Наскільки виправдали себе закриті лунки довкола вінницьких дерев у зимовий період
Використання закритих лунок взимку дозволяє знизити засоленість ґрунту навколо дерев до 76%. Про це свідчать результати лабораторного дослідження, яке днями отримали у «Вінницязеленбуд».
Дослідження ґрунту в лунках де ростуть дерева проводилось протягом 2024 та 2025 років. В його межах спочатку були взяті зразки землі у відкритій лунці. В наступний зимовий період цю ж ділянку було обгороджено, тобто сформовано закриту лунку.
Весною ці ділянки були розкриті, а зразки ґрунту - взяті повторно. Загалом, експеримент тривав на чотирьох локаціях.
Отримані зразки ґрунту були обстежені фахівцями державного управління держгрунтохорони, а результати дослідження узагальнив Вінницький аграрний університет.
Результат досліджень показав, що використання закритих лунок в зимовий період дозволяє суттєво зменшити рівень засоленості ґрунту. При цьому найбільш суттєве його зниження спостерігається на найбільш “засолених” локаціях, – розповідає директорка «Вінницязеленбуд» Тетяна Прибиш.
Так, за її словами, завдяки застосуванню закритих лунок на локаціях, що на вулиці Соборна та Пирогова, рівень засоленості знизився на 75,3 та 73% відповідно.
На вулиці Замостянська, де показники засоленості були в межах норми, огородження лунки на зиму дозволило зменшити кількість солі в ґрунті на 37%, а на Порика, де рівень засоленості був низький, завдяки закриттю лунок вміст солі в ґрунті зменшився на 28,7%.
Це досить важливі дані, завдяки яким ми, з одного боку змогли побачити реальну картину із показниками засоленості ґрунту в місті, а також отримали підтвердження того, що ситуація є різною в різних частинах міста. З іншого боку — результати дослідження чітко свідчать, що застосування закритих лунок в найбільш “засолених” ділянках дозволяє суттєво покращити ситуацію. Тому ми будемо і надалі враховувати відповідний досвід аби покращувати стан наших зелених насаджень, – каже Тетяна Прибиш.
Нагадаємо, у Чернятинському фаховому коледжі Вінницького національного аграрного університету відбулася подія, яка об’єднала екологічну свідомість із національними традиціями — урочисте започаткування "Шевченкової діброви". Про це інформують у Державній екологічній інспекції у Вінницькій області.