Після дворічної перерви стартує офіційний сезон проходження Camino Podolico

Після дворічної перерви стартує офіційний сезон проходження Camino Podolico

11:40 20.03.2024

Офіційний сезон проходження Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) стартує 25 квітня. На сайті маршруту, який через російську агресію офіційно не функціонував з 2022 року, вже почали оновлювати інформацію для туристів і паломників.

Про це 20 березня інформують на офіційному туристичному сайті Вінниці.

Camino Podolico - це культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам'янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу. В тестовому режимі маршрут запрацював завдяки підтримці Українського культурного фонду у 2021 році, - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з повномасштабною війною рф проти України організатори не змогли відкрити офіційний сезон, який мав стартувати навесні 2022 року, і відклали запуск на невизначений термін. Головною причиною тоді називали велику кількість обстрілів та заповненість місць тимчасового проживання внутрішньо переміщеними особами. Але незважаючи на усі перестороги, кілька десятків людей за ці два роки все ж відправлялися у піші та велосипедні мандрівки, пізнаючи красу та гостинність Поділля. Організатори постійно отримують запити від охочих пройти маршрут, зокрема, й від військових, ветеранів і членів сімей захисників.

Цей рік дуже відповідальний, тому що два роки маршрут офіційно був на паузі. Але зараз ми з усіма координаторами, з усіма громадами Подільського шляху святого Якова працюємо над тим, щоб стартувати з 25 квітня, як це первісно й задумувалося. Адже нам багато пишуть (зокрема й військові), що планують або провести відпустку у такому форматі (як невеликий ретрит для психологічного відновлення в умовах війни), або зробити проходження маршруту з паралельним збором донатів для підтримки наших захисників і захисниць. Саме тому ще з кінця минулого року ми ведемо підготовку до повноцінного функціонування маршруту з необхідною інформаційною підтримкою та інфраструктурою, - каже директор департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

Особливості проходження Camino Podolico

На сайті Camino Podolico у розділі "Маршрут" уже оновлюється інформація про місця, де можна поїсти і зупинитися на нічліг:

  • апартаменти,
  • готелі,
  • хостели,
  • зелені садиби тощо.

Організатори наголошують, що на всіх зупинках житло потрібно обов'язково бронювати завчасно та шукати резерв у випадку заповненості того чи іншого закладу.

Також незмінним атрибутом маршруту Camino Podolico залишається паспорт пілігрима, який видаватимуть у Вінниці та Бару, і в якому необхідно проставляти штампи чи відмітки у населених пунктах, які проходить мандрівник чи паломник. Але для того, щоб отримати головний документ - сертифікат проходження маршруту - наявність відміток у кожній з громад не буде обов’язковою. Єдине, що має бути точно підтверджено - це неперервність маршруту: з Вінниці до Бару (сертифікат про проходження половини шляху пішки) або з Вінниці до Кам’янця-Подільського (сертифікат про проходження або долання на велосипеді всіх 250 кілометрів Camino Podolico).

Щодо безпекових питань, то згодом на сайті буде доступна інформація про наявні укриття в громадах та загальні рекомендації щодо безпеки паломників.

Цьогоріч також планується розширення маршруту Camino Podolico і поява альтернативних гілок. Особливою родзинкою стане ділянка до єдиної діючої на Поділлі церкви та джерела святого Якова, яка розташована приблизно за 30 кілометрів від Кам'янця-Подільського у селі Панівці Тернопільської області. Під час відкриття сезону планується колективне проходження до цих об’єктів, на яке можна буде зареєструватися в середині квітня.

За всіма оновленнями та анонсами можна стежити на сторінках Camino Podolico у Facebook та Instagram, а також на офіційному сайті Camino Podolico. Там же доступні форми зворотного зв'язку, через які можна отримувати детальну інформацію для планування подорожі.

Нагадаємо, Подільський шлях святого Якова (Camino Podolico) офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова, і вже в цьому році очікується його сертифікація Радою Європи як частини першого європейського культурного маршруту. Це, зокрема, дозволить використовувати почесний логотип і встановити на маршруті керамічні плити у вигляді мушлі, яка є відомим в усьому світі символом паломницького шляху до могили святого Якова в Іспанії.

Читайте також

Нові родзинки Вінниці та особливості туристичного сезону 2024
Нові родзинки Вінниці та особливості туристичного сезону 2024
Детальніше
У Вінниці пройшла перша зустріч щодо можливих сценаріїв розвитку Території SUN
У Вінниці пройшла перша зустріч щодо можливих сценаріїв розвитку Території SUN
Детальніше
httpsvinnytsia.cityvinnytsya-otrymala-svij-imennyj-tort-z-unikalnym-smakom
Вінниця отримала свій іменний торт з унікальним смаком
Детальніше
Вінничан запрошують у похід до єдиного на Поділлі джерела святого Якова
Вінничан запрошують у похід до єдиного на Поділлі джерела святого Якова
Детальніше
Офіційний сезон Camino Podolico стартує з 25 квітня
Офіційний сезон Camino Podolico стартує з 25 квітня
Детальніше
Офіс туризму Вінниці підготував до Великодня два тематичні майстеркласи
Офіс туризму Вінниці підготував до Великодня два тематичні майстеркласи
Детальніше