Як будівлю церковно-приходської школи переобладнали на їдальню
Віднедавна гостинно зустрічає учнів Калинівської загальноосвітньої школи №4 новозбудована сучасна та комфортна шкільна їдальня. Об’єкт збудували на території школи та ввели в експлуатацію буквально за півтора року.
Потреба в облаштуванні нової їдальні виникла давно, адже будівлю, де діти харчувались раніше, збудовано ще у 1905 році, і це було колишнім приміщенням церковно-приходської школи, яке знаходилось в аварійному стані, - інформує офіційний сайт місцевої громади.
Відтепер, у школі функціонує затишна їдальня, яка має простору, естетично оформлену обідню залу зі зручними та яскравими меблями, харчоблок із сучасним кухонним обладнанням та усім необхідним інвентарем, окремі цехи для розробки м'яса, риби, овочів, приміщення для зберігання сухих продуктів, миття посуду, великий підвал з системою вентиляції для заготовленої на зиму городини, консервації.
З метою дотримання санітарно-гігієнічних норм для дітей встановлено рукомийники з гарячою та холодною водою, електрорушник. Облаштовано санвузли, один з яких – для осіб з інвалідністю, а для персоналу харчоблоку зроблено санітарну кімнату та роздягальню.
Розробили двотижневе меню на літньо-осінній та зимово-весняний період, із включенням сезонних овочів та фруктів, погоджується фахівцями Держпродспоживслужби відповідно до чинного законодавства.
Шкільні обіди готуються як за традиційними рецептами, так і за рецептами із «Нового меню для шкільних їдалень» від Євгена Клопотенка. У меню систематично включаються страви з м’яса, риби, овочів, молочних продуктів, а від ковбасних виробів тут відмовились зовсім.
Гарячим харчуванням у нас охоплені всі учні. Окрім виділених коштів з місцевого бюджету на харчування дітей та батьківської плати у розмірі 45-50 гривень, на пришкільній ділянці площею 30 соток ми вирощуємо картоплю, моркву, буряк, капусту, огірки, зелень для приготування обідів. Лише цьогоріч було заквашено 25 трилітрових банок огірків, зібраних зі шкільного городу, та капусту, придбану за батьківські кошти. Також учні щороку приносять у їдальню по 15 кг картоплі, по 2 кг цибулі, моркви, буряка, по одній капустині та склянці квасолі. Молоко для приготування молочної каші та какао-напою надає безкоштовно Держпідприємство «ДГ «АРТЕМІДА» ІК НААН», - каже директорка школи Олена Костюк.
Нагадаємо, у Вінниці з'явився ще один безкоштовний «Дошколярик».