У Вінницьких Хуторах відбувся фестиваль "Де гаївка лунала" на підтримку ЗСУ

У Вінницьких Хуторах відбувся фестиваль "Де гаївка лунала" на підтримку ЗСУ

13:41 21.04.2023

Весну закликали, перемогу наближали. У Вінницьких Хуторах відбувся перший великодній фестиваль "Де гаївка лунала". Під час майстер-класів, концертної програми, благодійного ярмарку учасники мали змогу доторкнутися до прадавніх українських традиції, а також задонатити кошти на підтримку наших Захисників та Захисниць. Організували фестиваль заклад культури "Вінницька централізована клубна система" у співпраці з КЗ "Вінницько-Хутірська дитяча школа мистецтв" та департаментом культури міської ради.

Організатори фестивалю розповіли, що гаївка є народною обрядовою піснею, яку співають лише на Великдень, на відмінну від веснянок. Це і пояснює назву фестивалю - "Де гаївка лунала". Він мав розлогу інтерактивну програму, яка включала народні ігри та виконання гаївок, майстер-класи з виготовлення різноманітних виробів, розмальовування паперових писанок та багато іншого.

Велика зацікавленість населення вселяє надію, що фестиваль стане невід’ємною частиною культурного життя громади, - каже в.о. директора Вінницької централізованої клубної системи Тетяна Казанська-Гавриш. - Вінничани пишаються своїми традиціями, підтримують їх та примножують. Вони також високо оцінюють якість організації культурних заходів у місті, що неодноразово засвідчили під час опитувань Міжнародного республіканського інституту - IRI Ukraine.

У Вінницьких Хуторах відбувся фестиваль "Де гаївка лунала" на підтримку ЗСУ

Крім того, в межах фестивалю відбувся благодійний ярмарок на підтримку Збройних Сил України, де місцеві майстри презентували свої вироби та крафтові, авторські солодощі й випічку. Завдяки спільним зусиллям було зібрано 6700 гривень на підтримку військових.

Також, діти, які взяли участь у майстер-класі з розпису імбирного печива в патріотичній тематиці, відправлять свої роботи в якості гостинців для військовослужбовців ЗСУ.

Безмежно вдячні нашим Захисникам та Захисницям за можливість бути та творити на своїй Богом даній землі, - говорить виконуюча обов'язки директора вінницької централізованої клубної системи Тетяна Казанська-Гавриш.

У Вінницьких Хуторах відбувся фестиваль "Де гаївка лунала" на підтримку ЗСУ

Організатори розповіли, що до фестивалю готувались заздалегідь, тому відвідувачі мали змогу насолодитись автентичним обрядовим фольклором, українським танцем та популярними естрадними піснями у виконанні місцевих творчих колективів та солістів будинку культури та школи мистецтв Вінницьких Хуторів та Сабарівського клубу.

Пишаюсь вихованцями нашої школи, які гідно популяризують мистецтво та українські традиції своїми талантами, – каже директор "Вінницько-Хутірської дитячої школи мистецтв" Тетяна Висоцька.

Окрім того, учасники та гості фестивалю, депутати Вінницької міської та обласної ради - Дмитро Науменко та Сергій Кривешко, розписали велетенську "Писанку єднання".

Усі учасники дійства вкотре пересвідчились в унікальності та самобутності українських традицій.

Нагадаємо, ХХІ відкритий фестиваль народної творчості "Писанковий дивосвіт" днями відбувся у Вінницькій дитячій школі мистецтв за сприяння департаменту культури міської ради. Його мета збереження, розвиток та популяризація великодніх звичаїв і традицій нашого народу. Цього разу захід зібрав більше сотні учасників.

Читайте також

У Вінниці відбувся фестиваль робототехніки «Vinnytsia RoboCamp – 2024»
Детальніше
Весняна толока - у Вінницько-Хутірському окрузі зібрали понад 200 мішків сміття
Детальніше
Колектив з Вінницьких Хуторів переміг у Всеукраїнському конкурсі хорового мистецтва
Детальніше
Жителів Вінницько-Хутірського округу 13 квітня запрошують на толоку
Детальніше
Понад сотні жителів Вінницько-Хутірського округу долучились до весняної толоки
Детальніше
Молодіжна рада зустрілась із юнаками та дівчатами Вінницько-Хутірського округу
Детальніше