У Вінниці хочуть створити Український музей сучасного мистецтва

У Вінниці хочуть створити Український музей сучасного мистецтва

14:22 19.06.2024

Експерти й експертки в сфері сучасного мистецтва, освіти та медіа, а також представники місцевих органів Вінниці зібралися, щоб напрацювати бачення першої в Україні пілотної інституції горизонтальної мережі музеїв сучасного мистецтва, яка сповідувала б принцип децентралізації.

17 червня у вінницькому молодіжному центрі "Квадрат" пройшла комунікаційна сесія "Український музей сучасного мистецтва: на шляху децентралізації", організована ГО "Музей сучасного мистецтва" спільно з Громадською організацією "Мистецьке об'єднання "Плай" та Вінницькою міською радою.

Актуальність створення Українського музею сучасного мистецтва (Ukrainian Museum of Contemporary Art / UMCA) учасники вбачають у потребі реагувати на виклики, які накопичилися за роки незалежності України та загострилися у час російської агресії та окупації: відсутність державної інституції для репрезентації України у сфері сучасного мистецтва, відтік талантів, хаотичність артринку, боротьба з наративами російської пропаганди, яка поширюється через культуру та ряд інших питань, - інформує Вінницька міська рада.

Голова правління ГО "Музей сучасного мистецтва" Ольга Балашова наголосила на тому, що йдеться про мережеву горизонтальну інституцію, яка би діяла у різних регіонах України, а вся її колекція була би спільним активом і згодом перебувала в державному музейному фонді. Говорячи про сучасне мистецтво, дослідниця має на увазі часовий проміжок з 1954 року.

Оскільки жодна інституція (публічна, державна, музейна) не збирає останні 30+ років мистецтво системно, це призводить до того, що ми не уявляємо, з чим маємо справу, і якими творами буде презентований в історії перший період Незалежності (до повномасштабної війни). Ми говоримо про втрачене в радянський час, але тепер нам вже нема кого винити. І тим інструментом, через який ми можемо здійснити це дослідження (з’ясувати, чим володіємо, що має цінність, що хочемо взяти в майбутнє, за якими критеріями), могла би бути музейна мережа UMCA. Також ми би дуже прагнули, щоб кожна ланка (UMCA Вінниця, UMCA Херсон, UMCA Полтава і так далі) мала свою регіональну специфіку. Відповідальність локальної спільноти сказати, що є феноменом у конкретному регіоні, і що варто збирати як спадщину в рамках цієї колекції. Музей UMCA Вінниця - це простір, який описує, структурує локальний контекст сучасного мистецтва, складає історію мистецтва в регіоні, на основі цього дослідження збирає колекцію, що стає частиною національної колекції. Задача в тому, щоб мистецтво залишалося активом спільноти, але при цьому було побаченим на рівні загальноукраїнському і на рівні світу. Насправді ми вже почали створювати колекцію. І готові поділитись усіма напрацюваннями, знаннями, активами і ресурсами, щоб це вийшло. Адже Україні вистачає майданчиків для виставок - їй не вистачає системної роботи з історією мистецтва, свідомого формування колекцій сучасного мистецтва, розуміння і дискусії, чим воно є і яка його цінність. А це можуть робити тільки музейні інституції, - розповіла Ольга Балашова.

Ідея створення нової інституції саме у Вінниці покликана пілотувати інноваційні децентралізовані підходи для сучасних процесів музеєфікації, спрямованих на збереження, підтримку і розвиток унікальних культурних феноменів в сфері сучасного мистецтва в регіонах України, представлення їх на національному та міжнародному рівнях.

Під час роботи над Стратегією розвитку культури Вінниці до 2025 року була проведена колосальна робота і опитування щодо того, чого ж потребує Вінниця сьогодні, в сучасному світі. Так зародилась ідея центру сучасного мистецтва, яка потрапила до Стратегії. А влітку минулого року ми дізналися про ініціативу і напрацювання громадської організації "Музей сучасного мистецтва". Тоді цікавість з’явилась і до центру, і до потенційного музею. Можливо це була би гібридна модель, адже центр може бути при музеї або навпаки, - зазначив директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

На стратегічній сесії були запрошені учасники мистецького середовища та бізнесу Вінниці, а також менеджери кількох українських організацій. В ході обговорень більшість зійшлася на тому, що плани та можливі сценарії розвитку сучасного мистецтва у місті через створення динамічної і спроможної інституції варто розробляти вже зараз, адже інтерес до нових мистецьких практик серед вінничан помітно зріс за останні роки навіть попри пандемію і повномасштабну війну. Так само важливо робити ставку на культурному туризмі як нерозкритому вповні потенціалі Вінниці - масштабні виставки та мистецькі події здатні додатково наповнити місцевий бюджет та готелі.

Підсумовуючи роботу в рамках продуктивної комунікації, співзасновниця ГО "МСМ" Юлія Гнат наголосила, що візія мережевого музею синхронізувалася з потребами міста, що має конкретні ресурси, обмеження і задачі в контексті як власного, так і регіонального розвитку.

Для нас це водночас і заземлення, і візування: в процесі співтворення вимальовується життєздатна відповідь на запит вінничан, яка може стати прикладом нової стійкої моделі існування культури в ситуації глибокої кризи традиційних форматів культурних інституцій по всьому світу, - зазначила Юлія Гнат.

На думку голови Мистецького об’єднання "Плай" Олександри Венславовської, мистецькі спільноти, які формуються у Вінниці, навіть попри війну потребують підтримки і системної роботи:

Як і 30 років тому для аудиторії того часу були актуальні проєкти накопичування культурного капіталу, так і зараз. Чим раніше ми почнемо над цим працювати, тим більше шансів створити тяглість культурного процесу. Тим краще ми будемо оперувати культурними надбаннями митців Поділля, щоб продовжувати популяризувати сучасну українську культуру в Україні та світі.

Нагадаємо, у холі Вінницької міської ради відкрили виставку робіт вихованців творчої студії "Барвистий дивоцвіт". Роботи, представлені в експозиції, розкривають широку палітру захоплень і вмінь юних живописців.

Читайте також

Прем'єра комедійного детективу "Останній кат": у театрі Садовського розпочався театральний сезон
Детальніше
У жовтні вінничан та гостей міста запрошують на десять екскурсій і турів від місцевих гідес і гідів
Детальніше
Як цікаво провести вінницький вікенд — добірка дозвілля на 27-29 вересня
Детальніше
Хто з молоді навчатиметься в мистецьких школах Вінниці безкоштовно
Детальніше
У Вінниці відкрили виставку сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана
Детальніше
У Клембівці створюють Центр художніх промислів
Детальніше