У Вінниці відкрили виставку нематеріальної культурної спадщини України

У Вінниці відкрили виставку нематеріальної культурної спадщини України

20:34 01.10.2024

1 жовтня у Вінницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки мистецьких робіт створених учасниками всеукраїнської артрезиденції «Три площини Барської кераміки», що відбулася за підтримки Українського культурного фонду в місті Бар у вересні цього року. 

На виставці представили гончарні вироби, картини та художні світлини майстрів з різних регіонів України. Темою усіх творів стала Барська кераміка – елемент нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. 

Організаторами резиденції виступили: 

  • Громадська організація «Народний музей Барської кераміки»;
  • Вінницький обласний художній музей;
  • Вінницький обласний центр народної творчості;
  • Громадська організація «Барський міський художній аматорський театр»;
  • Громадська організація «Кращий художник»;
  • «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені М. Грушевського». 

До участі у резиденції подали заявки майже 140 майстрів із 20 регіонів України. Відбір майстрів здійснювався на конкурсній основі. Мистецькі роботи та інформація про учасників резиденції увійде до двомовного (українською та англійською) презентаційного альбому, який буде розповсюджено по Україні та за кордоном, – розповіли організатори.

Барська кераміка 

Барська кераміка – елемент нематеріальної культурної спадщини Вінниччини, традиційний народний художній промисел, різновид подільської кераміки. Виникла у XVІ столітті в місті Барі, Вінницької області. Період найбільшого розквіту припав на кінець ХІХ – початок ХХ ст. Занепад відбувся у 30-х роках минулого століття внаслідок війн, голодоморів та колективізації.

У Вінниці відкрили виставку нематеріальної культурної спадщини України

Барська кераміка вирізняється білим тлом із характерним каліграфічним розписом брунатним, зеленим, вохристим і жовтим кольорами з ідеальною графікою та вишуканою плавністю ліній. Один із найпопулярніших сюжетів виробів барських майстрів — «птах на яблуневій гілці». Бар – єдиний гончарний осередок із понад 70, що діяли на Поділлі на початку ХХ ст., якому був притаманний сюжетний розпис із зображенням людей та традиційного побуту мешканців краю, – зазначають організатори. 

Нагадаємо, Вінницька художниця Ірина Прокопчук запрошує усіх охочих на свою виставку “Дідова хата”, відкриття якої відбудеться 4 жовтня. Концепт виставки “Дідова хата” - це графічні роботи, які буквально обрамлені старими вікнами різної конфігурації, загалом планується близько 11 об'єктів. 

Читайте також

У Вінниці відбувся хакатон присвячений зеленій відбудові громад
Детальніше
З Покровська до Вінниці: у Центральному парку встановили евакуйований пам’ятник Миколі Леонтовичу
Детальніше
У Вінниці відкрили унікальну виставку «Військо. Держава. Пам'ять»
Детальніше
У Вінницькій галереї відкриють виставку художниці Ірини Прокопчук
Детальніше
Драма «Під вулканом»: польський фільм про українську родину номіновано на Оскар
Детальніше
У Вінниці відкрили фотодокументальну виставку до Дня туризму
Детальніше