Вінничанок запрошують до участі в проєкті «Вона зазвучить по-новому»

Вінничанок запрошують до участі в проєкті «Вона зазвучить по-новому»

16:03 04.09.2024

Проєкт «Вона зазвучить по-новому» від ГО «ВІСЬ» 3 вересня презентували історикиням, чинними гідесам і випускницям «Школи гідів та амбасадорів Вінниці» в Туристичному хабі Visit Vinnytsia. Учасницям пропонують розробити концепцію екскурсії про діячок Вінниці або Вінниччини. Найкращі ідеї реалізують, а їхні авторки отримають по 25 тисяч гривень.

«Вона зазвучить по-новому» – це проєкт феміністичної правозахисної організації «ВІСЬ», який реалізується за грантові кошти від «Українського жіночого фонду». Мета проєкту – відновлення справедливості у ставленні і поціновуванні жінок, відзначення їхньої ролі в історичній і сучасній ретроспективі, підтримка прав жінок через поширення надихаючих історій про жіночий внесок на широкий загал.

Розробка екскурсійних маршрутів з означенням феміністичної оптики допоможе більш якісно, широко та масштабно говорити про роль і внесок жінок в історії регіону без стереотипізації їхніх життєвих шляхів. Заодно цим проєктом ми економічно підтримаємо жінок в індустрії туризму, – зазначила голова правління ГО «ВІСЬ» Світлана Дубина.

До травня 2025 року планується розробка і представлення двох екскурсій для висвітлення досягнень жінок Вінниччини без гендерних стереотипів і дискримінації:

  • по Вінницькій територіальній громаді;
  • по Вінницькій області (віртуальна екскурсія, відзнята на відео).

Участь у відборі концепцій можуть взяти всі охочі жінки, які мають професійні навички проведення екскурсій. Дедлайн подачі концепції екскурсії – 26 вересня. Опис на 1-2 сторінки в довільній формі можна надсилати на електронну пошту ngovisvin@gmail.com.

Ми оберемо найкращі ідеї, і вже за розробку кожної з екскурсій заплатимо авторкам по 25 тисяч гривень. Єдина умова – розроблена екскурсія буде доступна до проведення усіма бажаючими. Водночас немайнові авторські права на екскурсію будуть належати людині, яка її створила, – розповіла Світлана Дубина.

Щоб охопити ширшу аудиторію, за кошти проєкту також підтримають:

  • проведення щонайменше семи тестових екскурсій (в т.ч. для осіб з вразливих категорій),
  • презентаційно-мотиваційні зустрічі з переглядом віртуальних екскурсій (щонайменше сім),
  • інформаційну кампанію із залученням різних методів поширення інформації,
  • розробку тематичних наліпок,
  • написання щонайменше 15 тематичних дописів з історіями жінок Вінниччини (до цього дослідження, яке також буде оплачуватись, планують заохотити студенток, працівниць бібліотек, музеїв, архівів тощо).

Питання ролі жінок в історії Вінниці довший час недостатньо артикулювалося в публічному просторі – зауважив на презентації директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. – Хоча поступово, навіть з процесом перейменування вулиць, в інформаційному полі все більше почали підсвічуватися жінки як знакові діячки. З’явилися вулиці Марії Гавриш, Марії Литвиненко-Вольгемут, Софії Русової, Тетяни Кошиць… Дуже хочеться, щоб проєкт розкрив не просто їхні постаті, а те, як вони вплинули на ті чи інші сфери життя нашого міста. Яскравий приклад – театр Садовського (первісно – оперний театр). Головним драйвером у його створенні в першу чергу була Тетяна Лентовська-Едвардс – без її професійного менеджерства цей театр би не відбувся так, щоб бути на слуху далеко за межами Вінниці. Таких історій в нас дуже багато, зрештою, більше уваги варто приділяти і сучасним вінничанкам, які є гордістю сьогодення. Сподіваюсь, що їхні імена справді зазвучать по-новому.

Детальніше про проєкт і участь у ньому можна дізнатися на сторінці ГО «ВІСь»: https://www.facebook.com/volonterstvo.by.axis

Довідки за тел. (050)2574284 та в листуванні на електронну пошту ngovisvin@gmail.com 

Нагадаємо, з Латвії до Вінниці повернулися 22 дитини з родин оборонців України, які протягом тижня насолоджувалися активним відпочинком на морському узбережжі та відвідували визначні місця. Ця поїздка стала можливою завдяки співпраці Вінницької міської ради та латвійських партнерів, які організували насичену розважальну, спортивну та пізнавальну програму для юних вінничан.

Читайте також

Які сюрпризи чекають гостей Днів Європейської спадщини у Вінниці
Детальніше
Історія мікрорайонів Вінниці: легенди та сучасність
Детальніше
У Вінниці презентували новий виставковий проєкт «Коцюбинський: деколонізація»
Детальніше
Вінничан запрошують на екскурсію «Середньовіччя та сучасність»
Детальніше
У Вінниці профінансують книговидання про місто і його видатних мешканців
Детальніше
Життя та розвиток Вінницько-Хутірського старостинського округу
Детальніше