Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Самозбір і зелений туризм: як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

15:15 11.09.2024

За 20 хвилин від Вінниці розташована екоферма «Щедрі Лани», де вирощують понад 20 видів ягід, фруктів та овочів. Тетяна і Олександр Руді з Вінниці заснували сімейну справу в селі Лани у 2015 році, але тільки торік створили локації для відпочинку, відчинили двері для відвідувачів і почали розвивати агротуризм.

Про це розповідає головний туристичний сайт Вінниці.

Самозбір і зелений туризм: як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Серед послуг екоферми «Щедрі Лани» є самозбір, крафтова продукція (соки, в’ялення, варення, лавандова олія і навіть морозиво), фотосесії, пікніки і можливість проводити різноманітні події. А наступного року там планують збудувати два будиночки з басейном для відпочинку.

Розвиток і команда ферми

Ферма займає площу 20 гектарів лохини, малини, смородини, ожини, порічок, яблуні, насадження груші, сливи, абрикоси, фундук та інших культур, а ще лавандове поле і різноманітні естетичні локації. Почалося все у 2015 році з 1,5 гектара пайової землі, отриманої у спадок. Перші саджанці малини не дали очікуваного прибутку, але це не зупинило подружжя. На сусідній ділянці, яку їм запропонували викупити, вони посадили яблуневий сад і пізніше додали нові культури: смородину, лохину, порічку, ожину, вишню, грушу, сливу… Спочатку це було лише хобі, але з часом справа переросла у щось більше.

Ми – справжня сімейна екоферма, і це для нас дуже важливо. Усі члени нашої родини залучені до справи, і ми пишаємося тим, що кожен вносить свій внесок: від вирощування врожаю до організації подій і ведення маркетингової стратегії. Наприклад, наша внучка Міланка постійно дегустує свіжі ягоди та фрукти і часто стає моделлю в нашому контенті, надихаючи інших дітей та їхніх батьків відвідати нашу екоферму. Наша донька Лілія займається стратегією бізнесу та маркетингом: веде Instagram-сторінку, запускає рекламу, комунікує з підписниками, залучає нових клієнтів та створює контент. Це відображає нашу філософію – ми всі об’єднані спільною ідеєю розвивати ферму як сімейний бізнес, – каже Тетяна.

Вони не могли б усе це реалізувати без підтримки людей, які щодня працюють на фермі. 

Світлана, наша управляюча, й Олександр організовують всі процеси, роблять відправки, набирають працівників на сезон… Ми тут не постійно, бо працюємо і проживаємо у Вінниці, тож без такої команди не змогли б розширювати площі та вдосконалювати виробництво, – додає Олександр.

Самозбір

Що вирізняє «Щедрі Лани» серед інших господарств – це можливість самостійно збирати врожай і широкий асортимент продукції. Для відвідувачів є щоденна «пропозиція дня», де вказано, що саме можна збирати і яка ціна за вагу. Крім того, гості можуть безкоштовно смакувати ягоди, фрукти і овочі прямо з гілок.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Тетяна зазначає: 

Раніше все, що ми вирощували, віддавали під реалізацію у супермаркети. До нас заїжджали люди, збирали опт і виїжджали. Але весною минулого року ми відкрили двері для широкого кола відвідувачів і створили локацію, де кожен може приїхати, відпочити з сім’єю та насолодитися збором урожаю. 

З її слів, найбільшою популярністю серед відвідувачів користуються лохина, ожина, малина, вишня, яблука, груші та кавуни.

Екологічний підхід

На фермі активно підтримують екологічність, тримаючи бджіл для запилення і боротьби зі шкідниками, тож усі продукти вирощують без використання хімічних засобів.

Екоферма — це не лише бізнес, але й наша сімейна традиція. Ми передаємо знання про екологічно чисту продукцію від покоління до покоління, виховуючи любов до природи у наших дітей і онуків. Ми самі так живемо, і наша місія – популяризувати крафтову, екологічно чисту і натуральну продукцію, – каже Тетяна.

Від фруктів до соку

Сьогодні ферма «Щедрі Лани» – це справжній центр крафтового виробництва. Переробку продукції Тетяна й Олександр почали у 2023 році. Для цього побудували цех для зберігання і закупили автоматизоване обладнання.

Два роки тому ми зібрали врожай яблук, але на них не було ціни. Якраз тоді ми побудували холодильник, зберігали їх до травня, але все ж продали за дуже низькою ціною. Після цього вирішили спробувати робити соки прямого віджиму без консервантів. Придбали пастеризатор і прес. Минулого року спробували – і пішло. Люди почали активно брати соки не лише на маленькі магазини, але й у кафе і ресторани. Так паралельно почали робити і варення: з малини, ожини, смородини, лохини і слив, – поділився Олександр.

Зараз «Щедрі Лани» виробляють міксовані соки на основі яблучного: яблучно-малиновий, яблучно-гарбузовий, яблучно-ожиновий. Крім того, великим успіхом користується томатний сік. Олександр згадує, як минулого року вперше спробували його виготовити і весь обсяг розпродали за місяць. Замовники були навіть з Києва і Львова. 

Цього року ми посадили більше томатів і вибрали сорт, який ідеально підходить для кисло-солодкого смаку, – поділився Олександр.

В’ялені овочі та фрукти

Нещодавно на екофермі почали експериментувати з в’яленими овочами й фруктами. В асортименті вже є в’ялені сливи, томати й перець на оливковій і соняшниковій олії. Під час нещодавньої поїздки у Винний дім Гігінеішвілі у Корделівку, Тетяна й Олександр домовилися про постачання їм в’ялених слив і томатів як закуски для дегустаційних заходів, а також продукції для представлення на їхній локації у Вінниці.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Також уже кілька років співпрацюють з релокованою джелатерією «Perfetto» – постачають їм ягоди і кавуни для десертів. Натомість у Perfetto для «Щедрих ланів» (під їхнім брендом) виготовляють три види морозива: з лохини, лаванди та малини.

Усю перероблену крафтову продукцію можна придбати у крамничці на території екоферми «Щедрі Лани». Також деякі позиції (зокрема соки) представлені у кафе Amici, магазині сиру «Mozzarella Italiana», майстерні крафтових напівфабрикатів «Mr. Ravioli» та крамниці вінницьких сувенірів «byVi» на базі Туристичного хабу Вінниці. А свіжі ягоди зі «Щедрих Ланів» цього літа можна було придбати у магазинах «Osnova», «Фруктова лавка» і «Winetime».

Лавандова продукція і косметика

На території ферми є два поля лаванди, які стали популярним місцем для фотосесій, особливо на заході сонця. «Ми створили затишні фотозони з кріслами, свічками та іншими реквізитами, які ви можете використовувати безкоштовно для атмосферних фото на власний телефон», – розповідає Тетяна.

Також лаванда стала основою для нової крафтової продукції – лавандової косметики – гідролату і концентрованої лавандової олії, які вже мають популярність серед салонів краси. Наразі Тетяна й Олександр працюють над запуском лінійки натуральної косметики для догляду за волоссям під власною торговою маркою. 

Це дуже складний процес, над яким працюємо 2-3 місяці. Ми це все вивчаємо (вже їздили в Болгарію на виробництво), обрали назву, зараз розробляємо дизайн... Нещодавно нам навіть запропонували співпрацю по лінії косметики з догляду за волоссям собачок, на основі нашого гідролату, – розповіла Тетяна.

Крім цього на екофермі можна придбати лавандове мило, букетики, саше і навіть чай з лаванди. Понад те, Тетяна особисто проводить майстер-класи з виготовлення лавандового гідролату, де відвідувачі можуть навчитися створювати цей продукт власноруч.

Прогулянки, пікніки і події

Окрім самозбору, де відвідувачі можуть власноруч обрати найсвіжіші плоди, на екофермі можна замовити сік, каву або чай, морозиво, а також сендвічі з сиром і круасани. Це все можна спакувати у кошик, доповнити його варенням і ягодами, і влаштувати пікнік. 

Уся наша територія – це зона для пікніків. Ми можемо організувати пледи або красиво сервірований стіл на будь-якій локації, – зазначає Тетяна.

Крім цього на «Щедрих Ланах» можна забронювати місце для проведення корпоративних заходів, тематичних вечірок, сімейних свят, романтичних побачень, професійних фотосесій, воркшопів, майстеркласів і навіть кіновечорів просто неба.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Наприклад, цю локацію для корпоративної події уже вдруге обирали місцеві підприємці спільноти «Board». А нещодавно у «Щедрі Лани» приїжджали школярі з місцевої школи у Бохониках, для яких вчителька організувала урок з мольбертами і фарбами на лавандовому полі. Для дітей це було безкоштовно. Ще з цікавих подій, які там організовують, Тетяна розповіла про великі пікніки з живою музикою на відкриття і закриття сезону врожаю, а з недавніх – про дівич-вечір, на який замовили майстерклас із виготовлення гідролату.

Дівчата самі зривали лаванду, самі її накидали у дистилятор. Поки гідролат грівся, ми спілкувалися, куштували свіжі фрукти з ягодами, говорили на різні теми. Потім кожна брала свою пляшечку, наливала гідролат, складала букет… І це все вони забирали з собою. Такі вечори дуже цікаві, – розповіла Тетяна.

Простір для релаксу

Ферма «Щедрі Лани» – це також простір для релаксації, де можна відновити сили, медитувати, читати книгу або просто насолоджуватися тишею. Для цього на екофермі створили зону відпочинку. А влітку 2025 року на території планують побудувати два каркасні будиночки в стилі афрейм, щоб туристи могли залишитися на ніч. На фермі уже встановили один такий будинок для рецепції, викопали місце для басейну і готують нову зону під тентом для проведення подій і майстеркласів.

Ми прагнемо створити особливий простір, де кожен зможе відчути себе частиною природи, насолодитися свіжими продуктами і відпочити душею, – зазначають власники ферми.

«Щедрі Лани» запрошують

  • Екоферма «Щедрі Лани» працює щодня з 9:00 до 20:00 години за попереднім записом.
  • Вхід на територію: 200 грн для дорослих, 100 грн для дітей (до 8 років – безкоштовно).
  • Тривалість перебування: самозбір триває три години, відпочинок і фотографії без обмежень.
  • Тематичні події оплачуються окремо, і про них потрібно домовлятись заздалегідь (звертатися через Інстаграм-сторінку  @shchedri_lany, або за телефоном +380 96 604 48 04).
  • Доїхати до «Щедрих Ланів» з Вінниці можна на власному автомобілі, чи на таксі. А можна з ексклюзивною екскурсією від Офісу туризму Вінниці. Вперше така відбудеться 13 вересня. Детальніше – за посиланням: https://is.gd/EonOdj

Нагадаємо, на черговому засідання сесії Вінницької міської ради затвердили деталізовані додаткові умови здійснення партнерства в Малих Крушлинцях. На території цього населеного пункту, який входить до складу Вінницької громади, планують побудувати сучасну екоферму.

Читайте також

Вінничанам розкажуть як правильно користуватися гамаком
Детальніше
У Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини громади
Детальніше
260 дітей вінницьких Захисників та Захисниць вирушили на відпочинок до Закарпаття
Детальніше
У Вінниці презентували поштову марку, присвячену ювілею Михайла Коцюбинського
Детальніше
Спадщину Коцюбинського та майбутнє літературних музеїв обговорили на форумі у Вінниці
Детальніше
Які сюрпризи чекають гостей Днів Європейської спадщини у Вінниці
Детальніше