Приймають передзамовлення на нову книгу з історії Вінниці

Приймають передзамовлення на нову книгу з історії Вінниці

11:37 11.07.2023

Автори приймають передзамовлення на нову книгу з історії Вінниці - двотомне видання «Вінницьке намісництво (деканат) Русько-Католицької Церкви у XVIII ст.: дослідження, публікація актів візитацій».

Про це 11 липня інформує спільнота “Музей Вінниці”.

Нова книга нашого провідного наукового співробітника, доктора історичних наук Арсена Зінченка вже доступна для передзамовлення. Це двотомна праця під назвою «Вінницьке намісництво (деканат) Русько-Католицької Церкви у XVIII ст.: дослідження, публікація актів візитацій», написана у співавторстві із заступником директора  Державного архіву Вінницької області, кандидатом історичних наук Олександром Петренком, - йдеться у повідомленні.

Перший том – це, власне, дослідження пана Арсена Зінченка, присвячене історії Вінницького унійного деканату. Унійний деканат у цьому випадку - це адміністративний округ у структурі греко-католицької церкви XVIII століття. Дослідження охоплює історії парохій і церков, які входили до Вінницького деканату, біографії священників, особливості їхнього правового статусу тощо. Варто зазначити, що до загарбання краю Російською імперією наприкінці XVIII століття, більшість населення тогочасної Вінниччини належала саме до унійної церкви. 

Приймають передзамовлення на нову книгу з історії Вінниці

Другий том цієї праці складається з актів візитацій парохій Вінницького деканату за 1720-1790 роки. Візитаціями називали практики ревізії та інспекції церковного майна. Відповідно акти візитацій парохій Вінницького деканату дозволять дізнатися більше про матеріальну сторону діяльності тогочасних унійних церков. Ці документи були підготовлені для публікації паном Олександром Петренком. У книзі подано як оригінальний текст польською мовою, так і переклад українською.  

Це ґрунтовне дослідження буде корисним для всіх, хто цікавиться історією Вінниччини XVIII століття та/або історією греко-католицької церкви, - йдеться у повідомленні.

Вихід книги у світ очікується на початку вересня цього року. Зробити передзамовлення можна на сайті видавця за цим посиланням.

Нагадаємо, нещодавно вийшла друком нова книга Вадима Вітковського та Михайла Каменюка. "Розрита могила". Вона про жертв "Вінницької трагедії" 1937-1940 років. 

Читайте також

Розслідування резонансного пограбування у Вінниці — сюжет книги десятирічного Семена Кравченка
Детальніше
8 травня Україна разом з усім світом відзначатиме День пам’яті та перемоги над нацизмом
Детальніше
Колекція вінницького музею поповнилась новими експонатами - традиційними дряпанками
Детальніше
Художню виставку Федора Панчука "Ювілейна-24" відкриють у Вінниці
Детальніше
У Вінницькому краєзнавчому музеї провели другий майстерклас з писанкарства для дітей-сиріт
Детальніше
Благодійність, майстер-класи та фудкорт: програма Пироговського пікніка - 2024
Детальніше