У Вінниці запускають пілотний проєкт з моніторингу трансжирів у харчових продуктах

У Вінниці запускають пілотний проєкт з моніторингу трансжирів у харчових продуктах

11:57 30.07.2024

Вінниця – один з п’яти регіонів-учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирів у харчових продуктах.

Про це інформує Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Споживання трансжирів, вироблених у промисловий спосіб, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. Відтак важливо постійно перевіряти вміст трансжирів в харчових продуктах. Саме тому сьогодні на базі Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб стартувало навчання в рамках програми з моніторингу трансжирних кислот, — йдеться у повідомленні.

Фахівців вінницької лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень, а також фахівців Миколаївського ОЦКПХ навчають та консультують представники ВООЗ Карла Мотта (Національний інститут охорони здоров’я, Португалія), доктор Браян Гонзалес (Вагенінгенський університет, Нідерланди) та національний координатор з питань неінфекційних захворювань Андрій Скіпальський.

Зменшення споживання трансжирів є дійсно важливим питанням громадського здоров’я. Постійний моніторинг допоможе зрозуміти, наскільки виробники дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах, а також дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот, а відтак профілактувати неінфекційні хвороби – каже генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський.

У Вінниці запускають пілотний проєкт з моніторингу трансжирів у харчових продуктах

Загалом є п’ять регіонів-учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирних кислот у продуктах харчування:

  • Львівський, 
  • Миколаївський, 
  • Дніпропетровський,
  • Черкаський,
  • Вінницький.

Нагадаємо, у Вінниці розповіли про результати моніторингу медзакладів області за Програмою медичних гарантій Національної служби здоров'я України. Захід відбувся у межах Проєкту USAID підтримки реформи охорони здоров'я.

Читайте також

Вінницький борщ на вишні представили на Міжнародному фестивалі гастрономії
Детальніше
Вінницька обласна клінічна лікарня ім.Пирогова отримала нове обладнання
Детальніше
Поліклініка Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова отримала нове оснащення
Детальніше
Які ліки пацієнти зі статусом ВПО можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою за програмою «Доступні ліки»
Детальніше
У Вінницькому кардіоцентрі рятують пацієнтів за допомогою новітньої технології
Детальніше
У Вінниці виконали вже четверту успішну трансплантацію серця
Детальніше