У Вінниці відкрили виставку сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана

У Вінниці відкрили виставку сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана

Вчора 18:51

У Вінниці презентували експозиційний проєкт фіналістів Всеукраїнського конкурсу у сфері сучасного візуального мистецтва для молодих художників імені Натана Альтмана. 

Серед 48 талановитих митців, які взяли участь у проєкті, до фіналу дійшли 20 найкращих. Їхні витвори – це не просто мистецтво, а нове бачення, яке надихає, змушує замислитися та відкриває серце для краси сучасного світу. Артоб’єкти можна переглянути в історичній будівлі, в самому серці міста – Вежі Артинова.

У Вінниці відкрили виставку сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана

Як розповів перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков конкурс відбувся в межах проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine. Захід впроваджено в рамках реалізації Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади до 2025 року.

А директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен підкреслив, що сьогодні Вежа – це не лише один із символів міста, а й музейний та культурний простір для відвертого діалогу про минуле, теперішнє і майбутнє Вінниці.

Ми повертаємо музейне життя у Вежу. І перш за все, за це ми дякуємо Силам Оборони України, адже саме вони дають кожному з нас можливість бути частиною культурного життя нашого міста. Ми дякуємо нашим Захисникам та Захисницям за те, що можемо експонувати виставку сучасного мистецтва – це дійсно важлива подія для нас і для громади, – говорить Олександр Федоришен.

Для виставки кращі роботи обирали з-поміж митців як з України, так і за кордону, зазначив голова правління ГО «Лабораторія актуальної творчості» та творчий куратор Всеукраїнського конкурсу у сфері сучасного візуального мистецтва для молодих художників імені Натана Альтмана Олександр Никитюк. Відбір тривав із серпня по вересень.

У Вінниці відкрили виставку сучасного візуального мистецтва ім. Натана Альтмана

Конкурсанти працювали у різних жанрах:

  • інсталяція, 
  • графіка, 
  • колаж, 
  • живопис, 
  • мікс-медіа, 
  • мультимедійний проєкт. 

Нам було важливо побачити, як сучасні молоді митці бачать цей світ, які вони ставлять перед собою художні, мистецькі завдання, який меседж вони хочуть донести до глядача, бо це завжди важливо. У цьому проєкті ми побачили, що думає молодь, що їй болить, чому радіє та що вважає актуальним у сьогоденні, – підкреслив Олександр Никитюк. – Проєкт покликаний створити умови для репрезентації молодих українських митців, щоб вони ставали помітними в середовищі галеристів, кураторів, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів. До речі, цьогоріч кілька переможців минулих конкурсів представляли свої роботи на Венеційському бієнале.

Переможцем цьогорічного конкурсу став 24-річний харків’янин Еміль Мамедов із роботою «Завіса». Автор поділився, що вона складається з частин щоденника, над яким працював у рідному місті під час перебування у сховищі.

Де й коли переглянути виставку

Виставку можна переглянути щодня з 12:00 до 19:00, окрім понеділка і вівторка. Працюватиме вона до 13 жовтня. Вхід вільний.

Організатори:

  • департамент культури Вінницької міської ради,
  • Музей Вінниці,
  • «Лабораторія актуальної творчості».

Партнери:

  • «Ліга розвитку мистецтва»,
  • Культурний центр «Галерея ХХІ»,
  • партнерські галереї та мистецькі інституції інших міст України.

Вхід на оглядовий майданчик Вежі Артинова коштує у повній вартості – 100 грн. Для учнів, студентів, пенсіонерів – 50 грн. Для військових, їхніх родин та інших пільгових категорій вхід вільний. Доступ залежатиме від погодних умов.

Нагадаємо, у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відбулась презентація проєкту «Коцюбинський: деколонізація». Він має на меті спростувати міфи радянської пропаганди про Михайла Коцюбинського, розкриваючи правду про його постать і творчість, які були політизовані режимом.

Читайте також

23 фотографії, створені переселенцями, з'явились у холі Вінницької міської ради
Детальніше
На фестивалі хорового мистецтва імені Віталія Газінського пролунав “Реквієм для живих” - вперше у Вінниці
Детальніше
Сотні українських та світових виробників об'єднав цьогорічний День поля «АГРОВінниця»
Детальніше
Вінничан запрошують долучитися до культурних заходів, організованих у межах проєкту EU4Culture
Детальніше
"Повернись живим": у Вінниці відкрили фотовиставку, присвячену пам'яті зниклих безвісти захисників
Детальніше
Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці
Детальніше