У Вінниці маріупольців навчили виготовляти традиційну подільську писанку

У Вінниці маріупольців навчили виготовляти традиційну подільську писанку

15:44 10.04.2023

Занурювали в фарбники від світлого до темного, та знімали віск під теплим вогнем свічки, - так у суботу, 8 квітня, у Вінниці маріупольці навчалися виготовляти традиційну подільську писанку. Майстер-клас для дітей та їхніх батьків провела викладачка художнього відділення Вінницької дитячої музичної школи № 2 Оксана Верхова-Єднак. Захід пройшов за підтримки департаменту культури Вінницької міської ради.

Дійство зібрало всіх охочих у Вінницькому обласному молодіжному центрі "Квадрат" та розпочалося музичними номерами у виконанні учнів Вінницької дитячої музичної школи № 2. А продовжилось не менш натхненним майстер-класом. Під час якого мешканці Маріуполя ближче ознайомитися з традиційною подільською писанкою.

У перебігу навчання під керівництвом досвідченої майстрині присутні вправлялися у писанні на курячих яйцях із використанням писачків та воску. Наносили стародавні символи-обереги: дубове листя, що символізує міць та силу, та сонце, ружу й інші солярні знаки, що символізують довголіття.

Великдень - свято особливе. Величне свято Великодня дає нам добру нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. З настанням Пасхальних днів ми традиційно проводимо майстер-класи з писанкарства, адже писанка - це невіддільна складова Великодня. У наших предків яйце символізувало весняне відродження природи, зародження життя. Розмальоване яйце вважали оберегом. З писанок, крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній сім’ї. Кожна писанка це окремий маленький світ, - зазначає викладачка Вінницької дитячої музичної школи № 2, член Національної спілки народних майстрів України Оксана Верхова-Єднак.

У Вінниці маріупольців навчили виготовляти традиційну подільську писанку

Також вона зауважила, що процес створення писанки є досить захопливим, адже учасники по-черзі занурювали майбутні обереги у фарбники від світлого до темного, а згодом знімали віск під теплим вогнем свічки.

Скільки було радості діткам та їхнім батькам, коли під темними лініями воску відкривалися яскраві кольори писанкового дива, - говорить викладачка Оксана Верхова-Єднак.

У Вінниці маріупольців навчили виготовляти традиційну подільську писанку

Нагадаємо, у Вінницькому обласному центрі народної творчості відкрилася обласна виставка народного мистецтва "Великодня писанка". Виставку присвятили Україні, традиціям та сьогоденню, відродженню національної свідомості українського народу, весні та величному святу Світлого Воскресіння.

Читайте також

На Великдень у Вінниці та області посилять заходи безпеки
Детальніше
Колекція вінницького музею поповнилась новими експонатами - традиційними дряпанками
Детальніше
У вінницькому ліцеї провели парад капелюшків
Детальніше
В гості до вінницьких рятувальників завітали першокласники 15-го ліцею
Детальніше
Вінницька господиня спекла паски до Великодня та передасть їх українським захисникам
Детальніше
Освітяни Калинівщини випекли для українських захисників майже три тисячі пасок
Детальніше