Презентували ювілейне видання “Вінниця – столиця Української Народної Республіки”

Презентували ювілейне видання “Вінниця – столиця Української Народної Республіки”

12:14 26.02.2021

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 25 лютого презентували ювілейне видання книги Вадима Вітковського та Миколи Рябого “Вінниця – столиця Української Народної Республіки за часів національно-визвольних змагань 1918–1919–1920-го”.

Книга належить до серії “Минуле – грунт майбутнього”, заснованої комунальною установою “Видавничий Дім “Моя Вінниччина”, та вийшла друком до 100-річчя Української національно-визвольної революції 1917–1921 років.

Це ювілейне видання виникло спонтанно, коли з’ясувалося, що в дні 100-річного ювілею відновленої під час усенародного повстання проти зрадливого гетьмана Павла Скоропадського Української Народної Республіки, спадкоємницею якої стала нинішня Українська Держава, деякі студенти-випускники вінницьких вишів не знають елементарних фактів з історії рідного міста, отже, й України, – зазначає у передмові до видання співавтор книги, директор Видавничого Дому “Моя Вінниччина” Вадим Вітковський.

У центрі сюжету – Вінниця у контексті суперечливих подій національно-визвольних змагань. Стиль книги дуже оригінальний – це своєрідна бесіда двох письменників – директора Видавничого Дому «Моя Вінниччина» Вадима Вітковського та володаря почесної відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною», лауреата всеукраїнських літературних премій імені Михайла Коцюбинського, Михайла Стельмаха та міжнародних літературних відзнак Миколи Рябого – на тему, які з нас, щирих українців, великі патріоти та шанувальники нашої історії. Мова твору – дуже емоційна та жива, без будь-якого запозичення іноземних слів. Цим автори хотіли показати наскільки українська мова є багата та милозвучна, мова, якою легко можна описати найтонші віхи нашої історії, – відзначила у вступному слові дочка Миколи Рябого, Людмила Мрачковська.

Окрім того, засновано премію Миколи Рябого за найкращий твір на історичну тематику, яка присвячена до дня народження письменника – 7 грудня.
Книгу Вадима Вітковського та Миколи Рябого “Вінниця – столиця Української Народної Республіки в роки національно-визвольних змагань 1918–1919–1920-го” видано за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної Ради. Це серйозне історичне дослідження, що згодиться не лише історикам та краєзнавцям, а усім тим, хто прагне відновити історичну пам’ять, любить та цікавиться українською історією.

Нагадаємо, видавничий Дім “Моя Вінниччина” оголосив, які книги видаватиме у цьому році.

Читайте також

У Вінниці презентували книгу Захисниці Ніни Ягоджинської про її загиблого брата
Детальніше
У Вінниці презентували виставку ілюстрацій до повісті Коцюбинського «Тіні забутих предків»
Детальніше
Молодь отримає по 900 гривень на придбання книжок - президент підписав закон
Детальніше
Вінничанка заявила про вихід із Національної спілки письменників після гомофобних заяв спілки
Детальніше
У Вінниці презентували книгу Світлани Пенькової «Українські колібрі»
Детальніше
У Вінниці презентували книгу «Лінії» Людмили Брендак
Детальніше