У Вінниці проведуть кіновечори за творами Михайла Коцюбинського

У Вінниці проведуть кіновечори за творами Михайла Коцюбинського

15:53 15.08.2024

У саду вінницького музею Михайла Коцюбинського 23-25 серпня відбудуться «Вечори кіно за Коцюбинським»: на відвідувачів чекають покази фільмів, знятих за творами класика, і не тільки.

У рамках ювілейного «Року Коцюбинського» Вінницька міська рада і «Довженко-Центр» запрошують шанувальників кіно та української літератури на незабутні кіновечори під відкритим небом, які пройдуть за спиною пам’ятника письменнику, в саду Вінницького літературно-меморіального музею М. Коцюбинського.

Це буде цикл заходів, у рамках якого заплановано показ трьох фільмів, знятих за творами видатного вінничанина: «Подарунок на іменини» Леоніда Осики, «Татарський триптих» Олександра Муратова і «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Також перед кожним показом проходитимуть зустрічі з відомими українськими кінознавцями на теми, пов’язані з фільмами та епохою, в яку вони були зняті.

У Вінниці проведуть кіновечори за творами Михайла Коцюбинського

Усі події відбудуться у Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського (вул. Івана Бевза 15). Вхід – вільний.

Програма кіновечорів

П’ятниця, 23 серпня

  • 17:00 – Лекція кінознавиці Альони Пензій про екранізації творів Коцюбинського.
  • 19:00 – Показ фільму «Подарунок на іменини» (реж. Леонід Осика, 1991).

Дія розгортається у довоєнні роки і розповідає історію хлопчика, якому на іменини дарують дуже незвичайний подарунок – показують страту молодої революціонерки, що скоїла теракт. Через цей подарунок перед глядачем розкривається світ дитячих мрій і сподівань, що переплітаються з важкими реаліями дорослого життя. Через призму дитячого сприйняття фільм досліджує теми втрати та надії, пропонуючи глядачеві задуматися над сенсом життя та значенням сімейних цінностей.

Субота, 24 серпня

  • 17:00 – Дискусія «Українське кіно 1990-х та 2000-х: від Незалежності до незалежності».
  • 19:00 – Показ фільму «Татарський триптих» (реж. Олександр Муратов, 2005).

Фільм складається з трьох новел Михайла Коцюбинського, які об’єднані спільною темою та духом кримськотатарської культури. Завдяки автентичному відтворенню побуту та звичаїв кримських татар, фільм став важливим внеском у культурний діалог і допоміг привернути увагу до проблеми збереження національної спадщини. Це була одна з перших екранних ролей молодого актора Ахтема Сеїтаблаєва.

Неділя, 25 серпня

  • 15:00 – Лекція наукової співробітниці літературно-меморіального музею М.Коцюбинського Яни Лисенко «Як народжувались Тіні: від історії написання до екранізації».
  • 15:30 – Презентація видання кіносценаріїв Сергія Параджанова за участю кінокритика, кінознавця, кіносценариста і лауреата Державної премії України ім. О. Довженка Сергія Тримбача.
  • 17:00 – Показ фільму «Тіні забутих предків» (реж. Сергій Параджанов, 1965).

Дія фільму розгортається в українських Карпатах на початку XX століття і розповідає трагічну історію кохання Івана та Марічки, які належать до ворогуючих гуцульських родів. Фільм є важливою частиною українського культурного спадку та отримав міжнародне визнання, ставши культовим твором у світовому кінематографі.

Організатори та партнери

Організатори: департамент культури ВМР, департамент маркетингу міста та туризму ВМР, Вінницький літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського.

Партнери: Національний центр Олександра Довженка, видавництво «Дух і літера».

«Вечори кіно за Коцюбинським» проводять в межах реалізації Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади за підтримки проєкту #EU4Culture, що фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine.

Нагадаємо, у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського відбулась презентація виставки ілюстрацій відомої художниці Олени Кульчицької до повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». До експозиції увійшов 31 графічний твір.

Читайте також

У Вінниці презентували новий виставковий проєкт «Коцюбинський: деколонізація»
Детальніше
Кікімори для армії: як музей перетворився на майстерню з виготовлення маскування для захисників
Детальніше
Сотні українських та світових виробників об'єднав цьогорічний День поля «АГРОВінниця»
Детальніше
"Повернись живим": у Вінниці відкрили фотовиставку, присвячену пам'яті зниклих безвісти захисників
Детальніше
Що можна побачити в «Музеї моделей транспорту» у Вінниці
Детальніше
У Вінниці влаштують літературний перформанс-променад Intermezzo: сучасне прочитання класики
Детальніше