У Вінниці підбили підсумки XI книжкового фестивалю «VinBookFest»

У Вінниці підбили підсумки XI книжкового фестивалю «VinBookFest»

Сьогодні 10:29

«VinBookFest» – це більше, ніж просто подія пов’язана з літературою. Це потужний заклик до об’єднання навколо книги, що стає символом боротьби за ідентичність, культуру та незалежність нашої нації. У час, коли Україна бореться за свою свободу, важливо пам'ятати, що сила слова і літератури – це ще одна зброя в цій боротьбі. 

Наразі у Вінниці підбили підсумки XI книжкового фестивалю «VinBookFest». На його майданчику вирували емоційні зустрічі з видатними українськими авторами, глибокі дискусії, що об’єднали літературну спільноту навколо важливих тем і сучасних викликів, крім того, були представлені власні проєкти бібліотечної системи. Під час події присутні задонатили понад 25 тисяч гривень на підтримку Збройних Сил, а також зібрали книги для відновлення книжкового фонду Ізюмської бібліотеки.

Проводився «VinBookFest» під гаслом «КНИГА – єднає! ВІННИЦЯ – читає!». Він був організований Вінницькою міською централізованою бібліотечною системою за підтримки департаменту культури та Вінницької міської ради.

Захід став важливою подією не тільки для культурного життя міста, а й для всієї громади. Організація фесту продемонструвала активну роль бібліотечної системи у популяризації читання, розвитку української літератури та підтримці місцевих авторів, видавців і читачів. Літературна подія стала платформою для обміну ідеями, творчих дискусій і спілкування, об'єднуючи різні покоління і соціальні верстви навколо книги та читання. Нам вдалося зібрали 300 україномовних книг для наших оборонців. А також 103 книги для Ізюмської бібліотеки, яка постраждала через російські обстріли, – підкреслила директорка «Вінницької міської централізованої бібліотечної системи» Олена Заквацька.

Під час заходу до Вінниці завітали «майстри слова та пера», видавці, літератори та всі ті, хто любить читати, популяризує українську книгу та дбає про розвиток українського книговидання.

Програма підтримки книговидання про Вінницю

Однією з ключових подій «VinBookFest» стала презентація Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки, яку представив Олександр Вешелені, директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради. Програма має на меті підтримати розвиток книговидання, яке сприятиме поширенню знань про історію та культуру Вінниці, а також стимулюватиме створення нових літературних творів про місто.

У межах фесту відбулися зустрічі з видатними українськими авторами: команда «Banderas» – письменники Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов та кінопродюсерка Валерія Борщевська розповіли про створення книги та фільму «Позивний Бандерас». Їхня презентація зачарувала аудиторію глибокими сюжетами, що відображає героїзм українських військових, та продемонструвала важливу роль мистецтва в збереженні історичної пам'яті.

Андрій Кокотюха, відомий як засновник українського готичного детективу, представив свої нові книги, які миттєво привернули увагу публіки, а шанувальники його таланту дуже швидко розкупили видання.

Також своїм баченням важливості літератури у час війни поділилися відомі майстри слова Андрій Кокотюха та Люко Дашвар. А також чотири письменниці – Ганна Синельнікова, Мар’яна Гінзула, Катерина Пилипчук та Ольга Науменко, які презентували збірку «Неспілка. Неказки». Авторки розповіли про власний досвід написання творів під час війни та про вплив цих подій на їхню творчість. Їхня збірка «Неказки» торкається глибинних особистих переживань, пов’язаних із війною, і знайшла відгук у серцях відвідувачів.

Презентувала свій воєнний роман «Оскар» і Людмила Охріменко, українська письменниця, волонтерка, переможниця «Коронації слова» 2021 року. Вона розповіла про життєві історії, які склали основу для її творів, та поділилася своїм досвідом волонтерства і спілкування з військовими, що надихнуло її на написання книг.

Усі зустрічі завершувалися тривалою автограф-сесією, де численні шанувальники отримали змогу поспілкуватися з улюбленими письменниками.

День дитячої літератури

Також на заході, був День дитячої літератури під назвою «Kids Lit Day». Тут Марина Павленко презентувала свою книгу «Русалонька із 7-В», популярну серед підлітків і включену до шкільної програми для 7 класу. Казкар Сашко Лірник захопив аудиторію українським фольклором. Віталій Запека представив роман «Цуцик», який символізує війну на Донбасі через історію собаки, що переживає воєнних подій разом із людьми.

Своєю чергою Мирослав Дочинець поділився філософськими роздумами про людські цінності, презентував свою нову дитячу книгу «Івашко-незнашко і Ум-гора». Айя Нея, авторка фантастичних історій, зачарувала слухачів містичними творами, поєднуючи реальність і фантазію.

Усім зірковим гостям фестивалю «VinBookFest» директорка Закладу культури «Вінницька міська централізована бібліотечна система» Олена Заквацька вручила подяки від міського голови Сергія Моргунова за їхній внесок у розвиток української літератури та активну участь у фестивалі.

Протягом фестивальних днів, працювала локація «Книжковий аванпост» – виставка-продаж книг від вінницьких та українських видавців. Серед учасників були відомі видавництва та книгарні:

  • «Час майстрів», 
  • «Вишенька», 
  • «Бук-Друк», 
  • книгарня «Теза», 
  • видавництво Старого Лева, 
  • КСД, 
  • книгарня-кав'ярня «Мрійники», 
  • власні книгарні Андрія Кокотюхи та Мирослава Дочинця «Карпатська Вежа».

На «VinBookFest» 2024 вперше з'явилася нова локація – «Міні-бібліотека», де відвідувачі могли записатися до однієї з 23 бібліотек-філій Вінницької територіальної громади. Для зручності був розміщений банер із QR-кодами, за допомогою яких можна було швидко перейти на сторінку будь-якої бібліотеки.

Також були представлені власні проєкти бібліотечної системи, такі як «Бібліотека-партнер Goethe-Institut» та «Шахово-шашковий клуб», де гості фестивалю могли грати в шахи на спеціальних столах або випробувати свої сили на велетенських шахах, що викликало особливий інтерес серед відвідувачів.

На «VinBookFest» організували низку творчих майстер-класів, які стали справжньою родзинкою фестивалю, залучивши велику кількість відвідувачів.

А патріотична фотозона «Крила надії» стала справжньою сенсацією на «VinBookFest».

Місцеві автори й «Поезія незламних»

Активну участь брали також місцеві автори, які презентували свої нові книги, що вийшли у 2023-2024 роках. Серед учасників були такі відомі вінницькі автори:

  • Віра Гранатова, 
  • Світлана Сирена, 
  • Світлана Кравінська, 
  • Аліна Олійник, 
  • Тамара Філіна, 
  • Оленка Сонце, 
  • Ольга Дриль, 
  • Олександра Костюк, 
  • Ірина Малярська, 
  • Олександр Рак, 
  • Галина Рибачук-Прач, 
  • Семен Кравченко, 
  • Лариса Сичко, 
  • Василь Пенедюк,
  • Микола Школьний.

Їхні твори викликали інтерес у широкого кола читачів, а безпосереднє спілкування з авторами допомогло зміцнити зв'язки між літературною спільнотою та поціновувачами книги.

Завершальною подією фестивалю став виступ поетів у рамках клубу «Поезія незламних», який модерувала Віра Гранатова.

Головною метою благодійних акцій на «VinBookFest» – було зібрати кошти та україномовні книги для військових і ветеранів. Ці заходи були ініційовані для підняття морального духу захисників і надання їм можливості відволіктися від важких буднів.

Захід продемонстрував, наскільки важливою є підтримка літературного процесу в регіоні, а також об'єднав зусилля авторів, бібліотекарів та громадськості для підтримки культурних ініціатив.

«VinBookFest» ще раз довів, що книга здатна єднати людей, надихати на великі звершення та підтримувати національний дух навіть у найскладніші часи.

Нагадаємо, на Європейській площі розгорнувся фестиваль VinBookFest, який вже став традиційним. Вінничани та гості міста, а також автори, видавці та бібліотекарі, об’єднали свої зусилля не лише заради популяризації читання, а й для підтримки Збройних Сил України. Програма передбачала безліч локальних заходів: майстер-класи та творчі майданчики, фотозони, презентації видавництв, друкарень та книгарень. А також зустрічі з улюбленими письменниками.

Читайте також

Як вінницький шефкухар потрапив до книги «Taste Ukraine»
Детальніше
Вінницький борщ на вишні представили на Міжнародному фестивалі гастрономії
Детальніше
На ВІННИЦіЯнському фестивалі для оборонців зібрали понад 400 тис. грн
Детальніше
У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді
Детальніше
Золоті слони полетіли у руки українських артистів: у Вінниці відбувся ВІННИЦіЯнський Фестиваль
Детальніше
У Вінниці стартував спортивний турнір на честь полеглих героїв спецпідрозділу Шаманбат
Детальніше