Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

12:01 28.08.2024

У самому серці Вінниці діє унікальний Музей моделей транспорту, аналогів якому немає в Україні. Його колекція нині налічує близько 10 тисяч експонатів: і це не лише мініатюри водного, наземного і повітряного транспорту, а й рухомі макети міст, колекції мікроарту, ажурних підсклянників, ляльок, марок і багатьох інших дивовижних речей.

Про це інформує головний туристичний сайт Вінниці.

Власник і засновник Олександр Вдовиченко збирає експонати по різних країнах світу вже близько 50 років. Велика частина експонатів – з приватних колекцій, переданих до Музею. Їх, безперечно, варто побачити на власні очі. Та й цікаво буде всім, незалежно від віку, статі, особистих уподобань чи будь-чого іншого, - йдеться у повідомленні.

Літак «Мрія»

Велику частину колекції Музею моделей транспорту складають літаки – їх тут понад триста. Це зразки цивільної та військової авіації і навіть ракетно-космічної техніки. Зокрема, є моделі літаків і гелікоптерів видатного авіаконструктора українського походження Ігоря Сікорського.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Та особливе місце у колекції Музею посідає літак Ан-225 «Мрія» у масштабі 1:144. Це велика модель, яка з розмахом крил та у довжину сягає близько 60 сантиметрів. Її отримали кілька тижнів тому, але мріяли про таку «Мрію» дуже давно. Директор закладу Олександр Вдовиченко розповів, що це набір від компанії Italeri, і він зміг знайти його на аукціоні.

Однак це не перший Ан-225 у колекції Музею. За місяць до повномасштабної війни Олександр Вдовиченко побував у Державному музеї авіації України ім. О.К. Антонова, де йому подарували пам’ятні медалі із зображенням керівників заводу і три моделі літаків. Серед них була й маленька «Мрія» у масштабі 1:400.

Військові автомобілі і техніка

Серед тисяч моделей транспорту цікавою та актуальною залишається тематична колекція військової техніки. В Музеї є моделі транспорту різного періоду, різних виробників і різних країн: Америки, Європи і колишнього СРСР.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

До речі, тут можна побачити техніку, на якій українське військо воювало понад 100 років тому. Наприклад, панцерник британської компанії «Остін» з власною назвою «Отаман Петлюра». Влітку 1919 року цей бронеавтомобіль брав участь у наступі армії УНР на Київ, щоб звільнити столицю від більшовицьких загарбників. Також представлені зразки сучасної техніки, яка бере участь у сучасній російсько-українській війні: танки «Леопард», «Гепард», Challenger і «Абрамс», реактивна артсистема HIMARS, гаубиця M777, бойова машина «Бредлі» та інші.

Серед усіх цих експонатів є й справжній ворожий безпілотник Орлан-10, який збили українські військові, і який пізніше передали до Музею.

Гаррі Поттер

А ще тут є вітрина з експонатами, що присвячені серії фантастичних романів про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Роулінг. Тут можна побачити одразу кілька зразків шахів (з першої книги «Поттеріани»), чарівні палички, 3D-модель будівлі Гоґвортської школи чарів і чаклунства, Гоґвортський експрес з платформою і автомобіль компанії Ford «Англія», який магічно «удосконалив» містер Візлі.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Цю колекцію доповнила одна з відідувачок Музею, з Києва, яка зв’язала і подарувала Сортувальний капелюх.

Колекція ляльок

Старовинні порцелянові ляльки, авторські ляльки ручної роботи, лялькові будиночки – усе це також є в Музеї моделей транспорту у Вінниці. Вони усі настільки деталізовані, що розглядати і захоплюватись експонатами можна годинами.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Серед новинок, які з’явилися нещодавно, є дві казкові ляльки «Мольфарка» і «Лісова художниця». Це роботи вінницької художниці і лялькарки Тетяни Шведи, у яких вона показує світ чарівників і відтворює власні дитячі фантазії. Картини олійними фарбами, які є у Музеї, це теж роботи Тетяни Шведи.

Більше про мисткиню та її витвори можна подивитися у сюжеті телеканалу ВІТА, який днями вийшов в ефір.

Автомобілі з фільмів і мультсеріалів

Нещодавно в Музеї моделей транспорту облаштували тематичну фотозону з постерами і кількома великими стендами, присвяченими моделям автомобілів з культових фільмів («Форсаж», «Індіана Джонс», «Назад у майбутнє», «Веном»), мультсеріалів («Скубі-Ду», «Бетмен», «Мисливці за привидами»), і навіть коміксів («Людина-павук», «Капітан Америка» та інші). Ця колекція доповнена ще й маленькими кольоровими фігурками персонажів. Тут можна побачити Шеґґі зі Скубі-Ду, Гарлі Квінн та Джокера, Бетмена, Дедпула, легендарного агента 007 та інших.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Якщо любили ці фільми і мультики у дитинстві – точно не залишитесь байдужими.

Поштові марки і монети

Ця колекція експонатів розміщена у невеликому стенді майже при вході у приміщення. Тут зібрані обігові пам’ятні монети Національного банку України, поштові марки України воєнного часу, а також марки із серії «Побратими», які Офіс туризму Вінниці присвятив міжнародним партнерам нашого міста, що з перших днів повномасштабної війни підтримали українців і допомагали нашій громаді.

Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці

Більшість цих експонатів так чи інакше стосуються періоду повномасштабної війни росії в Україні. А особливої уваги заслуговує пам’ятна медаль «Небесна сотня на варті», яку Національний банк випустив у 2014 році з присвятою Героям Небесної сотні. Цю медаль легко знайти завдяки просвердленому зверху отвору. Її, як брелок, носив один військовий, а два роки тому подарував Музею, коли завітав туди як відвідувач.

Адреса вінницького Музею моделей транспорту: вул. Соборна, 64.

Час роботи: з 12:00 до 19:00 без вихідних.

Вартість квитків:

  • для дорослих – 50 грн;
  • для дітей і пільгових категорій громадян – 30 грн;
  • військовим безкоштовно.

Нагадаємо, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку українських мисткинь, присвячену Дню Незалежності України. В експозиції - 21 експонат.

Читайте також

Вінничан запрошують на екскурсію «Середньовіччя та сучасність»
Детальніше
Кікімори для армії: як музей перетворився на майстерню з виготовлення маскування для захисників
Детальніше
Родзинки туристичного вересня на Поділлі
Детальніше
Офіс туризму Вінниці 15 вересня запрошує у мандрівку на Гайсинщину
Детальніше
Сотні українських та світових виробників об'єднав цьогорічний День поля «АГРОВінниця»
Детальніше
Вінничанок запрошують до участі в проєкті «Вона зазвучить по-новому»
Детальніше