Винний туризм: чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

Винний туризм: чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

10:35 17.05.2023

Існує багато видів туризму: культурний, спортивний, діловий, лікувально-оздоровчий, шопінг-туризм… З-поміж них є й енотуризм - вид туризму, цілковито присвячений виноробству та вину.

Подорожуючи Україною нам цікаво пізнавати її на смак: картопля по-уланівськи, зіньківська ковбаса, львівські пляцки, одеські рибні биточки, полтавські галушки… А як щодо вина? Напою, що пасує більшості страв, якщо грамотно його підібрати. Чи цікавимось і чи знаємо ми локальних виробників так само добре, як у Франції, Італії, чи Грузії?

В Україні найбільшими винними регіонами безперечно вважають Причорномор’я, Бессарабію, Закарпаття та окуповані нині Приазов’я і Крим. Втім Поділля також історично було виноробним регіоном, і Дні винної культури Vinnytsia Wine Days, які вперше відбудуться 25-28 травня у Вінниці, спрямовані саме на те, щоб популяризувати його як винну туристичну дестинацію. Край багатий на крафтові виробництва вин: винороби вирощують тут виноград, намагаються популяризувати бренд українського вина і розвивати винну культуру, - інформують на офіційному туристичному сайті Вінниці.

Винний туризм чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

Нижче пропонуємо ознайомитися з кількома сімейними виноробнями, розташованими на Поділлі.

Винні тури лише почали організовувати (на кшталт гастрономічних мандрівок Вінниччиною, які влаштовує Офіс туризму Вінниці). Однак таку мандрівку можна влаштувати і самостійно, домовившись із виноробнею заздалегідь. Це допоможе пізнати історію краю, з якими сортами винограду там працюють, як виробляють і зберігають напої, чи пробують експериментувати, чи віддають перевагу класичним технологіям.

Винні дестинації Поділля

"Винний дім Гігінеішвілі" (Gigi Winery) (с. Корделівка, Вінницька область). Це найпрогресивніша з крафтових виноробень на Вінниччині, об’єм виробництва якої сягає 30 тисяч літрів на рік. Все почалося з простого хобі та винного підвалу, а починаючи з 2013 року трансформувалося в оснащені сучасною технікою виноробню, лабораторію і сховище. Ліцензію на виробництво та збут виноробної продукції тут отримали у 2017 році.

Винний дім Гігінеішвілі виробляє білі, рожеві і червоні вина сортів:

  • Ркацителі,
  • Цитронний Магарача,
  • Каберне совіньйон,
  • Одеський чорний,
  • Сапераві,
  • Мерло та інших.
Винний туризм чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

Виноград для вина доставляють з Одеської області, однак Володимир Гігінеішвілі заклав власні виноградники на півдні Вінниччини - у Могилів-Подільському районі.

За попередньою домовленістю можна організувати відвідування виробництва з дегустацією вин. Ви спуститесь до винного льоху з великими діжками, побачите унікальний герб родини Гігінеішвілі, дізнаєтеся про традиції виноробства та багато іншого. А головне - спробуєте вина, що тут народжуються, та зможете обрати, яке з них вам смакує найбільше: червоне Сапераві, витримане в дубових бочках, Іршаї Олівер з домінантними нотами цитрусових, чи "Вінницьке" напівсолодке з винограду Каберне Совіньйон.

Виноробня Георгія Самсонюка (Вінниця). Це сімейна вінницька виноробня, яку Георгій Самсонюк заснував у 2013 році. А перше вино там виробили через два роки - у 2015-му. Власні виноградники площею 30 соток розташовані поблизу батьківської хати у Калинівському районі. Там Георгій Самсонюк виростив понад 30 технічних і понад 100 столових сортів винограду для досліджень на цій місцевості.

Об’єм виробництва складає понад 2000 літрів у рік. У виноробні працюють з класичними європейськими сортами червоного і білого винограду:

  • Каберне,
  • Мерло,
  • Шардоне,
  • Піно Грі,
  • Аліготе тощо.
Винний туризм чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

З цікавих сортів:

  • Цитронний Магарача,
  • Соляріс,
  • Одеський чорний (Аліберне),
  • Ркацителі Оранж,
  • Піно Нуар.

Тож не всі вина виготовляють із власного виноградника, частину докуповують у Херсонській та Одеській областях. У планах - розширити виноробню з повним циклом і побудувати альтанку для проведення дегустацій на виноробні, з частуванням гостей локальними видами сирів.

Георгій Самсонюк є головою ГО "Союз виноградарів та виноробів Вінниччини" (зареєстрована у 2018 році), і співорганізатором першого у Вінниці фестивалю вина "БОЖЕ ЛЛЄ" у 2018 році.

Виноробня "Bohdan’s winery" (с. Гораївка/Бакота, Хмельницька область). Виноробню "Bohdan`s winery" заснував львів’янин Богдан Павлій у 2012 році. Її виноградники та виробництво розташовані на схилах мальовничої Бакоти – затопленого на південь від Кам’янця-Подільського. Зараз у винарні можуть переробляти до 40 тонн винограду.

У "Bohdan`s winery" дотримуються класичного методу виробництва вина за європейською технологією, використовуючи мінімум добавок. У 2020 році підприємець отримав ліцензію на виробництво вина за спрощеною процедурою, і щороку робить близько десяти сортових вин:

  • шість білих,
  • два рожеві,
  • два червоні.
Винний туризм чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

Особливою гордістю виноробні є сорт винограду Ркацителі рожевий.

На виноробні є дегустаційна зала на 12-14 осіб із панорамним краєвидом на Дністер, де можна скуштувати кілька видів вина у поєднанні з крафтовими сирами. Крім цього там можна замовити екскурсію по винограднику та виноробнею, де показують обладнання і розповідають про процеси виготовлення напоїв.

Сімейна виноробня "Father’s wine" (смт Гусятин, Тернопільська область). Цю виноробню у 2010 році заснував підприємець Володимир Буячок. У 2018 році він пішов з життя, а справу підхопили діти та дружина. Звідси й назва виноробні на честь батька - Father’s Wine. У 2019 році бренд отримав ліцензію малих виноробів та офіційно вийшов на український ринок. Зараз це виноробня з 4-5 гектарами власних виноградників та оригінальними сортами:

  • Геліос,
  • Юпітер,
  • Йоханнітер,
  • Мускат оттонель,
  • Совіньйон Блан.
Винний туризм чотири місця на Поділлі, які варто відвідати гурманам

Класичні сорти:

  • Шардоне,
  • Каберне Совіньйон тощо.

Для виробництва вина використовують 80% урожаю власних плантацій. Частину винограду червоних сортів закуповують у Одеській області. А витримку практикують у дубових бочках і навіть глиняних амфорах.

2020-го року у Father’s Wine закупили нове більш потужне обладнання італійського виробництва, і об’єм виробництва там сягає 12 тисяч пляшок на рік. Також заплановане розширення виробничих площ і будування дегустаційної зали, щоб проводити екскурсії та дегустації.

Дні винної культури

Нагадаємо, 25-28 травня у Вінниці вперше відбудуться дні винної культури Vinnytsia Wine Days. Це професійний майданчик для обміну досвідом між представниками галузі виноробства, гостинності та туризму. Також цікаві активності знайдуть для себе вінничани та туристи, які прагнуть пізнати українські винні регіони та принади Поділля. У програмі - виставка українських виробників з круговою дегустацією "Виноробство нескорених", один з найавторитетіших національних дегустаційних конкурсів - Odesa Wine&Spirit Awards, туристична конференція і симпозіум вина, а також презентації, екскурсії, гастротури і кінопоказ.

Читайте також

Вінничан запрошують на екскурсію «Середньовіччя та сучасність»
Детальніше
Самозбір і зелений туризм: як працює екоферма «Щедрі Лани» під Вінницею
Детальніше
У Вінниці для юних волонтерів влаштували катання на sup-дошках, щоб віддячити за їх працю
Детальніше
Родзинки туристичного вересня на Поділлі
Детальніше
Вінничанок запрошують до участі в проєкті «Вона зазвучить по-новому»
Детальніше
Діти оборонців з Вінниці повернулися з незабутнього відпочинку в Латвії
Детальніше