У Вінниці відкриють виставку жіночого вбрання початку XX століття

У Вінниці відкриють виставку жіночого вбрання початку XX століття

17:37 15.05.2023

17 травня о 17:00 у 9 та 10 експозиційних залах Вінницького обласного музею відбудеться відкриття виставки з колекції Міли Поворознюк "Одяг вінничан початку XX століття".

На виставці представлять антикварні взірці жіночого вбрання (близько 20 екземплярів) і 60 світлин українців більш як столітньої давнини.

Створить історичну атмосферу колекція меблів, предметів побуту і жіночих аксесуарів зі збірки Вінницького обласного краєзнавчого музею. Виставка триватиме до 18 червня і включатиме екскурсійну програму, - інформує Вінницький обласний краєзнавчий музей.

Колекція зі скрині та шафи

Міла Поворознюк - блогерка з питань історії моди та феміністичного руху, реконструкторка і популяризаторка естетики костюма минулих часів у тому числі на власному прикладі, що зробило її відомою і впізнаваною у Вінниці та поза її межами.

Колекцію можна умовно розділити на одяг зі скрині та шафи. Народний одяг більш усталений у формі крою та декору, хоч кожна з колекційних вишитих сорочок має свої оригінальні ознаки. Вони доповнені характерними елементами костюма з етнографічної збірки музею. Одяг містян орієнтований на взірці європейської моди відповідного часу - це предмети з модних ательє чи домашнього пошиття за взірцями з журналів та гардеробу заможніших сусідок.

Нагадаємо, вінничанка, майстриня вишивальниця, Анастасія Фоміна у своїй шафі має понад десять вишитих сорочок. Кожного року майстриня експериментує та поповнює свою колекцію ексклюзивними традиційними подільськими виробами. Зокрема, Анастасії Фоміній вдалося відтворити три сорочки за картинами відомого художника Тропініна, яким понад двісті років.

Читайте також

Колекція вінницького музею поповнилась новими експонатами - традиційними дряпанками
Детальніше
Відлупцювати опудало путіна за донат та відвідати виставку використаної зброї можна у центрі Вінниці
Детальніше
Художню виставку Федора Панчука "Ювілейна-24" відкриють у Вінниці
Детальніше
У Вінниці просто неба відкрили традиційну виставку подільських писанок
Детальніше
У Вінницькому краєзнавчому музеї провели другий майстерклас з писанкарства для дітей-сиріт
Детальніше
Благодійність, майстер-класи та фудкорт: програма Пироговського пікніка - 2024
Детальніше