У Клембівці створюють Центр художніх промислів

У Клембівці створюють Центр художніх промислів

Вчора 19:56

У селі Клембівка Ямпільської громади створюють Центр художніх промислів, у якому буде представлена легендарна клембівська вишивка.

Про це інформують у Ямпільській міській раді.

Створення Центру художніх промислів передбачено грантовим проєктом «Етно-туризм у Клембівці: жива історія та традиції». У червні цього року відділом економічного розвитку та інвестицій Ямпільської міської ради спільно з ГО «Туристична Ямпільщина» було підготовлено та подано проєкт на конкурс в рамках проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення», який фінансується Урядом Швеції через Шведську агенцію міжнародного розвитку (SIDA) та імплементується ПРООН (UNDP) в Україні, - йдеться у повідомленні.

За інформацією Ямпільської міської ради, для майбутнього Центру в рамках проєкту відремонтують стару будівлю, фасад якої прикрасять декоративним розписом. У Центрі будуть облаштовані музей та кімнати для проведення майстер-класів з вишивання й ткацтва. В рамках проєкту, зокрема, закуплять ткацькі станки та машинки для вишивання. 

Зараз у громаді триває збір експонатів для майбутнього музею, зокрема вишукують ткані та вишиті предмети побуту. Шукають також старовинну софку, дитячу коляску, лавку, підсвічники та інші старовинні предмети побуту. Планують полагодити та запустити старий ткацький верстат.

У Ямпільській громаді переконані, що проєкт «Етно-туризм у Клембівці: жива історія та традиції» сприятиме відродженню клембівської вишивки, розвитку туризму в селі та залученню нових можливостей та інвестицій у громаду.

Клембівська сорочка «з квіткою»

Технологію створення унікальної клембівської сорочки «з квіткою» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Нагадаємо, вишиванка — це частина української історії та культури, що сягає глибоко в минуле. Та чи знаємо ми про її походження?

Читайте також

У Вінниці стартували Дні європейської спадщини
Детальніше
У Вінниці власників пам’яток ознайомили з діяльністю Бюро охорони культурної спадщини
Детальніше
У Вінниці презентували початок роботи Бюро охорони об’єктів культурної спадщини громади
Детальніше
У Вінниці презентували поштову марку, присвячену ювілею Михайла Коцюбинського
Детальніше
Спадщину Коцюбинського та майбутнє літературних музеїв обговорили на форумі у Вінниці
Детальніше
Які сюрпризи чекають гостей Днів Європейської спадщини у Вінниці
Детальніше