Представника Вінниці обрали віцепрезидентом Європейської федерації Шляху святого Якова

Представника Вінниці обрали віцепрезидентом Європейської федерації Шляху святого Якова

12:05 05.07.2024

Заступника вінницького міського голови Андрія Очеретного на термін 2025-2028 років обрано віцепрезидентом Європейської федерації Шляху святого Якова, місія якої полягає у тому, щоб зберегти, розвивати та популяризувати мережу історичних паломницьких маршрутів та їх культурну спадщину.

Це відбулося під час Генеральної асамблеї Федерації, яка триває протягом 4-5 липня в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела. За кандидатуру Андрія Очеретного проголосували одноголосно представники восьми європейських країн, присутніх на Асамблеї.

Подія об’єднала членів міжнародних асоціацій та регіональних і місцевих адміністрацій, пов’язаних зі Шляхом святого Якова. Окрім затвердження річних звітів, було розглянуто нову Стратегію Федерації на 2025-2028 в рамках вдосконалення роботи над розвитком найвідомішого в світі культурного маршруту Ради Європи. Вона передбачає збільшення кількості країн-членів, взаємодію з громадянським суспільством через асоціації друзів Шляху, вивчення та збереження спадщини, розвиток феномену гостинності Каміно та реалізацію спільних міжнародних грантових проєктів. Вінниця вже подала з партнерами дві грантові заявки в цих напрямках.

З метою реалізації нової Стратегії відбулися вибори до керівних органів Європейської федерації ШСЯ на новий цикл. Однією з виборних посад було місце віцепрезидента, запроваджене згідно з новим статутом. Чинний та новообраний президент Федерації Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро висунув кандидатуру представника Вінницької міської ради як координатора найсхіднішої в Європі офіційної гілки Шляху святого Якова.

Зі слів президента, ці вибори мають вирішальне значення для безперервності та лідерства Федерації в її зусиллях щодо збереження та просування Каміно-де-Сантьяго по всій Європі. Саме участь України допомагає розширювати географію Шляху та залучати нові групи активістів зі збереження спадщини.

Уряд Галісії, де завершується Шлях святого Якова, підтримує українців, які вимушено покинули свої рідні домівки, – відзначив керівник агентства туризму Галісії Хосе Мануель Мерельєс. – Як символ єднання з боротьбою України проти агресії і прагнення справедливого миру ми надіслали до Вінниці вказівний камінь, який сповіщає напрямок і відстань до Сантьяго-де-Компостела.

Члени Федерації, яких нині вже понад 20, висловили максимальну підтримку українській боротьбі за свободу, демократичні цінності та збереження культурної ідентичності. 

Уряд Галісії висловив бажання прийняти дітей загиблих військових на психологічне відновлення в Іспанії, зокрема через проходження Каміно. Паралельно тривають обговорення методів психологічної реабілітації постраждалих від війни цивільних українців та військовослужбовців у процесі проходження культурно-паломницького маршруту, – зазначив Андрій Очеретний.

Перший сертифікований маршрут

Шлях святого Якова був першим європейським культурним маршрутом, сертифікованим Радою Європи в 1987 році. Різні його частини проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії. Саме за моделлю цих маршрутів у 2021 році створили Подільський шлях Святого Якова (Camino Podolico), який у 2024 році пройшов сертифікацію як частину культурного маршруту Ради Європи.

Унікальність Camino Podolico полягає в тому, що цей культурно-пізнавальний та паломницький маршрут проходить найбільш мальовничими історичними місцями східного Поділля з Вінниці через Бар до Кам’янця-Подільського.

Нагадаємо, проєкт Camino Podolico стартував у тестовому режимі ще у 2021 році,  і відтоді мав значний попит. Проте війна внесла свої корективи. Відновили маршрут лише у квітні цього року.

Читайте також

Колишні військові США зустрілися з помічниками ветеранів Вінниці
Детальніше
Вінничан запрошують в одноденний тур «Заліщики та Джуринський водоспад»
Детальніше
Вінниця представила проєкт розвитку реабілітаційного відділення на міжнародному заході
Детальніше
У Вінниці відновили культурно-пізнавальний та паломницький маршрут Camino Podolico
Детальніше
Доглядову французьку косметику для немовлят та дорослих отримали вінничани
Детальніше
Офіс туризму Вінниці запрошує бійців ЗСУ на екскурсії
Детальніше