Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Самозбір і зелений туризм: як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

15:15 11.09.2024

За 20 хвилин від Вінниці розташована екоферма «Щедрі Лани», де вирощують понад 20 видів ягід, фруктів та овочів. Тетяна і Олександр Руді з Вінниці заснували сімейну справу в селі Лани у 2015 році, але тільки торік створили локації для відпочинку, відчинили двері для відвідувачів і почали розвивати агротуризм.

Про це розповідає головний туристичний сайт Вінниці.

Самозбір і зелений туризм: як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Серед послуг екоферми «Щедрі Лани» є самозбір, крафтова продукція (соки, в’ялення, варення, лавандова олія і навіть морозиво), фотосесії, пікніки і можливість проводити різноманітні події. А наступного року там планують збудувати два будиночки з басейном для відпочинку.

Розвиток і команда ферми

Ферма займає площу 20 гектарів лохини, малини, смородини, ожини, порічок, яблуні, насадження груші, сливи, абрикоси, фундук та інших культур, а ще лавандове поле і різноманітні естетичні локації. Почалося все у 2015 році з 1,5 гектара пайової землі, отриманої у спадок. Перші саджанці малини не дали очікуваного прибутку, але це не зупинило подружжя. На сусідній ділянці, яку їм запропонували викупити, вони посадили яблуневий сад і пізніше додали нові культури: смородину, лохину, порічку, ожину, вишню, грушу, сливу… Спочатку це було лише хобі, але з часом справа переросла у щось більше.

Ми – справжня сімейна екоферма, і це для нас дуже важливо. Усі члени нашої родини залучені до справи, і ми пишаємося тим, що кожен вносить свій внесок: від вирощування врожаю до організації подій і ведення маркетингової стратегії. Наприклад, наша внучка Міланка постійно дегустує свіжі ягоди та фрукти і часто стає моделлю в нашому контенті, надихаючи інших дітей та їхніх батьків відвідати нашу екоферму. Наша донька Лілія займається стратегією бізнесу та маркетингом: веде Instagram-сторінку, запускає рекламу, комунікує з підписниками, залучає нових клієнтів та створює контент. Це відображає нашу філософію – ми всі об’єднані спільною ідеєю розвивати ферму як сімейний бізнес, – каже Тетяна.

Вони не могли б усе це реалізувати без підтримки людей, які щодня працюють на фермі. 

Світлана, наша управляюча, й Олександр організовують всі процеси, роблять відправки, набирають працівників на сезон… Ми тут не постійно, бо працюємо і проживаємо у Вінниці, тож без такої команди не змогли б розширювати площі та вдосконалювати виробництво, – додає Олександр.

Самозбір

Що вирізняє «Щедрі Лани» серед інших господарств – це можливість самостійно збирати врожай і широкий асортимент продукції. Для відвідувачів є щоденна «пропозиція дня», де вказано, що саме можна збирати і яка ціна за вагу. Крім того, гості можуть безкоштовно смакувати ягоди, фрукти і овочі прямо з гілок.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Тетяна зазначає: 

Раніше все, що ми вирощували, віддавали під реалізацію у супермаркети. До нас заїжджали люди, збирали опт і виїжджали. Але весною минулого року ми відкрили двері для широкого кола відвідувачів і створили локацію, де кожен може приїхати, відпочити з сім’єю та насолодитися збором урожаю. 

З її слів, найбільшою популярністю серед відвідувачів користуються лохина, ожина, малина, вишня, яблука, груші та кавуни.

Екологічний підхід

На фермі активно підтримують екологічність, тримаючи бджіл для запилення і боротьби зі шкідниками, тож усі продукти вирощують без використання хімічних засобів.

Екоферма — це не лише бізнес, але й наша сімейна традиція. Ми передаємо знання про екологічно чисту продукцію від покоління до покоління, виховуючи любов до природи у наших дітей і онуків. Ми самі так живемо, і наша місія – популяризувати крафтову, екологічно чисту і натуральну продукцію, – каже Тетяна.

Від фруктів до соку

Сьогодні ферма «Щедрі Лани» – це справжній центр крафтового виробництва. Переробку продукції Тетяна й Олександр почали у 2023 році. Для цього побудували цех для зберігання і закупили автоматизоване обладнання.

Два роки тому ми зібрали врожай яблук, але на них не було ціни. Якраз тоді ми побудували холодильник, зберігали їх до травня, але все ж продали за дуже низькою ціною. Після цього вирішили спробувати робити соки прямого віджиму без консервантів. Придбали пастеризатор і прес. Минулого року спробували – і пішло. Люди почали активно брати соки не лише на маленькі магазини, але й у кафе і ресторани. Так паралельно почали робити і варення: з малини, ожини, смородини, лохини і слив, – поділився Олександр.

Зараз «Щедрі Лани» виробляють міксовані соки на основі яблучного: яблучно-малиновий, яблучно-гарбузовий, яблучно-ожиновий. Крім того, великим успіхом користується томатний сік. Олександр згадує, як минулого року вперше спробували його виготовити і весь обсяг розпродали за місяць. Замовники були навіть з Києва і Львова. 

Цього року ми посадили більше томатів і вибрали сорт, який ідеально підходить для кисло-солодкого смаку, – поділився Олександр.

В’ялені овочі та фрукти

Нещодавно на екофермі почали експериментувати з в’яленими овочами й фруктами. В асортименті вже є в’ялені сливи, томати й перець на оливковій і соняшниковій олії. Під час нещодавньої поїздки у Винний дім Гігінеішвілі у Корделівку, Тетяна й Олександр домовилися про постачання їм в’ялених слив і томатів як закуски для дегустаційних заходів, а також продукції для представлення на їхній локації у Вінниці.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Також уже кілька років співпрацюють з релокованою джелатерією «Perfetto» – постачають їм ягоди і кавуни для десертів. Натомість у Perfetto для «Щедрих ланів» (під їхнім брендом) виготовляють три види морозива: з лохини, лаванди та малини.

Усю перероблену крафтову продукцію можна придбати у крамничці на території екоферми «Щедрі Лани». Також деякі позиції (зокрема соки) представлені у кафе Amici, магазині сиру «Mozzarella Italiana», майстерні крафтових напівфабрикатів «Mr. Ravioli» та крамниці вінницьких сувенірів «byVi» на базі Туристичного хабу Вінниці. А свіжі ягоди зі «Щедрих Ланів» цього літа можна було придбати у магазинах «Osnova», «Фруктова лавка» і «Winetime».

Лавандова продукція і косметика

На території ферми є два поля лаванди, які стали популярним місцем для фотосесій, особливо на заході сонця. «Ми створили затишні фотозони з кріслами, свічками та іншими реквізитами, які ви можете використовувати безкоштовно для атмосферних фото на власний телефон», – розповідає Тетяна.

Також лаванда стала основою для нової крафтової продукції – лавандової косметики – гідролату і концентрованої лавандової олії, які вже мають популярність серед салонів краси. Наразі Тетяна й Олександр працюють над запуском лінійки натуральної косметики для догляду за волоссям під власною торговою маркою. 

Це дуже складний процес, над яким працюємо 2-3 місяці. Ми це все вивчаємо (вже їздили в Болгарію на виробництво), обрали назву, зараз розробляємо дизайн... Нещодавно нам навіть запропонували співпрацю по лінії косметики з догляду за волоссям собачок, на основі нашого гідролату, – розповіла Тетяна.

Крім цього на екофермі можна придбати лавандове мило, букетики, саше і навіть чай з лаванди. Понад те, Тетяна особисто проводить майстер-класи з виготовлення лавандового гідролату, де відвідувачі можуть навчитися створювати цей продукт власноруч.

Прогулянки, пікніки і події

Окрім самозбору, де відвідувачі можуть власноруч обрати найсвіжіші плоди, на екофермі можна замовити сік, каву або чай, морозиво, а також сендвічі з сиром і круасани. Це все можна спакувати у кошик, доповнити його варенням і ягодами, і влаштувати пікнік. 

Уся наша територія – це зона для пікніків. Ми можемо організувати пледи або красиво сервірований стіл на будь-якій локації, – зазначає Тетяна.

Крім цього на «Щедрих Ланах» можна забронювати місце для проведення корпоративних заходів, тематичних вечірок, сімейних свят, романтичних побачень, професійних фотосесій, воркшопів, майстеркласів і навіть кіновечорів просто неба.

Самозбір і зелений туризм як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею

Наприклад, цю локацію для корпоративної події уже вдруге обирали місцеві підприємці спільноти «Board». А нещодавно у «Щедрі Лани» приїжджали школярі з місцевої школи у Бохониках, для яких вчителька організувала урок з мольбертами і фарбами на лавандовому полі. Для дітей це було безкоштовно. Ще з цікавих подій, які там організовують, Тетяна розповіла про великі пікніки з живою музикою на відкриття і закриття сезону врожаю, а з недавніх – про дівич-вечір, на який замовили майстерклас із виготовлення гідролату.

Дівчата самі зривали лаванду, самі її накидали у дистилятор. Поки гідролат грівся, ми спілкувалися, куштували свіжі фрукти з ягодами, говорили на різні теми. Потім кожна брала свою пляшечку, наливала гідролат, складала букет… І це все вони забирали з собою. Такі вечори дуже цікаві, – розповіла Тетяна.

Простір для релаксу

Ферма «Щедрі Лани» – це також простір для релаксації, де можна відновити сили, медитувати, читати книгу або просто насолоджуватися тишею. Для цього на екофермі створили зону відпочинку. А влітку 2025 року на території планують побудувати два каркасні будиночки в стилі афрейм, щоб туристи могли залишитися на ніч. На фермі уже встановили один такий будинок для рецепції, викопали місце для басейну і готують нову зону під тентом для проведення подій і майстеркласів.

Ми прагнемо створити особливий простір, де кожен зможе відчути себе частиною природи, насолодитися свіжими продуктами і відпочити душею, – зазначають власники ферми.

«Щедрі Лани» запрошують

  • Екоферма «Щедрі Лани» працює щодня з 9:00 до 20:00 години за попереднім записом.
  • Вхід на територію: 200 грн для дорослих, 100 грн для дітей (до 8 років – безкоштовно).
  • Тривалість перебування: самозбір триває три години, відпочинок і фотографії без обмежень.
  • Тематичні події оплачуються окремо, і про них потрібно домовлятись заздалегідь (звертатися через Інстаграм-сторінку  @shchedri_lany, або за телефоном +380 96 604 48 04).
  • Доїхати до «Щедрих Ланів» з Вінниці можна на власному автомобілі, чи на таксі. А можна з ексклюзивною екскурсією від Офісу туризму Вінниці. Вперше така відбудеться 13 вересня. Детальніше – за посиланням: https://is.gd/EonOdj

Нагадаємо, на черговому засідання сесії Вінницької міської ради затвердили деталізовані додаткові умови здійснення партнерства в Малих Крушлинцях. На території цього населеного пункту, який входить до складу Вінницької громади, планують побудувати сучасну екоферму.

Читайте також

Вінничан закликають повідомляти про паліїв сухої рослинності на гарячі лінії
Вінничан закликають повідомляти про паліїв сухої рослинності на гарячі лінії
Детальніше
Вінничани запрошують взяти участь в однойменному турі «Перлина Буковини»
Вінничан запрошують взяти участь в однойменному турі «Перлина Буковини»
Детальніше
Вінниця стала більш привабливою для туристів
Вінниця стала більш привабливою для туристів
Детальніше
У Вінниці нагородили переможців конкурсу «Відомі вінничани від минулого до сучасності»
У Вінниці нагородили переможців конкурсу «Відомі вінничани: від минулого до сучасності»
Детальніше
У Вінниці з’явився новий Центр туристичної інформації
У Вінниці з’явився новий Центр туристичної інформації
Детальніше
У Вінниці відбувся поетичний вечір, присвячений річниці від дня народження Миколи Бажана
У Вінниці відбувся поетичний вечір, присвячений річниці від дня народження Миколи Бажана
Детальніше