У Вінниці в музеї Коцюбинського відкрили виставку картин Шрі Чинмоя

У Вінниці в музеї Коцюбинського відкрили виставку картин Шрі Чинмоя

15:16 08.04.2024

До 14 квітня у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського експонуватиметься виставка репродукцій живописних та графічних робіт відомого самобутнього індійського художника Шрі Чинмоя «Fountain-Art – Водограй-мистецтво». В її межах проводитимуть лекції, концерти та майстеркласи зі спонтанного живопису. Вхід вільний.

Художня творчість Шрі Чинмоя характеризується особливим вибором кольорового рішення і техніки, а також оригінальністю стилю автора.

Стиль творів Шрі Чинмоя відрізняється завдяки незвичайній техніці використання спеціально виготовлених губок і пензлів, які створюють вражаючий ефект легкості форми. Завдяки інтуїтивно знайденим сполученням кольорів в абстрактних картинах Шрі Чинмоя, що здаються по-дитячому простими, на перший погляд, випромінюється енергія, і вони дарують цілюще відчуття гармонії. Палітра фарб і неординарний порив образів, діють на органи зору подібно масажу.

Шрі Чинмой використовував різноманітні техніки та інструменти – акварель, гуаш, фломастери, туш на виготовленому власноруч тайському папері з включенням пелюсток квітів.

Радісні малюнки птахів, образ яких проходить крізь всю творчість художника, нагадують каліграфію дзен-буддизму. Образ птаха займає особливе місце у творчості художника. Це метафоричне вираження устремління душі або внутрішнього «Я», яке прагне вийти за межі звичайності, підіймаючись вгору i розширюючи відчуття свободи та незалежності.

Картини, які представлені у виставковій залі музею, наповнені світлом та теплом. Усі вони гармонійні, оригінальні та в кожній відчувається своя неповторна історія, – говорить директорка музею Лариса Кравченко.

Виставка буде супроводжуватися творчими заходами: груповими майстеркласами зі спонтанного малювання, концертами композицій Шрі Чинмоя, пізнавальними зустрічами на спортивні теми, базовими практиками медитації та ін.

Адреса: музей-садиба Михайла Коцюбинського, виставковий зал, вул. Івана Бевза, 15.

Відвідати виставку можна з понеділка по п’ятницю з 9:00-19:00 та у суботу з 10:00-17:00, без перерви.

Довідка та запис на безкоштовні групові відвідування за номером телефону: 067-639-79-92.

Розклад:

  • 8 та 9 квітня о 18:00: концерт гурту Jatri.
  • 10 квітня о 18:00: лекція «Медитація – мистецтво робити правильний вибір».
  • 11 квітня о 18:00: лекція «Йога – тисячі років досвіду в побудові незалежного життя в гармонії з собою».
  • 12 квітня о 18:00: лекція «Йога – усвідомлення своєї ролі у всесвіті та вибудова гармонійних відносин зі світом».
  • 13 квітня о 15:00 – концерт гурту Jatri.

Шрі Чинмой

Шрі Чинмой (1931-2007) народився в Індії. 3 1964 проживав в Нью-Йорку, багато подорожував. Він бував з лекціями у найвідоміших університетах світу, серед яких: Гарвардський, Кембридзький, Принстонський, Стенфордський, Колумбійський, Оксфордський, Токійський університети. Вся творчість Шрі Чинмоя сповнена глибокою любов'ю і прагненням до світової єдності. 2007 року був номінованим на Нобелівську премію миру.

Оригінали картин Шрі Чинмоя здобули визнання й експонувались в таких відомих музеях, як музей Вікторії та Альберта в Лондоні, Метрополітен музей мистецтв та будинок секретаріату ООН у Нью-Йорку, будинок ЮНЕСКО в Парижі, Національна галерея в Оттаві, Галерея єдності миру в Цюриху, галерея «Карусель» у Луврі та багатьох інших культурних та громадських центрах світу. Виставки оригінальних робіт Шрі Чинмоя відбулись й у багатьох містах України, зокрема у Києві.

Нагадаємо, «Вільна Україна», «Спогади з Маріуполя», «Вальс метеликів». У музеї Коцюбинського стартувала виставка «Місто Марії: Сила та творчість». 

Читайте також

У Вінниці обговорили перспективи відзначення 160-річчя від дня народження Коцюбинського
У Вінниці обговорили перспективи відзначення 160-річчя від дня народження Коцюбинського
Детальніше
У Вінниці презентували фотовиставку «З Україною в серці»
У Вінниці презентували фотовиставку «З Україною в серці»
Детальніше
У Вінниці відкрили виставку картин переможців конкурсу «Все буде Україна»
У Вінниці відкрили виставку картин переможців конкурсу «Все буде Україна»
Детальніше
Вінничан запрошують на Творче тренування
Вінничан запрошують на "Творче тренування"
Детальніше
У Вінниці відкриють фотовиставку загиблого воїна «Краса Бузького Гарду»
У Вінниці відкриють фотовиставку робіт загиблого воїна «Краса Бузького Гарду»
Детальніше
Колектив з Вінницьких Хуторів переміг у Всеукраїнському конкурсі хорового мистецтва
Колектив з Вінницьких Хуторів переміг у Всеукраїнському конкурсі хорового мистецтва
Детальніше