У Вінниці оберуть кращий ескіз стінопису Етно-Поділля

У Вінниці оберуть кращий ескіз стінопису "Етно-Поділля"

15:53 21.02.2022

Художників з усієї України запрошують долучитись до конкурсу на найкращий ескіз "Етно-Поділля". Ескіз мурал-арту має розкривати тему етнічних мотивів. У ньому повинна бути символіка та стилістика, притаманні традиційній народній культурі Поділля. Проєкти муралів можна подати з 21 лютого до 30 квітня 2022 року.

Конкурс муралів проводить ГО "Центр "Культурна стратегія – XXI", департамент культури Вінницької міської ради, КЦ "Галерея – XXI", РЦСМ "Арт Шик". Ескіз, який виграє у конкурсі, буде взято за основу при створенні стінопису на будинку КЦ "Галерея – XXI" (вул.Артинова, 12 а).

Ми підтримуємо проведення конкурсу на найкращий ескіз мурал-арту "Етно-Поділля". Стінопис допоможе трансформувати культурний простір міста, створити креативне міське середовище, – каже директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук.

У конкурсі можуть взяти участь художники з різних міст України віком від 18 років. Охочим долучитись потрібно відправити на пошту art-shik@ukr.net заявку, проєкт мурал-арту (назва, концепція, кольоровий ескіз, графічний макет в електронному вигляді формат jpeg, 300 dpi), короткий опис реалізації та необхідний ресурс для виконання проєкту. Також – портфоліо учасника проєкту (фото авторських муралів у міському середовищі) та конкурсну роботу (ескіз).

Конкурсні роботи вже можна подавати. Їх прийматимуть до 30 квітня 2022 року включно. Реалізовувати проєкт планують у липні-серпні цього року. Презентація муралу відбудеться до Дня міста. Мурали оцінюватимуть за кількома критеріями. Серед них – креативність підходу до втілення теми, рівень виконання роботи (стилістична єдність, композиційна цілісність), гармонійність поєднання розпису з архітектурним середовищем.

Роботи оцінюватиме професійне журі, до складу якого входять мистецтвознавці, архітектори, художники, громадські діячі. Переможець конкурсу (за завершений намальований мурал на стіні), отримає можливість провести персональну виставку у ВРЦСМ "Арт Шик" протягом двох тижнів та грошову винагороду.

Художнику-переможцю нададуть необхідні матеріали для створення муралу. Проживання (за необхідності) та харчування на період реалізації проєкту, забезпечуються коштом організаторів.

За згодою автора

У Положенні до конкурсу йдеться, що подання заявки на участь розцінюється як згода автора (художника-учасника) передати виключні права на арт-об’єкт організаторам, а також згоду на публікацію ескізу без будь-яких претензій щодо авторського права. Роботи можуть бути використані для виготовлення друкованих матеріалів та тиражування, висвітлені на вебресурсах міста та сторінках соціальних мереж, при організації нарад, презентацій, виставок, трансляції на телебаченні.

Нагадаємо, у цьому році у Вінниці в рамках проєкту VIN-ART-CITY намалювали чотири мурали. Тепер стіну висотки на проспекті Космонавтів, 39 прикрашає зображення "Космічні мрії", на дев'ятиповерхівці, що на вулиці Стельмаха, 17 – "Лебединий світанок". На будинку №3 на вулиці Олександра Соловйова з'явився мурал "Арка натхнення", а на стіні бібліотеки №1, що на проспекті Коцюбинського – "Стежка".