У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді

У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді

12:17 15.09.2024

У Вінниці триває щорічний VinBookFest. На вінничан очікує виставка-продаж книг, зустрічі з письменниками та цікаві презентації. Захід покликаний популяризувати читання та підтримати культуру друкованого слова.

На відкритті VinBookFest виступив директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук.

Ми згадуємо, яким був VinBookFest у мирні часи та яким урочистим був день народження нашого міста. І ми прагнемо вибороти перемогу і відновити наші чудові традиції проведення святкових заходів. Бажаю сили, витримки, та миру усім нам. Дякуємо ЗСУ за можливість бути тут, зустрічати VinBookFest, читати та розвиватися, – сказав Максим Філанчук.

Про мету проведення заходу розказала директорка Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Олена Заквацька.

Головним меседжем нашого заходу завжди було і залишається сила книги і читання. Зараз наша країна та народ переживають важкі часи війни, ми боремося за свою свободу і незалежність. В такий період книга теж стає зброєю, а саме зброєю духу. Література нам допомагає у такі важки часи, вселяє віру та надихає боротися за нашу культуру та мову, – зазначила директорка Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Олена Заквацька.

Перший день заходу розпочався з презентації проєкту «Програма підтримки книговидання про Вінницю», про який розповів директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді

На VinBookFest книги представили десятки видавництв і авторів. На виставці вінничани могли не тільки оглянути широкий вибір літератури, але й купити ті екземпляри, які зацікавили найбільше. А ще гості заходу мають унікальну можливість поспілкуватися з авторами друкованих творів.

Протягом першого дня заходу відбулись зустрічі:

  • з командою BANDERAS, письменниками та сценаристами Сергієм Дзюбою, Артемієм Кірсановим, кінопродюсеркою Валерією Борщевською,
  • письменниками Андрієм Кокотюхою, Люко Дашвар та іншими.

Захід має і благодійну складову. Під час VinBookFest збирають гроші на підтримку Сил оборони України, а також книги для бібліотеки міста Ізюм на Харківщині. Також для Захисників та Захисниць сформують мініколекції книг.

У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді

У захваті від зустрічі з письменником Мирославом Дочинцем залишились вінничани: пані Олена з 11-річним сином Артемом.

Я прочитала багато книг цього автора. Нещодавно закінчила читати твір “Федорцьо, приятель сердечний”. Коли бачиш стільки цікавих книг в одному місці, то трохи розбігаються очі. Мені подобається сучасна українська література своєю простотою, щирістю, актуальністю. Читання відволікає від тривожних реалій сьогодення, проте водночас змушує задуматися над історією та сучасними подіями. На жаль, зараз є дуже багато каналів жовтої преси з фейковими новинами. А книги потрібно ще й для того, щоб розвивати критичне мислення, – вважає вінничанка Олена.

З мамою погоджується і 11-річний Артем.

Мені дуже подобаються сучасні молоді письменники, які пишуть просто, відкрито і цікаво для дітей. Мені подобається читати про різні пригоди, історії. Це дуже надихає. Вдома у нас багато книжок, деякі я люблю перечитувати по декілька разів. Моя улюблена книга - “Тореадори з Васюківки”, – каже Артем.

Другий день VinBookFest буде присвячений дитячій літературі. На юних вінничан та їхніх батьків чекають зустрічі з письменниками. 

Проте у разі тривоги усіх відвідувачів фестивалю попросять пройти у найближчі укриття. Їх можна знайти на мапі https://shelter.vmr.gov.ua.

Нагадаємо, організований VinBookFest за підтримки Вінницької міської ради, міського голови Сергія Моргунова та департаменту культури ВМР, а також ключових культурних та благодійних організацій. Захід проходитиме під гаслом «КНИГА – єднає! ВІННИЦЯ – читає!» в межах відзначення Дня міста.

Читайте також

Вінницький борщ на вишні представили на Міжнародному фестивалі гастрономії
Детальніше
Вінницьку молодь запрошують на відкритий шаховий турнір
Детальніше
«Школа молодих амбасадорів партисипації» запрошує вінницьких старшокласників і студентів
Детальніше
У Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини громади
Детальніше
У Вінниці презентували поштову марку, присвячену ювілею Михайла Коцюбинського
Детальніше
Спадщину Коцюбинського та майбутнє літературних музеїв обговорили на форумі у Вінниці
Детальніше