У вінницькій «Гармонії» відбувся фінал поетичного конкурсу «Поезія відродження»

У вінницькій «Гармонії» відбувся фінал поетичного конкурсу «Поезія відродження»

15:41 31.07.2024

Юрій Прокопенко – вінницький поет, який ініціював проведення літературного конкурсу «Поезія відродження». Він же став організатором фіналу конкурсу, який пройшов у центрі реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк 30 липня. Близько 15 творчих вінничан представили назагал свою поезію та пісні.

Раніше учасники мали зареєструватися та пройти відбір. А згодом на сцені перед залою глядачів презентувати свою творчість.

У центрі реабілітації “Гармонія” ми дуже любимо творчість. Напевно, це один з тих елементів, який допомагає у такий важкий час трохи стабілізуватися і тримати свою ментальну складову в нормі. Поетичний конкурс ініціював Юрій Прокопенко, раніше він був нашим клієнтом. Ми дуже пишаємося тим, що люди, які в якийсь момент до нас зверталися по допомогу як клієнти, вони є суспільно активними людьми й ми вже комунікуємо як партнери, робимо щось важливе спільно. У самого Юрія дуже непростий життєвий шлях. Завдяки творчості, він зміг отримати крила. Юрій має труднощі в мовленні, не може говорити, але зізнається, що йому стільки всього хочеться сказати! Тому він почав писати вірші. Вони дуже глибокі та життєві. Пишаємося Юрієм та дякуємо йому за таку чудову подію, – розповіла директорка центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко.

У вінницькій «Гармонії» відбувся фінал поетичного конкурсу «Поезія відродження»

Однією з учасниць стала Наталія Дацишин. Дівчина пише вірші ще з дитинства та шкільних років.

Завжди писала вірші й складала їх у свою шухлядку в столі. Але кілька років тому я вирішила, що хочу розпочати свою творчу діяльність, публікувати свої твори в альманахах і брати участь в літературних конкурсах. Коли я втратила свого брата на війні, я перестала писати про природу, про зірки, небо, про щастя… Я писала про біль, який проник до мене в душу, і поезія давала мені сили жити. Як брат боровся на полі бою, так і я повинна боротися за мову, за слово, за нашу історію, щоб ми були вільними й незалежними. Участь в конкурсі я вирішила взяти через його назву, тому що поезія відродження – це саме те, про що я пишу. Кожне наступне покоління має знати і відроджувати наше, рідне, – зазначила Наталія Дацишин.

Переможці конкурсу отримали грамоти та подарунки. А десять найкращих поезій невдовзі надрукують у літературно-мистецькому журналі «Вінницький край».

Організатор заходу – вінницький письменник та поет

Юрій Прокопенко – вінницький письменник та поет, людина з інвалідністю першої групи. Як зазначає сам Юрій, більш як 15 років тому хвороба Паркінсона всадила його на крісло колісне та відібрала в нього мову. Проте, завдяки підтримці рідних і друзів та настановам Раїси Панасюк, він освоїв комп’ютер, почав писати та публікувати свої вірші на різноманітних інтернет-ресурсах. А згодом публікувати свої вірші у збірках та альманахах. А також за допомогою творчого слова збирати кошти на ЗСУ.

Нагадаємо, у селі Моївка, що на Вінниччині, провели п’ятий фестиваль подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна». Ініціатором проведення фестивалю в рамках проєкту «Моя Вінниччина» є голова спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський спільно із письменником і головним редактором книжкової серії «Моя Вінниччина» Михайлом Каменюком та Вінницькою організацією Національної спілки письменників України.

Читайте також

У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді
Детальніше
У Вінниці презентували новий виставковий проєкт «Коцюбинський: деколонізація»
Детальніше
У Квесті національної ідентичності "Нескорена молодь" перемогли вінницькі "Вільні котики"
Детальніше
У Вінниці профінансують книговидання про місто і його видатних мешканців
Детальніше
Вінничан запрошують на VinBookFest «КНИГА – єднає! ВІННИЦЯ – читає!»
Детальніше
Музей Вінниці запрошує більше дізнатися про художні промисли у Вінниці повоєнного часу
Детальніше