У Тульчинському районі фестивалили, вшановуючи Костя Широцького

У Тульчинському районі фестивалили, вшановуючи Костя Широцького

10:24 29.06.2021

Вшановуючи 135-ту річницю від дня народження науковця, етнографа, педагога, просвітника та громадського діяча, 27 червня в селі Білоусівка Тульчинського району відбувся другий обласний фестиваль народної творчості "Кроковеє колесо" ім. Костя Широцького.

У фестивалі взяли участь аматорські колективи Тульчинської міської територіальної громади та гості з Гайсинської міської територіальної громади, Чечельницької селищної територіальної громади.

Гості свята відвідали місцеву церкву Архангела Михаїла, яку у своїх працях описав Кость Широцький, та поклали квіти до могили науковця, - інформує офіційний сайт місцевої громади.

Довідково

Костянтин Віталійович Широцький  (народився 26 травня (7 червня) 1886, с. Вільшанка, — помер 13 вересня 1919, с. Білоусівка). Костя Широцького визначають як одного з фундаторів дослідження регіональної історії, краєзнавства, вивчення окремих історичних подій і археології теренів України.
Значний інтерес для сучасних фольклористів має поданий К.Широцьким у праці "Подольскія “колядки” и “щедрівки” аналіз історичного змісту, записаних ним подільських колядок та щедрівок. Окреме місце присвячене детальній характеристиці етнологічних наукових досліджень ученого щодо народних повір'їв про усі дні тижня у його праці “Народныя поверія о буднихъ дняхъ недели и празднованіе этихъ дней простымъ народомъ”.

У своїх народознавчих дослідженнях Кость Широцький намагався узагальнити традиційно-побутову культуру українського народу, як систему духовної і матеріальної культури, одночасно формуючись як учений етнограф. Він здійснив систематизацію й класифікацію самобутніх орнаментальних мотивів писанок, вишивок, пасік і кахлів, колядок та щедрівок, народних звичаїв та повір'їв. Джерельна цінність його праць дозволяє вважати К.Широцького непересічним українським істориком-краєзнавцем і етнографом.
 
Нагадаємо, У Вінниці на фестивалі пам’яті Тараса Сича зібрали 45 тис грн, які спрямують на допомогу військовим.

Читайте також

Колективи майже з усієї країни з'їхались у Вінницю на міжнародний фестиваль "Барвінкове кружало"
Детальніше
Майстеркласи, фудкорт та реабілітація: як пройшов Пироговський пікнік - 2024
Детальніше
У Вінниці відбувся фестиваль робототехніки «Vinnytsia RoboCamp – 2024»
Детальніше
Студенти вінницьких вишів готуються до фестивалю сучасної української поезії
Детальніше
Вінницьку молодь запрошують на фестиваль сучасної української поезії
Детальніше
У Вінниці провели фестиваль патріотичної поезії «Єднаймо душі словом Кобзаря»
Детальніше