Вітаміни з грядки. Сезон у розпалі

Вітаміни з грядки. Сезон у розпалі

19:38 16.09.2020
38

Осінь вражає розмаїттям овочів, трав і фруктів. А вони — незамінне джерело важливих для організму мікро та макроелементів, що створюють природний бар’єр для вірусів.

Джерело вітамінів та мінералів, запорука молодості, довголіття, гарного зовнішнього вигляду і самопочуття. Це все про сезонні овочі та фрукти. Вони не лише насичують організм корисними мікроелементами, а й створюють природний бар’єр від вірусів.
На овочевих ринках міста від покупців немає відбою. Одні масово скуповують томати на консервацію, інші – свіжу городину на салат. Їсти свіжі овочі та фрукти щодня – головна порада дієтологів.

лікар-дієтолог Галина Заволова

Для того, щоб всі обмінні процеси проходили добре, щоб був гарний імунний статус, щоб людині хотілося жити й творити, вона повинна щод6я вживати всі вітаміни, — каже лікар-дієтолог Галина Заволова.

Обирати радять сезонну городину, щоб — без нітратів і з максимумом користі.

овочі та фрукти

В баклажанах багато рослинного білку. Морква містить багато каротинів, а також вітамін А – жиророзчинний вітамін. У цибульки вітаміна С достатньо, там є фітонциди, тобто вона — чудовий протибактеріальний овоч, — розповіла лікар-дієтолог Галина Заволова.

Здається, не менше про користь свого товару знають і продавчині на ринку. Кажуть, що у них все «Made in Ukraine» і найвищої якості. 

продавчиня Тетяна

Помідора червона — з поля, сливочку привозять нам з Херсона, кабачки — вінницькі, цибуля солодка і звичайна є, — розповідає продавчиня Тетяна.

Ціни на овочі теж коливаються залежності від сорту. Буряк, цибулю і моркву ми знайшли по 12, томати від 15 до 25 грн, перці — по 20-25 грн за кілограм. На десерт дієтологи замість тортиків радять смакувати фрукти і ягоди. Сливу, малинку, груші і яблука. А ще – кавун, який не просто чистить організм, а й знімає стрес.

Людям, які мають проблеми з нервовою системою, травленням, печінкою треба вживати достатньо кавунів. Головне — якісних, бо там багато магнія, — каже лікар-дієтолог Галина Заволова.

кавуни Вінниця

У Вінниці торгують херсонськими. Вони ж бо, кажуть – найкращі. А ще з солодкого – корисний мед і різні продукти бджільництва. Пасічниця з 20-річним стажем каже, що цьогоріч урожай невеликий, але цін не піднімають. За півлітра цілющого правлять 50-60 грн. 

мед Вінниця
А ще восени особливо важливо вживати природні противірусні. Та багаті на вітамін С не лише цитрусові. Так у шипшині його у 20 разів більше, розповіла дієтолог і поділилась рецептом справжньої вітамінної бомби.

Воду доводите до 98 градусів, протягом 2 годин настоюєте шипшину і додаєте мед, невеличкими ковточками вживаєте протягом доби. Це бактерицидний автомат проти вірусної інфекції, —розповіла Галина Заволова.

Читайте також
Embedded thumbnail for Несолодкий медовий сезон
Область
4
Несолодкий медовий сезон
Сезон медозбору у розпалі. По всій Вінниччині бджолярі збирають…
мед
бджолярі
сезон
солодкийврожай
Детальніше