У Вінниці стартував проєкт для розвитку туристичного і гастрономічного потенціалу міста
Департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради у взаємодії із ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» презентував пілотний проєкт «Майстерня смаку та гостинності» для розвитку туристичного і гастрономічного потенціалу міста.
Проєкт передбачає зміцнення зв’язків між закладами освіти, які готують персонал для сфери гостинності, та потенційними роботодавцями; а також підвищення кваліфікації учнів для можливого подальшого працевлаштування. Якщо результати проєкту відповідатимуть очікуванням – він може стати щорічним і бути масштабованим на більшу аудиторію.

Стартова зустріч відбулась у хабі «Місто змістів», куди організатори запросили самих слухачів курсу (учнів 5 закладів профтехосвіти, де готують кадри для HoReCa) із педагогами та майбутніх спікерів навчальної програми (відомих у Вінниці експертів у цій галузі). Про суть проєкту та процес організації навчання розповіла авторка концепту і координаторка проєкту, менеджерка з комунікацій зі сферою гостинності департаменту маркетингу міста та туризму Наталя Рибак.
Цей проєкт – моя давня мрія, яку я плекала ще з часів роботи педагогом. Досить часто від Інни Кривешко я чула про проблему кадрового голоду у закладах. А зсередини я добре знайома з викликами професійної освіти. Це спонукало до дій: так і виникла ідея довгострокового проєкту, що об’єднає бізнес і освіту на взаємовигідних умовах, – також поділилась із присутніми Наталія. – Наша «Майстерня» не зможе вирішити всіх проблем, але я щиро сподіваюсь, що вона закладе міцне підґрунтя для підвищення якості, покращення смаку та розвитку справжньої гостинності в місті.
Голова ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» Інна Кривешко познайомила слухачів із проєктом «Вінницький стандарт гостинності», спрямованим на посилення конкурентоспроможності туристичної індустрії в місті та виведення на новий рівень якості надання послуг у сфері гостинності. Та розповіла про свої очікування від «Майстерні смаку та гостинності».
Цей проєкт є важливим для HoReCa в Україні, а у Вінниці тим більше. На сьогодні реалії такі, що дефіцит кадрів дуже великий. Це є викликом і для нашої галузі. Розвивати туризм без кваліфікованих кадрів важко. Але «Майстерня смаку та гостинності» буде виховувати ті кадри, які нам потрібні. Наша задача в цьому проєкті – закохати студентів, майбутніх наших фахівців у професію, щоб вони після навчання йшли до нас працювати. Це основна задача, – зазначила вона.

Аудиторією слухачів навчального курсу «Майстерня смаку та гостинності» є майбутні кухарі, пекарі, кондитери, офіціанти, бармени, майстри ресторанного та готельного обслуговування, адміністратори закладів й туристичні агенти. Програма буде охоплювати широкий спектр тем, що відповідають сучасним вимогам ринку праці: стандарти гостинності, уміння спілкуватись з гостями й вирішувати конфліктні ситуації, кулінарні техніки (як класичні рецепти, так і інновації в цій царині), сучасні тренди в HoReCa, створення бренду та його просування тощо. Курс по тривалості розрахований на навчальний рік, і по його завершенню кращі випускники «Майстерні смаку та гостинності» отримають сертифікати, а дехто, можливо, і пропозицію першого робочого місця від своїх менторів.
А ними стануть відомі у Вінниці представники бізнесу у сфері гостинності:
- успішний ресторатор, а після повномасштабного вторгнення військовий медик Валерій Сиверчук;
- один з перших рестораторів Вінниці, а нині більше відомий як засновник знаної в регіоні крафтової виноробні Володимир Гігінеішвілі;
- засновник пабу на воді «Вінницька реберня» Віталій Гуменюк;
- засновники гастромайстерні HellDaddy та закладу «Улич», подружжя Олександра і Катерини Горчакових;
- гастроблогерка і дослідниця «Подільської кухні» Олена Павлова;
- співзасновниця і власниця популярної мережі кондитерських «Perfetto» Анна Воскобойник, яка після окупації Херсону у 2022-му разом з чоловіком мусили релокувати свій бізнес і вирішили зупинитись у Вінниці;
- власники компанії TopRest, що проєктує кухні закладів і бари й постачає для них професійне обладнання, подружжя Валентини й Тараса Якобчуків.
А також інші знані ментори, кожен і кожна з яких – це надзвичайно цікава історія успіху, унікальний досвід і дуже цінні поради для молоді, яка хоче реалізувати себе у сфері HoReCa.
Частина спікерів представлятимуть інші напрямки сфери гостинності. Зокрема, це директорка Офісу туризму Вінниці Тетяна Маєвська, яка поділиться зі слухачами курсу історією створення платформи подарунків із вінницькою душею від вінницьких майстрів byVi та розповість про діяльність очолюваного нею підприємства. А перше заняття «Майстерні смаку та гостинності» відбудеться уже 23 жовтня.
Нагадаємо, Державне агентство розвитку туризму (ДАРТ) України у співпраці із муніципалітетом Вінниці організували навчальний тур для інших міст і містечок країни на тему «Впровадження безбар’єрних рішень у туризмі». До Міста ідей приїхали більше 30 представників органів місцевого самоврядування з різних регіонів.