Вінницький закамуфльований стілець покажуть на Лондонськй Бієнале Дизайну

Вінницький закамуфльований стілець покажуть на Лондонській Бієнале Дизайну

15:36 25.05.2023

З 1 по 25 червня на Лондонській Бієнале дизайну буде представлено український павільйон під назвою "Найтемніша година перед світанком". Один із представлених там об'єктів - стілець маніфест, спроєктований у Вінниці.

Український павільйон на Лондонській Бієнале Дизайну відображає Україну як регіон, багатий природними ресурсами та культурною спадщиною, відкритий для співпраці та колаборацій з усім дружнім світом. Експозиція демонструє, що у складних обставинах дизайн може стати інструментом для розвитку країни та її культури.

Зіткнувшись з дефіцитом базових ресурсів через війну, дизайнери з України хочуть продемонструвати, що навіть крізь заклеєні вікна своїх домівок під час відключення електроенергії вони чітко бачать можливості для співпраці з демократичним вільним світом і можуть реалізовувати сміливі дизайнерські ідеї, - запевняє українська команда проєкту.

На експозиції “Найтемнішої години перед світанком” представлені три проєкти, які були створені попри кризові часи. 

Гобелен “Zemlia”

Через унікальний гобелен “Zemlia”, створений дизайнеркою Вікторією Якушею та майстрами старовинного ремесла “ліжникарство” з Карпатських гір, український павільйон демонструє неперервний зв’язок кожного українця з його корінням, культурою та традиціями.

Вінницький закамуфльований стілець покажуть на Лондонськй Бієнале Дизайну

Обʼєкти “Dnipro”

Дизайнер Сергій Готвянський, вивчаючи ресурсну та індустріальну потужність України, створив об’єкти, які символізують типові індустріальні будівлі, такі як водонапірна башта, градирня, резервуари для газу та зерна.

Майстри з українських виробничих студій Panoptikum Collections, Llab, Noom та керамічної майстерні Юрія Карпенка створили свої об’єкти, символізуючи основні ресурси України, такі як  вугілля з Донбасу, глина зі Слов’янська, дуб  з Карпат, граніт з Катеринівського родовища, залізо з Криворізького басейну та сіль з Соледару.

Вінницький закамуфльований стілець покажуть на Лондонськй Бієнале Дизайну

Ця частина експозиції є діалогом, який показує бажання та здатність взаємодіяти, проявляючи повагу та дбайливість до нашої планети Земля.

Стілець-маніфест “Gropius Low Chair Military Edition”

Ще одним об’єктом експозиції є стілець маніфест “Gropius Low Chair Military Edition”, створений Катериною Соколовою та командою NOOM. Він демонструє два періоди українського дизайну: до російської агресії проти України та після неї. Він показує, як змінилися сутність та принципи художнього дизайну в історичному контексті та як дизайн набув нових значень та функцій.

Вінницький закамуфльований стілець покажуть на Лондонськй Бієнале Дизайну

Цей об’єкт, розроблений у мирний час і обтягнутий маскувальною сіткою в волонтерському центрі у Вінниці, розповідає про сучасний стан дизайн-спільноти в Україні та необхідність виготовлення захисних об’єктів та матеріалів.  Він також наголошує на необхідності залишатися об’єднаними та спрямовувати свої зусилля на створення мирних об’єктів, які роблять світ кращим.

Українська дизайн-спільнота очікує на нові зв’язки та прагне втілювати найсміливіші дизайнерські ідеї. Вона вірить, що “Найтемніша година перед світанком” – це початок нових можливостей і розквіту України.

  • Кураторка українського павільйону - дослідниця дизайну Лариса Цибіна,
  • арт-директор простору – Денис Соколов,
  • архітектор простору – Дмитро Сівак.

Нагадаємо, у приміщенні креативного простору "Level 80" відбулось перше практичне заняття з основ графічного дизайну. Організатори заходу відділ молодіжної політики Вінницької міської ради, Вінницька молодіжна рада та громадська організація "Дівчата".

Читайте також

"Обмежено-придатних" більше немає: Міноборони внесло зміни до наказу про ВЛК
Детальніше
Вінницька громада прощається одразу з трьома полеглими Захисниками
Детальніше
800-й день війни: втрати та здобутки України у боротьбі з ворогом
Детальніше
Вінницька господиня спекла паски до Великодня та передасть їх українським захисникам
Детальніше
Тульчинська громада провела в останню путь полеглого Воїна Крижнія Богдана
Детальніше
Відлупцювати опудало путіна за донат та відвідати виставку використаної зброї можна у центрі Вінниці
Детальніше