Майстер-класи з рогозоплетіння: у Вінниці розпочався етновікенд "Заплетемо рогозу"

Майстер-класи з рогозоплетіння: у Вінниці розпочався етновікенд "Заплетемо рогозу"

20:53 19.07.2024

У Вінниці на Європейській площі стартував етновікенд «Заплетемо рогозу», під час якого вінничани можуть переказати кошти на підтримку Збройних Сил та доторкнутися до невичерпної криниці народного ремесла. Рогозоплетіння, маючи глибокі історичні корені, сьогодні переживає новий виток свого розвитку.

Як зазначили організатори події, воно не тільки зберігає культурну спадщину, а й відповідає на сучасні виклики, пропонуючи екологічно чисті та естетично привабливі вироби. Відродження інтересу до традиційних ремесел призвело до підвищення популярності рогозоплетіння. Майстри продовжують створювати вироби вручну, зберігаючи старовинну техніку та вводячи сучасні елементи дизайну.

Майстер-класи з рогозоплетіння: у Вінниці розпочався етновікенд "Заплетемо рогозу"

Завдяки зусиллям майстрів рогозоплетіння з населених пунктів Щітки та Писарівка це мистецтво продовжує жити і розвиватися, передаючи свої знання для молодого покоління. Про це розповіла в. о. директора ЗК «Вінницька централізована клубна система» Тетяна Казанська-Гавриш.

Вінничани мають знати, які в нашій громаді творчі, креативні майстри рогозоплетіння. З 1989 року діє гурток декоративно-прикладного мистецтва в Щітецькій школі. І сьогодні діти займаються у зразковій аматорській студії рогозоплетіння з відомою майстринею Галиною Заєць. А також є ще одна майстриня – Надія Іщенко. Вінничанам та гостям міста буде цікаво довідатись про рогозу, про цей природний матеріал, адже він екологічний та є поновлюваним ресурсом. А вироби з нього біорозкладні та не шкодять довкіллю. А ще це наші давні традиції. І сьогодні сучасні дизайнери часто звертаються до рогози, створюючи з неї декор та аксесуари. Рогозові вироби залишаються частиною модних тенденцій, поєднуючи в собі традиційність та сучасність, – підкреслила Тетяна Казанська-Гавриш.

Просто неба біля Вежі Артинова відбулась виставка виробів та об’ємних скульптур із рогози. Серед предметів представлено – капелюхи та брилі, різні господарські вироби: великодні кошики, козубки, килими, фігурки тварин тощо.

Майстер-класи з рогозоплетіння: у Вінниці розпочався етновікенд "Заплетемо рогозу"

Однією з тих, кого зацікавила виставка була Катерина Поцелуєва. Дівчина зазначила, що такі заходи, які присвячені збереженню культурної спадщини неабияк важливі сьогодні.

Виставка вражає, тут кожен виріб сповнений любові. Сьогодні рогозові вироби залишаються частиною модних тенденцій, поєднуючи в собі традиційність та сучасність. Таке ремесло – це спосіб збереження нашої культурної спадщини та передачі її для юного покоління. Дякую організаторам за можливість насолодитись такою красою, – каже вінничанка.

Також сьогодні в межах етновікенду відбувся форум «Нематеріальна спадщина – інструмент локальної культурної ідентичності».

Запрошують у Щітки

20 липня на охочих чекають о 16:00 в селі Щітки. Тут розгорнуть експозицію виробів із рогози та виставку-продаж. Також відбудуться майстер-класи від провідних майстрів рогозоплетіння, презентація елементів НКС Вінниччини, а на одній із локацій присутніх запросять долучитися до виготовлення виробів із природних матеріалів.

Захід презентує:

  • традиційні страви Вінницької МТГ,
  • оpen-air читання,
  • фейс-арт,
  • обрядові вистави,
  • освітні лекторії,
  • фотозони,
  • інтерактиви та концертну програму.

До села Щітки буде безкоштовний трансфер із зупинки майдан Незалежності (в напрямку Старе місто) о 15:30 та 17:30. А у зворотному напрямку – о 21:15.

Нагадаємо, у Щітках провели етнодень "Щітецькі годенки" присвячений рогозоплетінню як елементу національного реєстру нематеріальної культурної спадщини. Про це поінформували в офіційному Телеграм-акаунті Вінницько-хутірського округу.

Читайте також

Сотні українських та світових виробників об'єднав цьогорічний День поля «АГРОВінниця»
Детальніше
Ароматизовані мішечки для військових: вінничанка виготовляє арома подушечки з лавандою для фронту
Детальніше
Майстер-клас з пісочної анімації та виготовлення ляльок-мотанок провели у Вінницьких Хуторах
Детальніше
Офісу туризму Вінниці презентує у вересні 13 захопливих екскурсій та турів
Детальніше
"Повернись живим": у Вінниці відкрили фотовиставку, присвячену пам'яті зниклих безвісти захисників
Детальніше
У Вінниці для дітей-сиріт організували майстер-клас з виготовлення керамічної іграшки
Детальніше