У Десні відбувся благодійний захід «День хліба і меду»

У Десні відбувся благодійний захід «День хліба і меду»

14:28 11.08.2024

10 серпня у селищі Десна Вінницької міської територіальної громади презентували короваї, дегустували мед, розглядали гончарні виступи та картини з дерева, насолоджувалися народними та авторськими піснями місцевих ансамблів, брали участь у майстер-класах. Так проходив захід «День хліба і меду», організований департаментом економіки й інвестицій Вінницької міської ради. 

Гасло благодійної події – «Ми дякуємо Захисникам за врожай 2024 року».

Вінницька міська рада вперше організувала такий захід, – розповідає заступник міського голови Андрій Очеретний. – Це наша подяка усім захисникам України за те, що хлібороби мають можливість збирати урожай в більш менш безпечних умовах. У Вінницькій області вже понад двох мільйонів тонн збіжжя зібрали в умовах аномальної спеки. Однак вони змогли, і сьогодні залишається глобальне питання, щоб ми збіжжя зберегли та могли експортувати. Але те, що має Вінниччина, на жаль, не мають багато регіонів України: Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська області. Там хлібороби в гірших умовах через замінування та постійну небезпеку. Заходом на честь Дня хліба і меду ми хотіли об’єднати людей і допомогти Збройним Силам України.

Свою продукцію представили близько 50 місцевих майстрів та виробників.

Ми готувалися до цієї події, щоб показати українські традиції, їхню багату історію. Впевнена, що наші традиції будуть жити, а нащадки їх наслідувати. Свою продукцію тут представили приєднані до Вінниці території, старостинські округи Вінницької громади. У кожного селища сьогодні є своя локація. Тут є Асоціація фермерів України, Асоціація пасічників та локальні виробники. Загалом захід дуже різноманітний, і кожен знайде тут щось для себе, – зауважила староста Деснянського старостинського округу Галина Обливач.

Господині на виставці-ярмарку представили хлібобулочні вироби, серед яких короваї, завиванці, слоїки, кекси, рогалики та багато іншого. Мешканки Десни – пані Любов та пані Анна – частують гостей свята та збирають кошти на підтримку воїнів.

Сьогодні з о пів на шосту ранку вже були на кухні, готували випічку. Ми таке печемо і для своєї сім’ї, і на ярмарки, і захисникам передаємо на фронт. Дуже важливо берегти наші традиції, передавати їх наступним поколінням, – зазначають жінки.

День хліба і меду не відбувся б без місцевих пасічників, які представили мед та продукти бджільництва. Серед них – і родина Уманців, які розвивають сімейну справу у Стадниці.

Бджільництвом я займаюся вже більш як 20 років, ще з 8 класу. Загалом пасіка у мене велика: 240 бджолосімей. На захід привезли різні види меду: травневий, рапсовий, соняшниковий, гречаний, акацієвий, липовий. Також віск, пилок, настоянки, – розповідає пасічник Микола Уманець.

Окрім хлібобулочної продукції та меду, на заході можна було придбати хендмейд прикраси, ляльки-мотанки, різьблені з дерева картини, а також взяти участь в майстер-класах з петриківського розпису.

У Десні відбувся благодійний захід «День хліба і меду»

Подія містила благодійну складову: учасники мали можливість задонатити комфортну суму на підтримку Збройних Сил України. Наприкінці заходу розіграли лот – розмальовану гільзу, а кошти спрямують на підтримку Збройних Сил. Окрім того, від мешканців приєднаних територій передали коровай для військових.

Гарну музику для учасників події дарував Академічний ансамбль пісні й танцю «Поділля» Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича та творчі колективи громади.

Нагадаємо, у будинку культури «Вінницька централізована клубна система», що у селищі Великі Крушлинці Стадницького старостинського округу, відбулася творча майстерня з виготовлення дідуха. Організували майстер-клас у межах роботи дитячого гуртку «Умілі руки». Хлопчики та дівчатка мали змогу доторкнутись до стародавніх обрядів та навчитись створювати символічний український оберіг.

Читайте також

Волонтерка з великим серцем: 8-річна дівчинка збирає гроші для українських військових
Детальніше
Врожайність цукрових буряків на Вінниччині впала на 12%
Детальніше
На Вінниччині збудують холодильний комплекс на понад мільйон тонн овочевої продукції
Детальніше
У селищі Десна встановили пандус біля багатоповерхівки на вулиці Лесі Українки, 5
Детальніше
Ароматизовані мішечки для військових: вінничанка виготовляє арома подушечки з лавандою для фронту
Детальніше
Майстер-клас з пісочної анімації та виготовлення ляльок-мотанок провели у Вінницьких Хуторах
Детальніше