. Про це повідомляють аналітики EastFruit. 

Читайте також

Аграрії Вінниччини завершили збирання сільськогосподарських культур
Аграрії Вінниччини завершили збирання сільськогосподарських культур
Детальніше
Короп по 120, а ікра по 250 прицінюємось до річкової риби на вінницькому ринку
Короп по 120, а ікра по 250 грн/кг: прицінюємось до річкової риби на вінницькому ринку
Детальніше
Надійність та доступність переваги муніципального житла для вінничан
Надійність та доступність: переваги муніципального житла для вінничан
Детальніше
Страви, як у бабусі! Гастровечір у Lolla Gastro Place
Страви, як у бабусі! Гастровечір у Lolla Gastro Place
Детальніше
Свинина у вінницьких супермаркетах подорожчала
Свинина у вінницьких супермаркетах подорожчала
Детальніше
Секрети українського виноробства_ інтерв’ю з виноробом Димитрієм Камінським
Секрети українського виноробства: інтерв’ю з виноробом Димитрієм Камінським
Детальніше