"Вінниця - це моє": гідеси розповіли, за що найбільше люблять Місто ідей

"Вінниця - це моє": гідеси розповіли, за що найбільше люблять Місто ідей

10:49 19.02.2024

Щороку 21 лютого відзначають Всесвітній день екскурсовода. З цієї нагоди у вінницьких гідес запитали, чиї екскурсії та тури у співпраці з Офісом туризму Вінниці стали найбільш популярними у 2023 році, за що вони люблять рідне місто.

Йдеться про Альону Сазонова з її екскурсією по середмістю "Вінниця за 100 хвилин", і Оксану Роздорожнюк з її туром-трилогією "Шляхетна Вінниччина". Для туристичного сайту Вінниці гідеси розповіли про те, за що люблять Вінницю, якою була перша їхня екскурсія в житті, і про улюблені місця у нашому місті.

Загалом минулого року Офіс туризму Вінниці провів 375 екскурсійних, культурно-мистецьких та просвітницьких заходів (з них 46 безоплатних соціальних екскурсій та майстер-класів), що вдвічі більше, ніж попереднього, 2022 року. На сьогодні в доробку Офісу туризму та місцевих гідів уже є 40 пішохідних екскурсій Вінницею, 10 дитячих форматів, 5 гастрономічних і понад 35 автобусних турів, - зазначають на туристичному сайті Вінниці.

- За що ви любите Вінницю?

- Я люблю Вінницю, тому що вона рідна. Це на якомусь такому генетичному рівні. От як ти любиш своїх батьків, братів, сестер - просто тому, що вони рідні, тому що ти їх добре знаєш. І так само я люблю Вінницю, - каже Альона Сазонова.

- Вінниця - це те місто, з якого не хочеться нікуди переїжджати. Це місто радує поєднаннями: природи, людей з їхньою добротою, архітектури… І само собою ти живеш у красивому, комфортному місті. За це можна його не тільки любити, а й пропагувати іншим, бо є що, - розповідає Оксана Роздорожнюк.

- Якою була перша екскурсія, на якій ви побували?

- Це була шкільна екскурсія у Вінницький обласний художній музей. Я тоді навчалася у п'ятому чи шостому класі. І я пам’ятаю, як захоплювалась екскурсоводом. Мені сподобалось, що людина може стільки запам’ятати, нікуди не піддивляється, розповідає про кожну картину. І мені було соромно, що діти шумлять і не слухають її, - каже Альона Сазонова. - Я думала, що вона зараз закінчить екскурсію, піде до себе в кабінет і буде плакати. Зараз я розумію, що, звісно, вона не плакала. Але я цю екскурсію дуже запам'ятала, свої емоції на ній.

- Я запам'ятала свою першу дитячу екскурсію, коли тато взяв мене за руку і повів у ліс, щоб познайомити з травами і деревами України. Я досі пам'ятаю, як обійняла якесь красиве дерево, і мені здавалося, що більшого дерева на планеті Земля не буває. Це те, що западає в серце, - говорить Оксана Роздорожнюк. - А якщо про звичну екскурсійну програму, то, звісно, це шкільні часи, коли ми їздили з класом. Ми багато де бували - пощастило. Може від того й виникла така аура любові до природи і до того, що ти робиш - до екскурсій. Тому що ти багато в цьому був і в дитинстві.

- Які ваші улюблені місця у нашому місті?

- Найулюбленіше місце, як банально б не звучало, - це Вежа Артинова. Тому що це такий центр міста, і це завжди "серце" екскурсій (більшість маршрутів проходить саме біля Вежі). Це як кульмінація екскурсії, тому що коли ти підходиш з людьми до Вежі, всі розуміють, що тут потрібно зробити фото, зафіксувати цей момент, щоб запам'ятати Вінницю саме по Вежі. І це моє улюблене місце, - говорить Альона Сазонова.

- Усе вздовж річки Південний Буг. Восени люблю парк. Навесні обожнюю місця з квітниками і клумбами: там, де магнолія перша цвіте, в мене фотографій тисяча напевно. І в будь-яку пору року я люблю центральну вулицю Соборну. І в похмурий день, і в радісний, вона яскрава, вона рідна. Вона невелика, але говорить про все. Тому Вінниця - це моє, - зізнається Оксана Роздорожнюк.

Нагадаємо, в останньому місяці зими на вінничан та гостей міста чекає 12 екскурсій і турів від Офісу туризму Вінниці. Крім цього, відбудеться три майстер-класи: з виготовлення екоторби, текстильної іграшки та кавового мила-скрабу.

Читайте також

Офіс туризму Вінниці підготував 11 екскурсій і турів на травень
Офіс туризму Вінниці підготував 11 екскурсій і турів на травень
Детальніше
Нові родзинки Вінниці та особливості туристичного сезону 2024
Нові родзинки Вінниці та особливості туристичного сезону 2024
Детальніше
Офіс туризму Вінниці підготував до Великодня два тематичні майстеркласи
Офіс туризму Вінниці підготував до Великодня два тематичні майстеркласи
Детальніше
Концерт O.Torvald, музичний театр та Вінницькі Садки - як провести вікенд 12-14 квітня
Концерт O.Torvald, музичний театр та "Вінницькі Садки" - як провести вікенд 12-14 квітня
Детальніше
Молодіжна рада зустрілась із юнаками та дівчатами Вінницько-Хутірського округу
Молодіжна рада зустрілась із юнаками та дівчатами Вінницько-Хутірського округу
Детальніше
На Вінниччині організували культурне дозвілля для ветеранів та їх родин
У Вінниці організували культурне дозвілля для ветеранів та їх родин
Детальніше