Вінниччина вшанувала День слов’янської писемності та культури

Вінниччина вшанувала День слов’янської писемності та культури

11:16 25.05.2021

Щороку 24 травня відзначається День слов’янської писемності і культури. Свято встановлене згідно з указом президента від 17 вересня 2004 року та приурочене до дня вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, покровителів Європи.

Брати проводили також просвітницьку діяльність: перекладали слов’янською мовою богослужебні книги, зокрема Євангеліє та Псалтир, а також самі писали оригінальні твори і проповідували православ’я.

Загалом Кирило і Мефодій переклали значну кількість книг, що стало передумовою започаткування слов'янських літературних мов і книжкової справи. Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє 1056–1057 років.

Традиційно 24 травня Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім.Тімірязєва провела ХVІ літературні читання “Під знаком Кирила і Мефодія”, приурочені до Дня слов’янської писемності й культури.

Для Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва це свято є важливим та знаковим. На вшанування пам’яті братів-просвітителів 2005 року на фасаді обласної книгозбірні було встановлено барельєф святим рівноапостольним Кирилу і Мефодію, а також започатковано проведення літературних читань “Під знаком Кирила і Мефодія”.

У цьогорічних ХVІ читаннях участь взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, православне духовенство, науковці, письменники, викладачі, студентська та учнівська молодь. Зібрання привітали Вікторія Ткаченко, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української літератури факультету філології й журналістики імені Михайла Стельмаха Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського; Назарій Давидовський, клірик Храму Святого Вознесіння Господнього, історик, викладач КЗВО “Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж”, диригент жіночого хору “Соломія”; Михайло Каменюк, поет, публіцист, заслужений працівник культури України, президент громадського об’єднання “Русалка Дністрова”, почесний голова Вінницької обласної організації НСПУ, заступник голови Спілки слов’янських письменників України. Прозвучали твори у виконанні Подільського камерного хору “Леонтович–капела” Вінницької обласної філармонії ім.Леонтовича  (художній керівник Ольга Бабошина); та музичні твори у виконанні Софії Аль-Хадіді, учениці 5 класу школи-студії при Вінницькому фаховому коледжі мистецтв ім.Леонтовича (клас викладача Залізняк М.В. та Васюк Ю.А.).

Були представлені цікаві виставки та презентації. У фондах Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва у відділі рідкісних і цінних видань зберігається колекція українських стародруків, серед яких є кириличні видання.

У книгозбірні до Дня слов’янської писемності й культури експонуються бібліотечні виставки з фондів Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва:

  • виставка-дата “Крізь віки і роки” – сектор газетної періодики;
  • тематична виставка “Сторінками слов’янської писемності” – відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук;
  • виставка однієї книги “Пересопницьке Євангеліє” – визначна рукописна пам’ятка православної церкви – відділ рідкісних і цінних видань.

Нагадаємо,